jag är lekman

Jag läste något verkligt tänkvärt på en blogg man når genom portalen Dagens kyrka. Rubriken för det lästa är Lekmannafunderingar sommaren 2012 – kyrkans tro och min och man hittar texten här.
 
Och mina egna tankar rullar på enligt följande:
 
Jag är osäker på om jag själv är lekman eller inte.
Detta kan kan låta märkligt men är ändå sant.
 
Jag är präst vilket är icke-lekmannigt. Gräsligt icke-lekmannigt. Men...
  • Jag har inte tjänst i kyrkans ordinarie organisation. Jag arbetar på folkhögskola, i och för sig en kyrklig sådan. Men att inte ha kyrklig tjänst som anställd gör mig väl till lekman? Eller?
  • Jag är inte (längre) förtroendevald eller har något annat uppdrag i lokalförsamlingen. Förtroendevalda räknas som lekmän men jag är inte ens det. Vad är jag då?
  • Ingen systemansvarig har (trots att jag uttryckt önskemål om det) gett mig behörighet till Kyrknätet som – fritt citerat – "alla anställda och lekmän som är engagerade i kyrkan har som mötesplats". Varken lokalförsamlingen där jag bor eller stiftet som är huvudman för skolan där jag är skolpräst har ansett det värt att involvera mig. Livet funkar väl i och för sig utan det men min undring kommer ända: Vad är jag? I kyrkorganisationens ögon?
  • Jag är man men varken bas eller tenor. Platsar därför inte i kören vilket är vad man kan bidra med lokalt. Andra aktiviteter kommer folk till för att ta emot vad anställda ”producerar”. Är jag inte då lekman? Eller ens det?
  • Jag vill gå och går i gudstjänst – fast när det är mäss-löst blir frestelsen att bonna stark och jag tillåter mig tyvärr att skolka. Var annan helg. Men det finns både betrodda lekmän och anställda i Svenska kyrkan som inte ens firar gudstjänst var annan månad. Vad är då jag?
  • Fast jag funderar på om vad som skulle hända om jag hos Kammarkollegiet skulle begära att befrias från uppdraget att vara vigselförrättare. Förutom att jag då en liten bit in på nästa år inte skulle kunna sammanviga en av våra guddöttrar med den man hon valt att leva med gissar jag att det skulle ta hus i - ni vet vad. Alla präster ska ju kunna viga! Det är en trovärdighetssak som ”måste säkerställas”! – enligt en del. Då skulle det nog bli fart på att präst- och medarbetardefiniera mig som i dagsläget väl jobbar med ut- och fortbildningar i kyrkan men inte ens har en e-postadress med svenskakyrkan punkt se.

Förutom att trigga igång denna tanke beskriver Lekmannafunderingar sommaren 2012 – kyrkans tro och min perfekt också min känsla. Det gör mig väl till lekman. Eller?



PS: Lilldatorn är frisk. DS.


Kommentarer
Postat av: LeoH

Där ser man. Det är de små detaljerna som gör skillnad. Jag är ersättare i kyrkofullmäktige!

2012-08-22 @ 16:25:25
URL: http://holtter.wordpress.co
Postat av: Johnny Lestander

Det kan ju inte vara så roligt för en kyrkans man att så att säga standa aside. Tycker det låter minst sagt märkligt med tanke på ditt engagemang i olika kyrkliga frågor i långeliga tider. Förhoppningsvis har det inte att göra med att dina åsikter inte alltid överenstämmer med svenska kyrkans officiella.

2012-08-22 @ 17:13:56
URL: http://j-lestander.bloggplatsen.se
Postat av: Tobbe

Jag kan låna ut en av mina inloggningar i kyrknätet. Jag har tre:
1. som präst i lokalförsamling
2. som ersättare i stiftsfullmäktige
3. som ledamot av kyrkomötet
(de två senare har jag aldrig aktiverat)

Svar: Tobbes erbjudande är generöst. Samtidigt är det en tydlig illustration av systemet. Anställda av och förtroendevalda i kyrkan är kyrkan. Tre roller ger honom tre ingångar på Kyrknätet där han flitigt kan debattera med sig själv. Systemet ser alltså till positionen, inte till personen.Detta skall inte uppfattas som ett hugg mot Tobbe som ju NÄSTAN är lika systemkritisk som jag. Ta emot hans erbjudande - som jag inte tror är allvarligt menat - skulle innebära att jag accepterar den snäva begränsningen som systemet har vad gäller vilka som räknas. Om systemet inte vill räkna med mig - jag är genom Dopet kallad till att leva med och tjäna Kristus, har i Konfirmationen bekräftat detta uppdrag och i Prästvigningen anförtrotts ett särskilt ansvar - annat än om jag har anställningsbevis eller är kyrkopolitiker så må det vara hänt.
Men hur lojal är jag skyldig att vara, jag som likt potatisarna i Pettsons trädgårdstäppa ofinns?
stigstrombergsson

2012-08-22 @ 22:07:07
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se
Postat av: Gunvor Vennberg

Tack för påminnelsen. Nu är jag också en insider... Jag har aktiverat min inloggning på intranätet - via stiftet. Fast enligt uppgift ska man helst vara ansluten till den lokala församlingen också. Frågan är bara vilken? Den jag tillhör eller den där bönhuset jag och min make sedan den 13 augusti äger, befinner sig?

2012-08-23 @ 00:20:16
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0