präster på stan

Jag är sjuk!
 
Det var ett citat. En studentkorridorkompis i Uppsala sa så varje dag – på 70-talet när jag läste där. Varje dag tre gånger dagligen kom det. På klingande dal-mål. Och väl omskakad såg han ut.
Det är inte ofta jag har anledning att citera honom men någon gång händer det. Idag har jag anledning. Jag är sjuk! Hes och snuvig – men utan feber. Så jag arbetar hemma.
Samma Smedjebacking levererade förresten lika ofta ett annat uttryck som jag använder flitigare, faktiskt har anledning att knäppa ur mig åtminstone en gång per dag, ofta fler: De ä bara ja som ä klok!
 
Jag är alltså hemma och är krasslig men inte värre än att jag strax skall kunna arbeta med kommande söndags gudstjänst, en verksamhetsberättelse för ungdomsverksamheten 2013, läsa in mig på en och annan kanske möjlig bok att kunna använda som understödsmaterial vad gäller dop- och konfirmationsförberedelse med unga vuxna mm. Sådant kan jag fylla dagen med men olika slag av arbetssocialt snatter med församlingsbor och arbetskamrater fixar jag inte.
 
I inlägget varierande impulser av den 16:e i denna månad skrev jag dessa ord utifrån ett seminarium jag deltog i vid Luleå stifts internationella konferens i Umeå:
 
Fresh expressions of Church är ett mångfacetterat arbete i Church of England. Representanten därifrån gav en god och tankeväckande inblick i hur en kyrka med sin historiska roll och vedertagna traditioner också inom gamla och i helt nya sammanhang verkar i en miljö som i flera avseenden är värre sekulariserad än vår. Det är inte första gången jag söker tränga in i de reflexioner och det arbete som kommer ut tanken att uppdraget skall forma Kyrkan, inte tvärtom. A Mission-shaped Church i stället för A Church-shaped Mission som dominerar i Sverige: I vart fall skvalpar flera nya idéer runt i huvudet – om vad som kan och skulle kunna göras hemmavid.
 
Igår kväll såg jag samma sak på TV. Präster på stan är en BBC-serie i tre avsnitt som sänds på söndagskvällarna i SVT. Två avsnitt har sänts, ett återstår. Jag hade missat bägge men nyttjade svtplay för att komma i kapp.
 
BBC gör bra saker! Jag rekommenderar alla bloggläsisar och bloggläsior att se programmen man hittar här och här. Dröj inte för länge bara. Programmen försvinner från svtplay med tiden och då måste du ju snoka rätt på dem via BBC eller på annat vis vilket gör att du missar Liverpoolsdialektens textning till svenska.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0