ditt drag nethanyahu

President Obama är i Mellanöstern. Han träffar och talar med både israeler och palestinier. Han är där ”för att lyssna” sägs det. Den israeliska oppositionstidningen Haaretz bevakar besöket och skriver i saken, bland annat ledaren för den 20:e. Google översatte med motorsåg och jag putsade till texten till det som strax följer. På engelska kan ledaren läsas här.
 
DITT DRAG NETHANYAHU!
 
Obama kan och måste göra klart för Israel hur den fortsatta ockupationen kan påverka de bilaterala förbindelserna, skada den amerikanska positionen i regionen och urholka den amerikanska allmänhetens stöd för Israel.
 
USA: s president Barack Obamas besök i Israel är en viktig händelse som syftar till att visa hans djupa engagemang för den judiska staten och att en gång för alla ta bort "fläcken" av att han hitintills undvikit ett presidentbesök. Det är ett faktum att besöket kunde ha blåst in ett nytt hopp vad gäller chansen att starta om fredsprocessen mellan Israel och palestinierna men när Obama själv "sänker förväntningarna" och inte har med sig en ny plan i mötet med en israelisk regering med olika synsätt från extrem till måttlig höger krävs en stor bit fantasi för att räkna med ett genombrott under de kommande två dagarna.
 
Här finns besökets avgörande risk. Baserat på presidentens artiga ton och avsaknaden av hot eller demonstrativt tryck skulle den israeliska regeringen och allmänheten kunna dra slutsatsen att Israel nu är befriat från skyldigheten att ta steg för att återuppta fredsprocessen.
 
Detta skulle vara en hemsk slutsats. Obama och USA är inte en direkt part i den israelisk-palestinska konflikten. USA:s presidenten är inte en som måste leva i ett samhälle som håller på att omvandlas till följd av ockupationen och marginaliseras i den internationella gemenskapen. Netanyahu har rätt när han säger, vilket Washington också gjort klart många gånger, att USA inte kan vilja fred mer än parterna själva, men den svaghet amerikanerna på alla sätt hittills visat vad gäller fredsprocessen bevisar faktiskt att det är Israel som måste erbjuda nya planer och förslag och främja genomförandet av den överenskomna tvåstatslösningen.
 
Obama kan och måste göra klart för Israel hur den fortsatta ockupationen kan påverka de bilaterala förbindelserna länderna emellan, skada den amerikanska positionen i regionen och urholka den amerikanska allmänhetens stöd för Israel. Han är skyldig Israel detta liksom medborgarna i sitt eget land. Netanyahu å sin sida kan inte nöja sig med "att överleva" besöket eller med ömsesidiga klappar på ryggen. Hans bär ansvaret att förnya förhandlingar med palestinierna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0