ickehändelsehändelse

Svenska språket är ett roligt språk – har det sagts mig. Svenskan har – har det sagts mig – egentligen inte så många separata glosor som andra språk men kompenserar detta på åtminstone två sätt: betoning och sammansättning. Tomten på tomten! har sin glasklara betonade betydelse: han som varje år delar ut julklappar står nu på gården. Och han som varje år delar ut julklappar kan om det är den lille nissen man menar sättas samman till säsongshögtidspresentsdistributörsbiträde eller något liknande.
 
Rubrikens ickehändelsehändelse är en dylik ordsammansättning skapad just för detta inlägg. Med den avser jag just händelsen att inget händer – eller i vart fall verkar hända. Eller att det som händer händer så sakta att man tror att inget händer – vilket är en händelse i sig.
 
I Mellanöstern är det så nu. Inte i Syrien för där händer en massa, dock inget positivt. Striderna pågår, sprider sig och förorsakar allt fler dödsoffer. Assad klamrar sig fast som diktator och bekrigar sitt eget folk. Bedrövligt. Händelserna pågår och det sekteristiska våldet fördjupas för var dag och dessa händelser – lika för var dag – bevakas av media. Det är bra. Vi ser ju vad som händer. Att inget händer. Och att den demokratiska världen tvår sina. Händer alltså.
 
Vad gäller Palestina-Israel händer heller inget – vad det verkar. Där är det lugnt. Media är någon annanstans. Situationen är lågintensiv. Ingen förhandlar. Ingen slåss heller. Vi förleds att tro att inget händer.
Men så är det givetvis inte. I tystnaden pågår den ickehändelsehändelse som pågått så länge att vi vant oss och inte tror den händer. Alltså Israels ockupation av Västbanken. Den pågår. Och de folkrättsvidriga bosättningarna byggs det vidare på och i. Åtskillnadsmuren byggs vidare på icke-israelisk mark. Sakta men säkert kvävs de materiella och politiska förutsättningarna för ett framtida suveränt Palestina av detta. Det är faktiskt vad som händer – fast inget verkar hända.
 
I tidningen Dagen publicerades för en tid sedan en insändare eller debattartikel där jag denna gång anslöt mig som en av undertecknarna. Artikeln skrevs för fem år sedan när Israel fyllde 60 men då ville inte tidningen ta in den. Nu till 65-årsdagen vågade man – en händelse i sig.
Läs artikeln här.

Kommentarer
Postat av: StaffanW

Håller med om att situationen i mellanöstern är dyster. Men frågan är om inte palestinierna har en värre fiende än Israel - nämligen Hamas, med kopplingar till Hiz-bollah och Iran. Läs gärna Erik Helmerssons artikel i Dagens Nyheter - "Ingen solidaritet med Hamas offer". Talande, men om detta berättar inte Israels kritiker!

2013-05-29 @ 11:06:30
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Jag håller med att Hamas är inte en trevlig organisation. Därför är en fredsuppgörelse nu viktig , den kan inte vänta längre så här skriver Alex Awad är palestinier, pastor i East Jerusalem Baptist Church och är lärare på Betlehem Bible College citat " En del kristna tveka att stödja den palestinska bud på stat av rädsla för att det kan resultera i att skapa en militant islamisk stat. Lyckligtvis är den rörelsen för självständig stat som driven av den mest sekulära, progressiva och icke-våldsamma gren av PLO. Av denna anledning är Hamas, den islamistiska rörelsen i Palestina inte är överens i detta steg. Faran är om den palestinska myndigheten underlåter att leverera till palestinierna en självständig palestinsk stat på grund av amerikanska och israeliska politiska manövrer, kommer inom en snar framtid den sekulära palestinska regeringen säkert falla och bara Hamas kommer att lämnas för att leda den palestinska kampen för oberoende. Detta bud inte bra för israeler, palestinier, framtida fredsförhandlingar eller för de kristna samfunden i Mellanöstern." ur
http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2011/09/palestinsk-pastor-stod-oss-for-en.html

2013-05-29 @ 19:09:34
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/
Postat av: bloggaren själv

Jag förde ett resonemang om den ständiga utvecklingen på och ockupationen av Västbanken. Kollra inte bort det med att prata om Hamas som dominerar i Gaza!
Och visst är det sant att jag som kritiserar Israels hållning inte här berättat om Hamas - men gör det mig mer ensidig än en Hamaskritiker som inte kritiserar expansionen av bosättningarna?

2013-05-29 @ 22:57:39
Postat av: Ann-Katrin Roth

Bra att du tog upp detta, Stig, så jag kan uttrycka min mening, in a timely fashion. Fanns inte något sätt att kommentera på Dagen för mig. Vad kan man säga?

Återigen ses ockupationen som den absolut enda orsaken till att det inte skapats en varaktig fred. Men finns det verkligen den tro som behövs inom det israeliska styret på att palestinska styret vill eller kan arbeta fram en varaktig fred och den försoning som behövs? Kanske finns för många indicier på hatmångleri och martyrhyllande under inte bara Hamas utan även Palestinska Myndighetens kontroll för att israelerna ska kunna tro på fred och försoning efter avslutad ockupation? Abbas har manövrerat för att slippa förhandla fram och kompromissa igenom en varaktig fred direkt med Israel. Visst, han måste gå balansgång. Det är farligt att visa tillmötesgaende. Men måste svenska aktivister bli så in i attan enögda att de bara ser en ansvarig och en skurk?

I brevet till Dagen fanns inga krav på palestinska sidan. Inte ett. Rationella tänkare förstår att konflikten är mer komplicerad än undertecknarna vill kännas vid. Det är en inskränkt och kortsiktig inställning. Den viftar åt sidan många krav som måste uppfyllas av palestinska styret innan Israel kan riskera att lämna över all kontroll. Det finns klart skrivna krav i osloavtalet som inte hålls.

Se bara hur det gick i Gaza. Flerårigt terrorkrig som till slut oundvikligt möttes med svarskrig. Det slog speciellt grymt mot oskyldiga palestinier eftersom Hamas inriktning är att dra strider till civila områden, ett krigsbrott.

Hur hemskt skulle det inte kunna bli på VB om liknande terrorkrig drevs därifrån. Vilka skulle lida mest om kriget drogs dit? Ska vi inte vara modiga och starka nog att ställa krav på palestinska sidan - om de nu vill ha en stat sida vid sida med Israel och inte som många av de väpnade grenarna kämpar för, i stället för Israel?

Jag ser varje dag - från dem som följer vad som spys ut i arabiska inklusive palestinska media - prov på hur det sprids hat och antisemitiska sägner. Men inga tecken på att detta stör undertecknarna, har jag sett. Antingen saknas det empati, kunskaper om hatmånglandet från palestinska ledare eller insikt att detta är ett synnerligen relevant hinder för fredsprocessen.

Israels ensidiga kritiker verkar inte vilja ta i frågan om vilka krav man ska ställa på palestinska styret men de förtjänar att upprepas: Palestinska myndigheten ska först och främst acceptera redan ingångna avtal, erkänna den judiska statens existensrätt och avväpna terrorgrupperna. Detta vore en början. Att stoppa antisemitiska uppviglingar och hyllningar av martyrskap (massmörderi) vore ytterligare en absolut nödvändighet men verkar dessvärre inte intressera de som författade brevet till Dagen.

Och jag vill veta hur "progressivt" Abbas styre verkligen är när han själv hyllar och belönar massmördare. Dessa är viktiga frågor. Ignorerar man dem är man nog inte för varken en varaktig eller rättvis fred.

2013-05-30 @ 22:33:09
Postat av: bloggaren själv

En liten kommentar till A-K Roths kommentar.
Först: Snälla A-K! Begränsa volymen när du gästar min blogg.
Sedan: Tro inte att för att en sak inte nämns så är man omedveten om den saken. Alla fattar att ockupationen och koloniseringen inte är DET ENDA hindren för fred. Med det är de avgörande och största hindren. Hatmångleriet du ofta anför - jag tänker här dina kommentarer på bloggen "minstabröder" - kan man hitta på bägge sidor, liksom att man gjort terrorister till hjältar. Ändå tycker jag att yttranden från grupper å den palestinska sidan och aktiva åtgärder för att förstöra ekonomi och livsbetingelser från israelernas sida har olika proportioner. Faktiskt.
Sist: Den palestinska myndigheten har godtagit staten Israel! Sluta upprepa motsatsen!

2013-05-30 @ 23:34:28
Postat av: Ann-Katrin Roth

Point well taken om att begränsa volymen. Ska försöka vänja mig av detta kommenterande på obotligt vinklade ställninghsyaganden. Bra att du inser vad fel PM gör.

Men - bara det faktum att du kallar judisk närvaro på VB för kolonisering och att detta plus ockupationen skulle vara de största och avgörande hindren för fred, visar mig bias. Det är en åsikt som andra. Angående palestinska myndighetes godtagande av staten Israel: Många är de prov som givits under åren att PM har godtagit att Israel faktiskt existerar idag men inte Israels rätt att existera. israel behöver veta att det är fullt erkänt som legitim stat för det judiska folket precis som Palestina blir en legitim stat för palestinier. Slut för mig.

2013-05-31 @ 16:03:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0