inte utan vemod

Jag är en människa som nu är en liten smula vemodigt halvkrasslig, något jag berättat om bland annat i förra inlägget som skrevs igår onsdag förmiddag. Förtalte då om att jag om tisdagen fått starkare antibiotika vilket kanske skulle kunna göra susen. Verkar också vara så. Febern vek under gårdagsförmiddagen vilket är en indikation på att kuren tar. Biverkan av penicillin brukar vara viss trötthet och en speed i magen som kräver snabba dasslöpningar. Att döma av dessa bieffekters effekt torde den vidrigt smakande av doktorn ordinerade vattenlösliga pastillen vara ett medel man annars ger sömnlösa elefanter med förstoppning. Såg mig därför ingen annan råd igår om förmiddagen än att söka få en av prästkollegorna i församlingen att överta den begravningsgudstjänst jag var satt på idag torsdag klockan 10. Ville ju inte saken skulle skita sig alldeles. Kollegan – brunetten – såg min nöd och vånda och tog uppdraget vilket gjorde att torsdagen hitintills kunnat framfäktats utan pinsamma intermezzon. Dessutom är febern borta.
 
Med denna triviala hälsorapport torde jag något ha levt upp till bloggportalen Dagens kyrkas presentation av mig: Stig Strömbergsson skriver personligt om livet som skolpräst i Älvsbyn men också om allt möjligt annat. Jag tänker här närmast på orden skriver personligt och allt möjligt annat.
 
Ordet skolpräst i sagda presentation är dock numera inte helt exakt. Tidigare har jag nämnt att jag under 2013 är tjänstledig från det uppdraget på Älvsby folkhögskola i avsikt att efter många år få en time out samt tjäna som komminister i lokalförsamlingen. Februari blev en månad då det var tänkt jag skulle dela mig mellan arbetsplatserna för att fasa ut från den ena och matas in på den andra. På grund av alla febrar kom utfasningen att tippa in i mars månad men idag blev den klar. Den bärbara datorn samt tjänstetelefonen har lämnats in på kontoret. De sista plastmapparna med olika arbetsuppgifter har getts till andra. Telefonsvarare och e-post-konto programmerats med hänvisning till annan person osv. Och arbetsrumsdörren låsts.
 
Nu skall det bli bra att helt kunna fokusera på församlingsuppdraget men ändå skapar det (i och för sig temporära) avslutet på skolan ett visst vemod – fast jag valt det. Arbetet där är viktigt och meningsfullt och – inbillar jag mig – i någon mån också betydelsefullt för en och annan annan. Därför känner jag ett visst vemod och i samband med morgonbönen 8.10 i skolans kapell kände jag detta starkt. Vi är i sanning inte många som brukar morgonböna fyra dagar i veckan men vi är praktiskt taget alltid minst två stycken som tar sig före att innan dagen börjar prata med Gud om skolans elever, personal, kyrkan, samhället, världen och annat och till sist lyssna till en Bibeltext att köra på under dagen*. Jag tror fromt och enfaldigt att det är något som varit, är och må förbli viktigt för skolan som helhet.
 
Efter lunch på skolan tillsammans med madammen i mitt liv blev det ett par eftermiddagstimmar i samråd med församlingskollegor och sedan slog trötthetsbiverkan till och jag för hem**. Skall snart på dopsamtal. I morgon blir det en förberedelsedag. Lördag är det dop och söndag klockan 16 är det Familjegudstjänst i Älvsby kyrka med middag i församlingsgården efteråt. Sedan 18.30 firas Mysteriemässa – lämpligt den söndag som har temat Livets bröd.
 

*  Den rutinen finns (ännu) inte i församlingens arbetslag, något jag tror mest beror på att man där har så varierande starttider på dagen.
**  Magen har hela dagen varit hyfsat snäll.

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Hoppas pastorn nu snart kryar på sig. Oroande att du måste ta kurer av starka antibiotika nu flera gånger.
Hajade till för sista meningen "lämpligt den söndag som har temat Livets bröd."
För mej är "Livets bröd " Ulf Ekmans lärjungar i Piteå inte skall väl pastorn predika där?

Men kanske det är vi som har fel? även Paulus och Timotheos tyckts gilla Ulf Ekman, de skriver till de kristna i Filippi, "när ni håller er till Livets ord. Då kan jag vara stolt på Kristi dag."

2013-03-09 @ 08:48:17
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0