den nya regeringen

I januari var det val i Israel. Jag beskrev valresultatet den 25:e i inlägget högern försvagad. Det mariga parlamentariska läget har gjort att koalitionsbyggandet och regeringsbildningen dragit ut på tiden men nu verkar det ändå börja bli klart och igår gav ledaren i oppositionstidningen Haaretz en kortfattad framtidsblick. Google gjorde en rå-översättning som jag med hjälp av ett och annat annat översättningsverktyg på nätet samt min egen klurighet sökt putsa till hyfsad svenska. På engelska kan ledaren läsas här.
 
 
ISRAELS LILLA HÖGERREGERING
 
Hur mycket än den nya Netanyahu-regeringen längtar efter inrikespolitiska förändringar är det dess utrikespolitik som är bekymret.
 
Israels 33:e regering som ska sväras in nästa vecka kommer att skilja sig avsevärt från sin föregångare. Den kommer bara att ha 22 ministrar och då inga utan portfölj och alla ledande ministrar, med undantag för den främste, kommer att vara nya. Två koalitionsledare, Yesh Atids Yair Lapid och Habayit Hayehudis Naftali Bennett, kommer att leda viktiga ekonomiska ministerier – utan politisk erfarenhet.
 
Koalitionen mellan Likud-Beiteinu planerar*. Yesh Atid och Habayit Hayehudi lovar konstitutionella och sociala reformer som höjer spärren till Knesset från 2 till 4 procent, en ny värnpliktslag och att driva igenom en central läroplan för det ultraortodoxa utbildningssystemet. Att Shas och United Torah Judaism lämnats i opposition är tänkt att ändra prioriteringarna och påbörja integrationen av ultraortodoxa in i armén, i värnplikten och arbetsmarknaden.
 
Men hur mycket än den nya Netanyahu-regeringen längtar efter inrikespolitiska förändringar är det dess utrikespolitik som är bekymret. Högern kommer att få en klar majoritet i regeringen och ministerierna med ansvar för planering och byggande på Västbanken, försvar, bostäder, inrikesfrågor och ekonomi har getts till bosättarna och deras politiska allierade.
 
Detta varslar om en samlad insats för att utvidga bosättningarna och stärka den smygande annekteringen av Västbanken. En sådan politik kommer att omintetgöra tvåstatslösningen, förvärra Israels internationella isolering och föreviga konflikten. Läpparnas bekännelse om "förnyade samtal" kommer inte att skyla över skadliga fakta på marken. Extremhögern har blivit betydligt starkare i den tredje Netanyahus regering efter det att Likuds liberala flygel eliminerats. Den processen fullbordades förra veckan i och med att Knessetledamoten Reuven Rivlin sades upp som talman.
 
Ministrarna från Likud, Yisrael Beiteinu och Habayit Hayehudi innebär dåliga nyheter för statens förhållande till den arabiska minoriteten och skyddet för demokratin och friheten att yttra sig och protestera. Den handfull moderata ministrar från Yesh Atid och Hatnuah kommer att axla ett tungt ansvar för att stoppa antidemokratiska lagar inför påtryckningar från sina kollegor på högerkanten som kommer att försöka stärka statens auktoritet och urholka de mänskliga och medborgerliga rättigheterna.
 

* Översättningen mycket osäker. Den engelska ”grundtexten” har ordet slate och nätet ger en massa översättningsförslag: täcka med skiffer, bestämma, tillkännage, planera in, göra ned, kritisera.

Kommentarer
Postat av: dessa mina minsta bröder

Det blir intressant vad de nya regeringen kommer att delge i sin regeringsförklaring. Men allt pekar på att det blir "business as usual"

2013-03-16 @ 15:30:53
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0