om fri press

Mellanöstern är ingen lugn plätt på planeten. I Syrien fortsätter Assad att beordra sina styrkor till tortyr, massakrer och andra brott. Måste erkänna att jag inte skulle tycka det vore alltför gräsligt om mannen fick en intelligent missil i skallen. Sådana laserstyrda precisionsvapen finns ju lite överallt i området. USA har dem på sina hangarfartyg. Israel äger pinalerna och har stor erfarenhet av att pricka folk de vill pricka – som man gjorde i Gaza för en tid sedan. Varför inte...

Israels prickskytte skapade förstärkt beskjutning från Gaza. Tydligen inte från Hamas som verkar sitta still i båten men från ett annat gäng. Israelerna bombar tillbaka och fler raketer kommer men efter några dagar klingar det hela av efter påverkan från Egypten.

Assads press i Syrien litar jag inte på för fem öre*. Oppositionen som ifrågasätter Assad har inga tidningar jag kan följa på webben. På samma sätt är det när det gäller Gaza. Från Israel kan jag dock ta del av flera röster vilket gör att saker och ting blir lättare att förstå**. Ledaren i tidningen Haaretz den 13 mars 2012 funderar över situationen på landets sydfront och ställer frågor – frågor vars motsvarighet inte kan ställas i Syrien eller Gaza. I området är det ännu bara Israel som har denna öppenhet – än***. Ledarartikeln kördes genom Googles översättnings- och min egen tillputsningsfunktion och kan på engelska läsas här.

KRIG I SÖDRA ISRAEL KOMMER INTE ATT BESEGRA GAZATERRORN

Var det verkligen nödvändigt, efter en lång period av lugn, att dra in Israel i ett krig som förlamar livet för en miljon civila?

Kriget i söder har lagt en ny bedrägligt sak till den sedvanliga statistiken över förluster och dödsfall – det tekniska underverket Iron Dome som rätteligen har blivit hjälten för dagen. Orsaken till kriget har blivit en marginell sak och huvudmåttet för framgång eller misslyckande är nu antalet missiler den israeliska försvarsmakten skjuter ner.
Men var det verkligen nödvändigt att, efter en lång period av lugn, dra in Israel i ett krig som förlamar livet för en miljon civila? Var mordet på generalsekreteraren för the Popular Resistance Committee värt de störningar staten nu genomgår? Var det värt den ekonomiska skadan, studieuppehållen och i synnerhet risken att kastas in i en militär markoperation i Gaza?
Vid första anblicken är kronologin till Israels fördel. Försvarsministerns version är: "Denna omgång började med att dödandet av Zuhair al-Qaissi, en av ledarna för the Popular Resistance Committee som uppenbarligen var inblandad i att förbereda en storskalig attack. Ännu kan jag inte säga om denna attack har avvärjts".
Om vi verkligen har att göra med en "tickande bomb" är det inget snack om att den måste desarmeras. Men Ehud Barak är inte säker på att så är fallet och det är inte säkert att attacken i sig har omintetgjorts. I det läget kan man fråga sig om alla konsekvenser av att döda al-Qaissi togs med i beräkningarna. Och än allvarligare – var dödandet en anledning till en mycket bredare offensiv med tanke på stabschefens uttalande för några veckor sedan om att Israel måste i slutändan genomföra en storskalig attack i Gaza?
De som bor i syd har förstått, liksom de alltid tvingats "att förstå" innebörden av kriget mot terrorn i Gaza. Nu är det beslutsfattarnas tur att förstå att Iron Dome inte är en ersättning för, än mindre, frihet från politiskt handlande.
Kriget i syd måste upphöra omedelbart. Det kommer inte att besegra terrorn eller minska Gazahotet. Tanken att en storskalig operation, likt Gjutet Bly, kommer att skapa en långsiktig förändring är också en illusion.
Lösningen finns någon annanstans, runt förhandlingsbordet, från vilket regeringen flyr in under Iron Dome.*  Uttrycket inte för fem öre – detta skriver jag för att ge yngre läsare lite allmänbildning – betyder inte alls. Fortfarande går det 100 ören på en krona vilket man kan se på prislappar men några öresslantar finns inte längre kvar. Bara kronor. När jag var en liten plutt fanns dock mynt i valörerna 1, 2, 5, 10, 25 och 50 öre och man kunde få 100 karameller för en spänn. Eller 20 kola.
**  Jag brukar titta både i Jerusalem Post som på ledarplats för fram regeringens linje och Haaretz som är en oppositionstidning till vänster om JP, alltså liberal. En svensk präst jag mötte i Jerusalem-Betlehem beskrev dem ungefär som Svenska Dagbladet respektive Dagens Nyheter om man vill jämföra dem med en svensk höger-vänster-skala.
***  Ordet än står som en förhoppning att den arabiska våren skall leda till fler väl fungerande demokratier också runtom Israel. Samtidigt uttrycker det en farhåga att demokratin framledes kommer att beskäras i Israel. Främst läsarkommentatorer i JP men även en del lagförslag i Knesset kan få en att frukta detta – på sikt.


Kommentarer
Postat av: EL

Man kan undra om det finns någon lugn plätt på vår gröna jord. Det är nu upp till 9000 döda i Syrien och Assad säger lugnt på TV rutan med smilande fru vid sidan att han gör sitt bästa och har inget att förebrå sig. Hur var det nu med "du ska inte dräpa"?:-)Assad är inte ensam i diktaturen. Inte säkert att de andra viker sig med en man ur spelet. Tror dock att andra världskriget hade avkortats och många liv räddats om attentatet mot Hitler hade lyckats.

Hamas håller bara god min i elakt spel och förser de andra "gängen" med vapen och träning. Det blir samma lugn igen med en missil, raket varannan dag. Ingen picknick i söder. Tyvärr kom de vanliga propagandalögnerna igång igen och spreds med ljusets hastighet ända upp i norden och repeterades i de svenska medierna. Om man sen dementerar så är ändå skadan skedd. Och döda barn säljer men de två pojkarna hade inget med Israel att göra. Den blodiga lilla flickan daterade flera år tillbaka då hon skadat sig på en gunga.

Förhandlingsbord låter som en kaffeklatch. Som de säger, helvetet fryser nog igen innan Hamas sätter sig ned och tar en kopp.

EL

2012-03-15 @ 23:04:02
Postat av: bloggaren själv

Jag tror nog EL faktiskt förivrar sig lite nu. Haaretz som inte på en fläck gillar Hamas framställer saken så att Hamas faktiskt inte är aktiva i denna vända utan att det är andra organisationer som agerar.

2012-03-16 @ 00:32:49
Postat av: EL

Jag menade inte att Hamas var aktiv utan låtsades mera som det regnade. Eller höll god min i elakt spel. Kanske Stig var lite förivrad när han brände midnattsolja:-)

2012-03-16 @ 00:50:24
Postat av: bloggaren

Den spekulationen kan man väl göra - om man vill. Men den leder ju ingen vart utan låser en bara. Givetvis finns det säkert på alla håll och kanter folk som håller många goda miner i olika elaka spel men faktum kvarstår: Just nu är det andra grupper än Hamas som är (mest) militanta.

2012-03-16 @ 07:46:58
Postat av: BR

Det är korrekt att Hamas inte var inblandat i den senaste raketterrorismen. Det var andra ännu mer extremistiska organisationer.

Hamas saknar uppenbarligen makt att avhålla dessa mer extremistiska islamister från att avfyra sina raketer vilket är mycket illavarslande.

Israel kan inte i längden acceptera salafistiska rörelsers terrorism från Gaza och Iron Dome är ingen kausal lösning på terroristproblemey.Det stundar förmodligen en storskalig markoffensiv av IDF för att ta itu med terrorismen i Gaza.

Givet arabernas rutin att använda sig av oskyldiga som sköldar kommer sannolikt de kollaterala skadorna att bli stora-och Israel kommer som vanligt att få skulden./BR

2012-03-17 @ 18:34:22
Postat av: Anonym

BRDet kan hända att de blir tvungna till men jag hoppas inte. Det gjorde jag förra gången också och det hjälpte inte. Men det går inte att leva med en sådan situation där befolkningen terroriseras, vilket det hela går ut på. Terroristerna gratulerar varandra efter att ha fått över en miljon människor att ta skydd. Dessutom har de alltmer sofistikerade vapen insmugglade från Libyen och Irans stöd. På så sätt håller världen ögonen på Israel i stället för på Iran. Idem för Hizballah i norr. Detta bådar inte gott.

EL

2012-03-17 @ 23:55:53
Postat av: Guardian

Man kan lugnt konstatera att konsekvenserna av Israels hantering av Gaza varit en fullständig katastrof för staten, och i synnerlighet för Gazas befolkning.Anklagelserna mot palestinierna följer ett välkänt mönster, där ockupationsmakten Israel konsekvent undergräver det palestinska styret – för att sedan göra ett lappkast och anklaga styret för att vara svagt och sakna kontroll…Det som Hamas anklagas för idag – är exakt det som man anklagade Fatah för tidigare, med det undantaget att Israel då dessutom aktivt stödde Hamas…När det gäller raketbeskjutning så är det enkla faktumet att inte ens när den israeliska militären var på plats inne i Gaza pre 2005, kunde man med militära medel förhindra beskjutning.Snacket om att IDF återigen ska gå in i Gaza för 973 gången och att ta i tu med ”terrorismen” håller jag för rent skrattretande och uppenbarligen insåg även BR några timmar senare lapsusen.

Det är glädjande med insikten i det meningslösa med mer våld.Det bästa sättet att motverka Hamas & Irans inflytande är att öppna gränserna och ge Gazas befolkning en normal tillvaro där folk kan försörja sig utan att vara beroende av Hamas.Just därför lär knappast Israelerna öppna gränserna…

2012-03-20 @ 10:24:56
URL: http://palestina.blogspot.com
Postat av: El

Guardian"Det är glädjande med insikten i det meningslösa med mer våld."Absolut. V.g. skicka vidare till Assad och de sk palestinaledarna. De vann ju inget med intifadan. Att många dog och en massa överlevande är skadade för livet är av mindre betydelse. Skratta på du men läs underskriften på kommentarerna lite bättre.

EL2012-03-20 @ 21:39:25
Postat av: bloggaren själv

Inlägget är nu en vecka gammalt och har på grund av att fler nyare inlägg tillkommit hamnat under synranden. Inga fler kommentarer är därför meningsfulla - denna gång.

2012-03-20 @ 22:20:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0