konfafotboll 2012 - 3 mm

Om du, noble Bloggläsius, tillhör underavdelningen Bloggläsius regelbundus har du kunnat konstatera att det den senaste veckan inte skrivits något här på denna min blogg*. Rutiga skäl och randiga orsaker till att jag inte skrivit om något eller inget finns givetvis och till den störta delen är det ting som kan kopplas till mitt arbete och som här endast korteligen kan beröras.
 
Som jag berättade i förra inlägget startade Konfafotboll 2012 förra söndagen. 18 konfirmander. Kul. Intecknar sannerligen den vakna tiden av dygnet. Långa dagar med lektioner, samtal, aktiviteter med läckra ungdomar och bra arbetslag. Dagens Lokala Världsblad har en artikel om saken – här.
 
Det är tredje året det är Konfafotboll. Jag har under den tiden försetts med varje års omgång av tröjor och andra träningskläder vilket i och för sig är en bagatellartad bisak. Det är det operativa arbetet med kontakten med ungdomarna och andra ledare som är det bestående goda och gett värdefulla erfarenheter hos mig och andra. Alltsammans har skett i samverkan med Norrbottens fotbollsförbund och Älvsby församling samt i någon del rörelsen KRIK. Alltsammans har haft folkhögskolan som primus motor och spindel i nätet.
 
Hur det blir kommande år är svårt att säga. Med tre år i ryggen tog skolan i slutet av förra året eller tidigt detta år initiativ till strategiska samtal för verksamheten på säg tre års sikt**. Senkomna beslut inom fotbollen på länsnivå och beslutsinfarkt i församlingen har skapat ett läge som i skrivande stund kommande år ställer skolan ensam med hela det ekonomiska underskottet***. Det går ju givetvis inte. Skolan måste därför troligen, om inget nytt tillkommer, motvilligt låta Konfafotboll 2012 bli sista året. Tyvärr. Om inget nytt tillkommer. Positiva beslut – typ.
Du som läser detta kan väl beroende på ditt förhållande till saken bedja, påverka eller besluta.
 
Samtidigt har det under veckan på skolan varit en annan kurs – jodå: Konfafotboll benämns som en kurs på dialekten folkhögskoliska. I det sammanhanget fanns jag också med med både näsa i blöt och fingrar i kakburken tillsammans med skolans SO-lärare tillika ansvarig för Volontärlinjen. Det var ett litet sammanhang men mycket intressant. Uppdraget var att under ett par dagar inför kulturmöten intensivförbereda ett par personer som skall på fyra månader praktiktjänstgöring hos den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT). Förberedelsearbetet inför sådana dagar är intressant. Jag inbjuder och utmanar dig, noble Bloggläsius, att på ELCT:s hemsida – här – läsa och begrunda hur den kyrkan uttrycker sitt uppdrag och sin roll i sitt sammanhang. Jämför gärna med Svenska kyrkans hemsida – här – och se vad som där lanseras och framkommer.
 
Intensiv vecka på jobbet, alltså. Från och med ungefär lunch igår och idag lördag är jag dock ledig för slapphet och tom tid.
 
Ha!! Tro det!!
Torsdag kväll kom föräldrarna till barnbarnen Tyra och Adrian med de små i bagaget. Föräldrarna stack fredag förmiddag och lämnade grynen hos farmor och farfar. Gynnsam avel har inneburit att de är mycket lätthavda barn som sover långa nätter och är glada i vaket tillstånd. Vid lunchen idag konstaterades: Det är väl ingen match att ha småbarn! – om man inte behöver göra något annat.
Jag återkommer i ärendet. Bilden är Tyra plockandes smultron.
 
 

*  Tillhör du underavdelningarna Bloggläsius sporadicus eller tillfællicae bör du veta att jag som regel skriver ett blogginlägg ungefär var annan eller var tredje dag.
**  Jag minns inte exakt om det var före eller efter nyår. Uppgiften att hantera sådana frågor ligger inte direkt på mig. Det var chefer och verksamhetsansvariga som sökte dra igång de strategiska överläggningarna. När det än var var det i mycket god tid.
***  Verksamheten finansieras i huvudsak med statsbidrag för folkbildning, clearingavgifter för konfirmander från andra församlingar och deltagaravgifter. Detta täcker inte kostnaderna helt för personal, mat, logi, material etc utan skolan och samarbetspartners har bidragit men arbetstid och pengar. Då ungdomar är prioriterad målgrupp för alla inblandade – sägs det – har vi valt att hålla deltagaravgiften relativt låg så att man inte skall ha ekonomiska skäl att behöva avstå. Därför går Konfafotboll inte runt utan extra insatser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0