jag fattar inte

UNESCO är FN-organisation inriktad på utbildning, vetenskap och kultur. Idag har Palestina blivit medlem i den organisationen, dess 195:e medlem. Detta skall inte förväxlas med det medlemskap i i själva FN som Palestina sökt. Omröstningar i Säkerhetsrådet och Generalförsamlingen i den frågan sker senare i november. Nu var det UNESCO det gällde.

I denna organisation för utbildning, vetenskap och kultur tyckte 107 länder att Palestina skulle kunna få komma med. 14 var emot och 52 avstod från att rösta. Välkomnande var bland annat Frankrike, Brasilien, Ryssland, Kina, Indien och Sydafrika. Storbritannien var bland dem som avstod. I gruppen nejsägare fanns USA, Tyskland och av någon ytterligt pinsam anledning: Sverige.

I Sverige hanteras UNESCO-ärenden av Utbildningsdepartementet. Det är en rimlig placering eftersom det departementet ju i övrigt sysslar med utbildning, vetenskap och kultur. Det betyder alltså det är vår utbildningsminister som som agerat för att hålla andra utanför den främsta internationella arenan för samarbete kring – jag upprepar mantrat: utbildning, vetenskap och kultur? Varför? Jag fattar inte!

Att Israel säger att nåt hemskt hänt när palestinier får vara med i samarbete kring utbildning, vetenskap och kultur är bara väntat. Det är med yttersta tvekan man kan uppfatta det landets agerande som att man har en framtida lösning med två respekterade stater i sikte. Man är bara halsstarrigt konsekvent.
Att USA inte heller värnar utbildning, vetenskap och kultur är inte heller att förvåna. Till detta fogar USA också strypandet av sitt ekonomiska bidrag till UNESCO. Detta görs utifrån en lag från 1990-talet som förbjuder stöd till FN-organisationer som godkänner fullt palestinskt medlemskap. Så mycket för den hållning man säger sig ha i den så kallade ”kvartetten – en lösning där två suveräna folk skall samexistera bland annat i det UNESCO står för: utbildning, vetenskap och kultur.

Men lilla Sverige då? Det är Vår anti-palestinske utbildningsminister som bär ansvar för all politik som har med utbildning, vetenskap och kultur att göra. Han säger att ”tidpunkten är olämplig”. Det säger han ju jämt när något sker som kanske kunde vara ett led – om än litet – i att ge Palestinas folk den självständiga plats i världssamfundet som de utlovades redan i FN:s delningsplan 1948.

Skämmes!


Kommentarer
Postat av: EL

Måste man inte först bli medlem i FN innan man kan bli medlem i UNESCO? Att Sverige röstade emot är onekligen förvånansvärt så antiisraeliskt och propalestinskt som det har blivit. Hela 52 länder som hade svansen mellan benen och inte vågade säga att de var emot det.

Sen när är USA emot "utbildning, vetenskap och kultur"? Är amerikanerna så efterblivna månne.

Ang. delningsplanen som araberna vägrade erkände Abbas helt nyligen på en fransk TV kanal att det var ett misstag. Indeed!

2011-10-31 @ 21:24:26
Postat av: bloggaren själv

Det är väl uppenbart att man kan tillhöra UNESCO utan att vara fullvärdig medlem i FN. Skulle det inte vara möjligt hade ju ingen - säger INGEN - röstat för. Frågan hade inte heller väckts - typ.

Men varför vill EL inte att Palestina skall få vara med i UNESCO? Det skrivs inget om.

2011-10-31 @ 22:42:01
Postat av: EL

Stig, var någonstans står det att jag inte vill att Palestina ska få vara med i UNESCO?? Men först måste det väl bildas en stat vid namn Palestina. Där är mycket att göra trots att somliga skriar om medlemskap i FN på momangen. Och Gaza. Abbas vågar ju inte ens åka dit i fruktan för sitt liv. Dessutom håller Hamas på att tas över av en ännu radikalare terrororganisation. Det kan bli ännu mera konflikter eftersom palestinierna vill lägga vantarna på heliga platser, kristna som judiska.

2011-11-01 @ 19:03:58
Postat av: bloggaren själv

OK! Kul att EL tycker att palestinierna ska få vara med i UNESCO. Tolkade första kommentaren som att EL tyckte att Sverige röstade rätt. Fel av mig??!!

2011-11-01 @ 20:30:50
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Jag länkade till din artikel, den är så välformuleradhttp://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2011/11/unesco-och-palestina.html

2011-11-01 @ 21:10:48
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: A-K Roth

Stig, det kanske finns mer "detaljer" om detta än möter ögat? Palestinska ageranden borde nämnas. Jag tycker du borde förlåta israeler på plats för att inte alla av dem ser det palestinska styret, vare sig det på Västbanken eller i Gaza som speciellt intresserat av vetenskap, utbildning och kultur, Education, Science och Culture.De upplever ju att Hamas intresse av Science begränsar sig till "Rocket Science", nyligen 39 missiler över en helg med skador död och skräck, södra Israel lamslaget. (negligerat i svensk press som behändiga "vapenvilan bruten" som vanligt)De vet att inom palestinsk Education finns element både i Gaza och på VB som hyllar martyrdöd och uppviglar till folkhat.De vet hur judisk historia och judiska minnesplatser har behandlats. Du själv fann det olyckligt att Abbas inte kunde tala om Jerusalem som judisk stad liksom kristen och muslimsk. Inte någon vanlig glömska det utan högläsning.EL: "...Det kan bli ännu mera konflikter eftersom palestinierna vill lägga vantarna på heliga platser, kristna som judiska..."Ja, det kan det, och givet UNESCOS tidigare historia med att klassa Rakels grav som moské sitter det inte väl hos många.http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148642"...PA Minister of Culture Hamdan Taha said the PA would seek World Heritage status for several sites, beginning with Bethlehem. The PA has already had some success in claiming Bethlehem sites for the Arab world – in 2010, UNESCO agreed to declare the Tomb of Rachel a mosque and “an integral part of the occupied Palestinian territories.”..."Vilka ska skämmas när allt är sagt och gjort? Jag hoppas i alla fall att medlemsskapet i UNESCO bidrar till att modifiera palestinska styrets fanatism, åtminstone på VB.Man ska skämmas om man inte är för att en icke-stat, vars ena halva driver terrorkrig och vars andra halva vill radera andras historia, får status som medlem i UNESCO?2011-11-02 @ 00:04:24
Postat av: bloggaren själv

Palestina är inte den första medlemmen i UNESCO som inte har ett snövitt register utan fuffens eller dumheter. Israel är till exempel med än så länge trots att de inte straffar sina medborgare som gör intrång på territorium som inte lagligt tillhör Israel. Och USA och Ryssland och alla möjliga länder är med trots defekter. Men A-K Roth anser att Palestina inte ska få vara med i detta blandade sällskap- Märkligt exempel på "skilda vikter" beroende på vem man har som kund.

Rakels grav i Betlehem var besöks- och böneplats för muslimska, judiska och kristna kvinnor i sorg över ofrivillig barnlöshet - en situation som också var Rakels. På nåt sätt var den synagogig, kyklig och moskéig fram tills dess att åtskillnads-muren drogs så att bara judiska bedjare kommer dit. Men troligen ser inte A-K Roth någon diskriminering i detta...

Förresten: Vad blir "åtskillnads"-mur på afrikaans?

2011-11-02 @ 00:31:08
Postat av: EL

Stig du tolkar som du behagar. Hade Sverige röstat för hade jag inte blivit förvånad. Nu blev jag det så också Barghouti enligt Egons blogg. Palestinierna kan bli medlemmar den dagen de är redo för det. Nu sätter man plogen framför oxarna.

Rakel var som sagt judinna, varken kristen eller muslim. Nu finns det ju de som anser Abraham som muslim. Vem protesterade när judarna inte fick tillträde till klagomuren under nära 20 år? Vad händer bakom den? Vad har hänt med Josephs grav?

2011-11-02 @ 03:31:56
Postat av: EL

A propos "Vad blir "åtskillnads"-mur på afrikaans?"En intressant artikel i dagens NYT skrivet av en "afrikaan", Richard Goldstone.

http://www.nytimes.com/2011/11/01/opinion/israel-and-the-apartheid-slander.html?ref=opinion

2011-11-02 @ 03:40:46
Postat av: AL

Mycket bisarrt att godkänna något som inte är en stat som medlem i UNESCO.

Om jag inte har fel för mig så styrs Västbanken av en president som inte är vald och Gaza av en organisation, Hamas, som den civiliserade delen av världen med fog terroriststämplat.

Strömbergsson som är muslimkramare aantyder precis som sin kompis Egon Berglund att judarna praktiserar apartheid. Detta är ren antisemitism och Goldstones artikel i NYT som EL refererar till borde få Strömbergsson, Egon Berglund m.fl. att skämmas djupt.

2011-11-02 @ 09:21:52
Postat av: A-K Roth

Stig, jag vet inte vad mur heter på Afrikaans, men informera mig gärna. Den antydan du kom med var lite magstark och onödig om(!) man vill båda folken väl. Jag antar att du har köpt apartheidanklagelsen, den som ersatte sionism=rasism, det som verkligen skamligt deklarerades av FN och som FN gjorde avbön på långt senare. För mig är anklagelsen bara ännu ett slagträ, oanständigt mot dem som genomlevde raslagarna och orätt mot israelerna.Har jag skrivit något om framkomligheten till Rakels grav? Ändå antar du, "... Men troligen ser inte A-K Roth någon diskriminering i detta...". Det vet du inte, Stig. Jag kan nyansera mig. Har du själv inte ett ord om bombvågorna som ledde till försvarsbarriären? Ska jag i din stil tyda det (lite oförskämt i tredje person) som att "tydligen ser inte Stig de tusental döda och flertusental skadade under bombvågorna inne i Israel"? Jag tror inte det är god debatton men lätt att sänka sig till i ilska i känsliga frågor. Jag har gjort det själv. Och känsligt är detta, speciellt när det handlar om liv och död och mänskliga rättigheter på båda sidor.Jag har gett min syn ganska ofta att Israel bör arbeta hårdare med att straffa/stoppa israeler/judar som trakasserar palestinier på Västbanken och i Israel, senast häromdan hos Roy Alterman,https://royalterman.wordpress.com/2011/10/31/price-tag-attack-mot-arabisk-restaurang-i-jaffa/#commentsUppföljning här som visar att Israel stänger en yeshiva som bejakat våld mot moskér:https://royalterman.wordpress.com/2011/11/01/israel-stanger-valdsbejakande-yeshiva/#respondRoy skriver mer om hur turerna i Israel fortgår, ganska neutralt, han verkar inte vara emot beslutet.Palestinska Myndigheten är nu medlem i UNESCO. Och med det kommer ansvar. Vi får se hur de behandlar sitt medlemsskap i frågor om vetenskap, utbildning och kultur, hur de värnar om kristna, judiska och andra platser, hur det ser ut inom education. Kanske man tar sitt multikulturella ansvar.Men ska man verkligen skämmas om man på goda grunder tycker att fred borde ha kommit först?

2011-11-02 @ 10:52:54
Postat av: bloggaren själv

Goldstones artikel är intressant. Givetvis finns det en skillnad mellan Syd-Afrika och Israel. Åtskillnadspolitiken i Syd-Afrika var långt mer konsekvent. Men det är andan jag är ute efter. En separationsbarriär betyder något. Åtkildt vägnät på Västbanken för områdets innevånare och de nya bosättarna måste betyda något. Att skilja parter åt betyder någon. Därför provocerar jag med glosan jag inte skrivit ut.

Att AL tycker att Färöarnas medlemskap i UNESCO är olämpligt kunde jag inte ana! Den "suveräna staten" (?) har tillhört organisationen sedan 12 oktober 2009. Undrar om USA och Sverige röstade mot då...

Definition på jude i Bibeln kan man ha olika meningar om. Abraham kan ses som en startpunkt, Moses en annan. Utgår man från att Rakel var judinna - helt OK - så har inte detta hindrat muslimer att hedra henne som var "mamma" till Benjamins stam och "farmor" till Efraim och Manasse. Men nu hindras de som vill hedra henne av några som vill ha monopol på att be till Gud vid hennes grav. Snålt!

Vad AL menar med "muslimkramare" vet jag inte men tror att han/hon ser det som något negativt och olämpligt. Som att det var olämpligt för en vit att krama svarta i Syd-Afrika - vi vet när. Jag har vänskapligt kramat kristna, judar, buddister, muslimer, ateister, fågelskådare och göteborgare. Kändes ungefär likadant och jag skäms inte för någon av dem. AL borde satsa på att öppna sinnet och famnen för sina medmänniskor.

2011-11-02 @ 11:49:03
Postat av: AL

Har pastorn-bloggägaren svårt med engelskan?

Goldstone påvisar inte gradskillnader, utan artskillnader mellan Israels politik och det forna Sydafrikas.

Skyddsbarriären har sparat många offer för arabisk terrorism och vissa delar av vägnätet är av säkerhetsskäl öppna endast för israeliska medborgare, inkl. israeliska araber, druser, kristna.

Färöarna består inte av sinsemellan väpnat stridande fraktioner som vill förinta en gemensam granne som Island. Färöarna praktiserar inte heller historierevisionism när det gäller arkeologiska fyndplatser.

Fint att även muslimer vill hedra en judisk historisk person. Synd bara att den generositeten inte sträcker sig till nutidens judar och omfattar arabiska media.

Pastorn kramar hellre muslimer än judar. Det har tydligt framgått.

2011-11-02 @ 13:20:55
Postat av: EL

Enligt UNESCO, efter vad jag har förstått, så kan endast stater bli medlemmar annars blir man bara en "associate". MEN kan man få ihop 2/3 som röstar för så får man fullt medlemsskap. 52 valde att vika sig för att undvika "problem". Sverige var alltså modigare i det här fallet. Är man medlem i UN får man inte förneka förintelsen, vilket flera struntar i. Så och Abbas i sin doktorsavhandling. Bara en detalj.

Det finns olika sorters sk kramare nu för tiden

AL menar nog att du är propalestinier, vilket är helt din rätt. Finns de som är "tree huggers":-)

Alltså i figurlig mening. Inget annat.

"... monopol på att be till Gud vid hennes grav." Jag besökte både Abrahams och Rakels grav efter 67. Helt fridfullt jämfört med idag. 96 såg jag cementblock framför Rakels grav för att skydda besökare. Trist. När Jerusalem återvanns var de israeliska soldaterna ytterst försiktiga för att inte några heliga platser skulle bli skadade. Inte självklart för alla.

2011-11-02 @ 15:37:42
Postat av: bloggaren med icke oändligt tålamod

En del kommenterare (AL) kan inte ta en hand. Ger man dem rätt till en del hittar de alltid ett nytt fel att hacka på. Verkar i mina ögon lite käbbligt.

Andra kommenterare - jag stavar medvetet så och har inte problem med förståelse - skriver kommentarer som påminner om inlägg på bloggen "minstabröder" men tvärtom i åsikter (A-K Roth). Inte sällan tar ett inlägg på "minstabröder" upp flera saker med olika hänvisningande länkar till andra platser på nätet. Det är i INLÄGG det sker vilket är bloggarens eget val. Att göra på samma sätt i kommentarer där man tillåts vara gäst tenderar att bli blogg-kapning. Starta eget!!

2011-11-02 @ 20:06:50
Postat av: A-K Roth

Du har det inte lätt, Stig. Inte jag heller. BTW, bloggen minsta bröder är knappast någon förebild, rabblar anklagelse på anklagelse, idkar tunnelseende och har trogna vakthundar som skäller ut besökare.Du ska ha beröm för att du inte accepterar liknande. Du har några gånger bett mig starta egen blogg och länka till den i st.f. att skriva lååångt. Jag trodde då det var O.K. att länka till en aktuell och ny blogg, Roy Alterman, inte ny i bloggvärlden då han kommenterat långt och uppskattat nyligen hos Anna Veeder och tidigare på Al-Hamatzav. Han tar upp precis dessa problem i Israel/Palestina, kritiserar starkt israeliska ledare, ger intressanta länkar till Haaretz etc. Nyans och balans tar tid, måste få ta tid. Men du bestämmer på din blogg.Om det är andan eller andemeningen man tänker på, så är det högst angeläget att man ser båda/alla sidor vad gäller rasistiska tendenser. De signaler som nu idag i klara ord skickas från olika personer i palestinska styret, ministrar, ambassadörer bland annat, från Abbas egna ord, borde ge alla antirasister tankeställare. Ignorerar en skribent allt detta och det fortgående palestinska våldet blir man som läsare ställd inför att undra vad det är som gäller. Man får inse till sist att folk inte bryr sig. Och det är inte lätt.

2011-11-02 @ 22:21:31
Postat av: bloggaren själv - till sist

Egon Berglunds bloggande diskuteras väl bäst på den bloggen. Om han - jag tycker inte han gör så - "rabblar anklagelse på anklagelse" och "idkar tunnelseende" gör han det i vart fall på eget initiativ i sitt "eget hus", inte som en reagerande gäst som hos någon annan faktiskt inte så sällan mycket väl kan anses "rabbla anklagelse på anklagelse" och "idka tunnelseende".Med denna kommentar stänger jag samtalstråden utifrån DETTA inlägg. Mer har tillkommit på bloggen som gör att dethär nu hamnar ur syn-linjen. Dessutom kommer det än mer i morgon då min planerade betraktelse kommer att beröra en sak som A-K Roth och jag är till 100% överens om: Glädjen med barnbarn!

2011-11-03 @ 00:34:16
Postat av: bloggaren själv

Ytterligare en kommentar kom in 12 timmar efter mitt "till sist". Den är borttagen. Då folk inte respekterar när jag på min egen blogg "stänger dörren" eller när jag ger andra anvisningar över hur jag vill ha det funderar jag på att revidera läsarnas möjligheter att kommentera.

2011-11-03 @ 12:52:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0