biskopsbeslut styr!

 
Vid kyrkomötet i Nicea år 325 möttes omkring 250 biskopar från hela den kristna kyrkan till överläggningar i viktiga ting. Något årtionde innan hade förföljelserna avblåsts och att vara kristen var nu tolererat i det romerska imperiet – vars främst västra halva började bli stadd i upplösning. Huvudfrågan vid mötet var hur man skulle uppfatta att Fadern, Sonen och Anden förhöll sig till varandra i en enda Gud men det sägs att man beslöt också om annat – bland annat när man skulle fira Påsk. Första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.
 
Det är alltså månens faser som gör att Påsken glider omkring i kalendern. Ibland kommer den tidigt redan i slutet av mars, ibland en månad senare. De luggslitna förföljelsemärkta kyrkogubbarnas ståndpunkt för mer än ett och ett halvt årtusende sedan styr alltså fortfarande när den sekulariserade svenskens under våren/vårvintern skall vara ledig, ha skollov, köpa extra mat, träffa sin släkt, göra resor och annat. Och svenska folket lyder biskoparna! Glatt och villigt! Varje år!
 
När jag måndag vid 19.30-tiden promenerade hem efter ett planeringsmöte hade den där månen som reglerar allt just gått upp. Full som bilden visar. Därför är det Påskdag på söndag, påsklov denna vecka och av den anledningen inga konfirmandträffar.
 
Till att vara konfirmand i Älvsby församling hör att förutom en samling varje vecka och ett kort läger också att fira ett antal gudstjänster. Jag vet inte hur just det betinget ser ut i andra församlingar men hos oss har vi sagt: Två söndagar i månaden men tre i December och April. Kommer ni efter får ni gå ikapp. Skulle ni i början ”gått för mycket” har ni inget för det. Ni får inte slappa i slutet utan skall hålla tempot. Då konfan gick igång i skarven september-oktober och vi detta år – just på grund av när Påsken infaller – konfirmerar så sent som i mitten av maj kommer det att handla om 16-17 gudstjänster. Glädjande nog har det fungerat för de allra flesta. De möter upp, knotar inte. Fast för några veckor sedan uppmanades en handfull eftersläntrare av 40 att skärpa till sig – vilket de av allt att döma gör.
 
När jag var i fjällen skrev en av dessa i slutet av förra veckan till mig på Facebook:
Kan du skriva vilka datum och tider det är gudstjänster under påsk? + en söt smily.
 
Då jag via internet hade tillgång till församlingens hela kalender och alla bokningar kunde jag göra en lista som jag la i Facebookgrupperna för årets och fjolårets konfirmander samt Kyrkans Unga. Det är det meddelandet jag nedan kopierar in så att också du, noble Bloggläsius; kan se vad som händer och sker i Älvsby församling runt Påsken 2014 som vi firar enligt tidpunktsbeslutet i Nicea 325.
 
Tjära konfirmander – detta år och tidigare!
 
Under Påsklovet är det en massa helgdagar med en massa gudstjänster. Här kommer en lista över det som händer i Älvsbyn och Vidsel. Är ni bortresta till andra ställen så kolla där. Ett sätt att göra det är att Googla på en kyrkas eller en församlings namn – eller spana efter affischer.
 
Älvsbyn
 • Söndag 13 april kl 16.00: Familjegudstjänst, Anna-Karin.
 • Onsdag 16 april kl 18.30: Musikgudstjänst i Stilla veckan. Stig med – men ansvarar inte för musiken.
 • Skärtorsdag 17 april kl 19.00: Nattvardsgudstjänst. Yvonne.
 • Långfredag 18 april kl 11.00: Långfredagsgudstjänst. Stig. Sedan korsvandring ca en timme genom byn till avslutning på EFS. Räknas som två om man är med hela tiden.
 • Påskafton – lördag – 19 april kl 23.30: Påsknattsmässa. Anna-Karin.
 • Påskdagen – söndag – 20 april kl 11 – OBS: i Korskyrkan: Gemensam Påskgudstjänst med Nattvard för alla kyrkor i Älvsbyn. Yvonne.
 • Annandag Påsk – Måndag – 21 april kl 11.00: Högmässogudstjänst. Stig.
 • Onsdag 23 april kl 18.30: Veckomässa. Stig.
 • Söndag 27 april kl 11.00: Högmässa. Yvonne.
Vidsel
 • Söndag 13 april kl 11.00: Högmässogudstjänst, Anna-Karin.
 • Onsdag 16 april kl 19.00 på EFS: Passionsgudstjänst. Yvonne.
 • Skärtorsdag 17 april kl 19.00: Nattvardsgudstjänst. Stig.
 • Långfredag 18 april kl 11.00: Långfredagsgudstjänst. Tomas.
 • Påskdagen – söndag – 20 april kl 11: Högmässa. Tomas.
 • Annandag Påsk – Måndag – 21 april: Kanske på EFS. Kolla affischer utanför.
 • Söndag 27 april kl 11.00: Kanske på EFS. Kolla affischer utanför.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0