tänka lattjo

På lördagsförmiddagarna när det frukosteras och bäljas kaffe i godan ro brukar radion i köket stå där och prata. Det är P1 som pratar – en kanal som innehåller väldigt mycket intressant – och så småningom kommer då programmet Spanarna i repris från fredagseftermiddagen. Ungefär 34 minuter in i programmet igår tog Jonas Hallberg till orda och höll ett anförande om beslutsfattare som tänker lattjo. Ordet lattjo har jag inte hört på flera år. Sist var kanske för tjugo år sedan när döttrarna tittade på repriseringar av Fem myror är fler än fyra elefanter – ett alldeles utmärkt barnprogram – och Brasse Brännström kom in och sa: Här kommer jag med lattjolajbanlådan. Ett nästan lika kul ord som glosan depparjeppar ur en Bamsefilm.

Med några exempel visade Hallberg att makthavare och beslutsfattare stundom tänker rejält avigt. När bänkarna på Stockholms central till alltför stor del besattes av icke resande missbrukare beslöt några att man för att åtgärda problemet skulle ta bort en del av dessa bänkar – vilket medfört att nu ryms inte pausande resenärer alls. När Posten märkte att folk sände färre brev än förr bestämde man att ta bort var tredje brevlåda för att på så sätt stimulera brevskrivandet – eller vad man nu tänkte det skulle få för effekt. Hallberg ger fler exempel och drar kluriga slutsatser. Om man klickar här kommer man till programmet. Lyssna på hela eller snabbdra reglaget till 34 minuter in i det.

Tänk om det tänktes sådär avigt i andra sammanhang.

Tänk om Landstinget skulle tänka Det är så få som kan bli sjuka eller skada sig så det är ingen idé att kosta på läkarbemanning dygnet runt i Arjeplog. Oops! Så tänks det ju – eller icketänks.
Det blir bättre om jag tar ett annat exempel: Tänk om länspoliseriet skulle tänka Det är så lugnt i Älvsbyn så vi kan organisera om så det får räcka med vardagsbemanning.  Oops igen! Vipps kom ett knivrån igår morse och bylingar från grannkommunerna anlände långt efter det att tjyvarna hunnit till gissningsvis någon annan grannkommun – läs om händelsen här.
Eller tänk om man i kyrkliga sammanhang skulle tänka: Det kommer så få i gudstjänsterna att det är lika bra att inte fira gudstjänst för ofta. Fast så gör man ju…
Och förresten: På Afrikas horn – Etiopien och Somalia – äter ju folk så lite nu att det är då inte någon idé att skicka dit mat. Och politiker myglar så mycket att det är inte någon mening att försöka hålla efter dem.
Till sist tänker vår utrikesministerg issningsvis: Det dödas så många på grund av åsikt eller ras eller religion eller mina oljeintressen så det är inte någon mening att säga något om massakern på kristna i Egypten – eller på andra ställen heller.

Läsaren inbjuds att själv komma på fler aviga lattjotankar och dela med sig av dem i kommentarer.


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Det är så många som lämnar svenska kyrkan för att det är för dyrt med kyrkoavgiften. Alltså måste kyrkan höja avgiften för att kompensera medlemsraset.

2011-10-17 @ 09:47:50
Postat av: SSu

Det är så många som besöker denna blogg så den borde uppdateras oftare. Flera gånger om dagen, minst.

2011-10-19 @ 16:04:52
URL: http://stigsundstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0