hur nattvard?

I en kommentar till förrförra inlägget – inte dymmeloxe! – kom från en person som inte är anonym för mig: Sedan om du har tid för påskdagen så skulle jag gärna vilja få en kort beskrivning av hur man tar natt-varden.
 
I en egen kommentar lovade jag ett svar med inte bara honom utan även andra läsare som målgrupp. Jag tror nämligen att i den i och för sig inte alltför månghövdade skara som då och då läser min blogg kan finnas en och annan annan som också nog behöver få sig en nattvardspuff. Jag tänker att det handla om folk som tidigare hyfsat regelbundet brukat fira nattvard men som av olika anledningar inte längre gör det. Jag kan tänka mig både äldre och yngre – yngre kan till exempel vara fotbollskonfirmander – som efter konfirmationen inte så att säga fått till det men nog skulle vilja komma till skott. Kanske finns även så kallade ”sökare” som undrar om man kan och får. Som vanligt när jag skall skriva om något speciellt – Nattvardens hur – tar jag en omväg och börjar med en repetition/information om nattvardens och en del annat.
 
Nattvardens vad – människor behöver medel.
 
Inte många får till något slags direktförhållande Gud, en relation som inte skulle vara beroende av andra eller av några sorts verktyg. Visst kan man av naturen, livets växlingar och annat förstå att det finns en Skapare eller nåt sådant – det är sant. Visst kan man också av samvetet och relationer till andra sluta sig till att det kanske finns en överordnad moralisk instans med åsikter om rätt och fel – det är också sant. Inget av det betyder dock att man känner Gud, eller har en vidare påtaglig relation. Det är enbart någon sorts naturlig Gudskunskap kring frågor om Guds existens, människans odödlighet och dygden – typ.
 
För att ge oss mer kött på benen när det gäller att veta något om Gud valde den Gud vi bara kan ana att bli tydlig. Gud gjorde det genom att själv bli människa, bli kött, och det skedde i Jesus. I Jesus är Gud inkarnerad som det heter på finspråk. Inköttad skulle kunna vara en översättning.
 
Hos Jesus ser vi hur Gud är och vad Gud gör för oss. I och genom det han gjorde – det är Långfredagskväll när jag skriver detta – skapade Gud möjligheter för oss att nå Gudsgemenskap. I och genom det Jesus gjorde avlägsnades de hinder som fanns mellan oss och Gud, de fel och ofullkomligheter vi vet inte svarar upp mot den 100%iga godhet vi anar att Gud innerst inne står för. På klassiskt kristet språk handlar det om att Jesus med sitt liv, sitt lidande, sin död och sin uppståndelse försonade oss med Gud och att syndernas förlåtelse därför kan ges till alla människor – och med förlåtelsen evigt liv och salighet.
 
För att ge oss kopplingar till det Jesus åstadkommit har Gud/Jesus gett oss några verktyg. Det är enkla verktyg vi kan hålla oss till och som hjälper oss att veta att vi har relation med Gud. De hjälper oss tro.
 
1: Ett av verktygen är ord, bokstäver, meningar och berättelser i en bok. Inte allt i alla böcker utan en speciell – Bibeln.
 
2: Ett annat verktyg är vatten. Jesus har ju lovat att de som döps i vatten förenas med honom. All badning är inte dop – givetvis! – utan det är när vattnet används i avsikt att vara dop som den som döps förenas med Jesus, får förlåtelsen och Gudstillhörigheten. Dopet behöver bara ske en gång – sedan vet man ju att det skett, att man är döpt.
 
3: Ett tredje verktyg är bröd och vin i en enkel måltid. Jesus startade nattvarden eller mässan just med bröd och vin och sa att brödet är hans kropp och vinet hans blod. Naturligtvis gäller detta inte allt brödätande och allt vindrickande men när man tillsammans avser att bröd och vin skall vara Jesus och handlar utifrån vad Jesus sagt och gjort – då kommer Jesus in i brödet och vinet och därigenom in i den som tar emot. Reellt och verkligt. Med Jesus följer ju då det Jesus har med sig – förlåtelse, liv, evigt liv. Och tron får smak.
 
4: Ett fjärde verktyg är andra människor som med talade hörbara ord ger Guds förlåtelse. Jesus gav sina lärjungar den makten och uppdraget och i kyrkorna är det prästerna som bär det vidare, som ger förlåtelsen.
 
Kanske finns det någon som kan ta till sig allt det Gud ger och nå gemenskap med Gud utan de kopplingarna och verktygen. Kanske. Jag känner ingen och har inte heller hört talas om någon vare sig nu levande eller död – utom Jesus själv. Vi behöver verktygslådan Ordet, Dopet, Nattvarden och Avlösningen/Förlåtelsen.
 
Nattvardens hur – rätt på många vis
 
När det gäller hur den som är döpt – för döpt skall man vara – tar emot nattvarden kan man göra rätt på många vis. I Älvsby kyrka är det nästan alltid så att den som vill ta emot Jesus kropp och blod knäfaller vid altarringen men det finns andra kyrkor där man står. Förr gapade nattvardsgästen och prästen lade in brödet i munnen på denne. Numera är det absolut dominerande att man tar emot brödet i handen och själv stoppar det i munnen direkt eller sedan man doppat det i vinet som ju kommer efteråt. Bägge är rätt. För min egen del vill jag dock dricka ur nattvardsbägaren – kalken kallad. Drick av den alla sade ju Jesus och att doppa ger mig ingen drick-känsla. Dock är det som jag nyss skrev: man kan göra rätt på många vis.
 
Till detta kan sägas att det även vuxit fram en praxis att man kan delta i knäfallet men avstå från att ta emot brödet eller vinet eller bägge delarna. Man visar då att man vill avstå genom att lägga höger hand på sin vänstra axel. När den som delar ut ser den signalen ger han eller hon i stället en kort förbön och/eller välsignelse, något den som delar ut också gör om det är frågan om barn som är med och föräldrarna inte vill att de (än) skall få del av själva nattvarden.
 
För var och en som önskar blir det några nattvardstillfällen i Älvsby församling nu under helgen. På Påskaftonens kväll firas med start 23.30 i Älvsby kyrka en speciell Påsknattsmässa. På Påskdagen 11.00 är det Högmässamässa betyder att det är nattvard – i kyrkorna både i Älvsbyn och Vidsel. Själv leder jag gudstjänsten i Vidsel. I andra församlingar kan det handla om andra tider. Allt går att leta sig fram till via www.svenskakyrkan.se så ingen behöver bli nattvardslös. Tag tillfällen i akt!

Kommentarer
Postat av: Johnny Lestander

Tack Stig

2013-03-30 @ 00:05:59
URL: http://j-lestander.bloggplatsen.se
Postat av: Sven Andersson

ELEMENTÄRT min käre Watson! Och sådant behövs för alla oss, som inbillar oss, att alla andra upplever
så mycket mera, tror så mycket starkare och är så
mycket mera kristna eller fromma. Denna blogg ger
fakta. Tro på det, även om du inte "känner" Guds när-
varo i nattvarden! Det är fakta som gäller. Känslor
kan vara trevliga och fina men också helt opålitliga.

2013-03-30 @ 11:17:30
Postat av: OF

Tack Stig för både denna och tidigare predikningar!
Känner man att man vill ta nattvarden men inte är döpt går det väl mkt bra att ta kontakt med ngn av er präster för att planera in ett dop?

2013-03-30 @ 11:21:56
Postat av: Kolika

Jag har en fråga till dig som verkar vara kunnig inom det kristna området.

Om Jesus gjorde anspråk på att vara Gud hur kan han då kalla Fadern för den ende Guden?

2013-03-30 @ 12:19:19
Postat av: POJ

Och vinet skall naturligtvis vara vin och inte druvsaft!

2013-03-30 @ 13:59:38
Postat av: Anonym

Till de fem kommentarerna fogar jag detta.
!: Johnny: Var så god!
2: Sven Andersson: Håller med!
3: OF: Givetvis. Varje församling i Svenska kyrkan har - eller skall ha - ett program eller en plan för unga och vuxna som vill bli döpta. Kontakta!
4: Kolika: Detta är marigt. Hör samman med hur de tre personerna Fadern, Sonen och Anden hänger ihop i treenigheten och hur det gudsoliga och mänskliga är sammansatt hos Jesus. Det finns - också inom Bibeln - flera sätt att beskriva sakerna och de går inte alltid helt logiskt ihop. Flera sätt att beskriva det kan vara rätt även om de verkar strida mot varandra. Paradoxer alltså. Fattas bara annat. Skulle vi som skapade helt och logiskt kunna beskriva Gud vore det inte mycket till Gud. Vi får leva med paradoxerna och låta de skilda sätten att uttrycka saker och ting komplettera varandra.
5: POJ: Självklart!! Allt annat än riktigt vin är ytterligt tveksamma nödlösningar, oftast rent fel.

2013-03-30 @ 21:26:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0