efesierbrev 13:13 – bok

Hoppsan!!
Den lilla bilden är tillbaka, den bild jag hade på toppen av varje inlägg jag skrev när jag för dryga veckan sedan tillsammans med 5 andra vuxna och 36 ungdomar var i Efesus i Turkiet. Helt färdigskrivet var det tydligen inte.
 
Innan, under och efter resan har jag till och från – efter mest från – läst om det vi skulle till, det vi var på och det vi har varit på. Flera böcker och mer eller mindre noggrant blev det. En av dem är av den halten och digniteten att berättelsen om den här och nu hamnar i kategorin Exe-geten bräker – därav bilden. Ett alternativ hade kunnat vara Predikaren 12:12 men det sparar jag till inlägget efesierbrev 13:14 – böcker vilket faktiskt gör att inte alla lillabildenbeprydda Efesus-inlägg blir insorterade under Speciella resor.
 
Efter denna meningslösa utläggning kring min bloggs klassificerings- och organisationssystem kommer jag nu till själva saken som är boken St. Paul´s Ephesus – Texts and Archaeology av Bibelforskaren Jerome Murphy-O´Connor. Jag fann den via länken nere till höger coh lät kommunbiblioteket ta hem den åt mig. Där har man chockhöjt priset för den sortens service till den kunskapstörstande allmänheten. Förr kostade det 5 kronor att få sig ett fjärrlån, nu vrider bibblan en hel tjuga ur händerna på en när man lånar sådant som inte kan transporteras från ett annat bibliotek i Norrbotten. Då är det gratis. Bokens alla knappt 300 sidor hör hemma i Carolinabiblioteket i Uppsala så jag fick finna mig i att bli en femtedels hundralapp fattigare och på så sätt ge mitt bidrag till portokostnaderna.
 
Bokens olika delar är av lite varierande karaktär – och kvalitet.
 
I en första del har Murphy-O´Connor dammsugit alla möjliga och omöjliga antika skribenter på uppgifter om staden Efesos*. Förskräckligt lärorikt och torrt som Marie-kex i en öken. Oftast rör det sig dessutom om marginalanteckningar hos historiker eller brevskrivare samt korta notiser hos poeter. Jag skall erkänna att jag läste denna första och mest omfångsrika del sist (och ganska slarvigt).
 
Bokens andra sektion innehåller en pärla och en rejäl tveksamhet.
Pärlan är en fiktiv berättelse om hur Paulus kan ha uppfattat saker och ting när han kom till staden. Här vävs arkeologifynd samman med Bibeltexter på ett intressant sätt och det är definitivt läge att ha det med sig när man besöker staden, särskilt eftersom man kommer in i det som nu är ruiner samma väg som Paulus kom den gång det begav sig. 15 sidor pärla ungefär. Värt att fotokopiera.
Men sedan blir han lite dålig dendär Murphy-O´Connor. I alla fall tycker jag så. Under rubriken Paul´s Ministry in Ephesus söker han väva samman vad Paulus skriver i sina olika brev med vad Lukas berättar i Apostlagärningarna. Det är i och för sig helt OK att göra så men jag tycker han blir för spekulativ. Att av en och annan bisats sluta sig till känslor, antipatier och rena konflikter mellan en tjurskallig Paulus och några andra blir lite för mycket. Murphy-O´Connor hemfaller åt detta till den grad att jag var helt övertygad om att han var en Bibelforskare sprungen ur amerikansk protestantism. Dock gav lite efterforskningar vid handen att han är katolik från Irland – vilket förvånade mig. Hur som helst föredrar jag ett mer återhållsamt tonläge och mindre koka-soppa-på-en-spik – faktiskt.
 
Men det är klart att boken bör läsas om man tänker sig besöka platsen. Då handlar det ju om att få kött på upplevelsernas ben och för det ändamålet är den bra. Finns på Bokus för ett par hundralappar.
 

*  Efesos är den tidigare grekiska stavningen, Efesus den senare latinsk-romerska.

Kommentarer
Postat av: Brunetten

Mäh, där ser man, han var alltså katolik. Och vi som satt där, under parasollet vid havet och filosoferade, ja, nästan bestämde att han var protestant, en spekulerande sådan. Jaha, där hade vi fel. Hur som helst ska jag köpa boken. Tänker att den kan vara bra att ha.

2013-06-24 @ 09:29:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0