vem > vad

Jag har – än en gång – kommit att fundera över det märkliga och naturliga att vi ofta agerar enligt parollen vem som säger något är viktigare än vad som sägs. Det irriterar mig att det är så och jag är (irriterande nog) själv en del av systemet och låter vem > vad.

Ta till exempel den där prästen i Västerås stift som för en tid sedan kungjorde sin förnekelse av Jesu uppståndelse, värdet av Hans lidande och död, syndens och ondskans existens osv. Mycken reaktion inkom efter detta till Kyrkans tidning. Många ärliga och sanna vittnesmål om den stora Befrielsen tack vare Jesus offer, det Hopp Hans uppståndelse ger, Friheten i förlåtelsen och Nattvarden med mera med mera. Skarp kritik har också avfyrats - inte alltid saklig eller vänlig.
Mycket av vad som skrivits och sagts har varit så sant och de sanningarna gills ju utifrån att de är sanna, inte utifrån vem som kommit med dem. Ändå flackar jag med blicken och undrar om inte det vore lämpligt att någon höjdare – typ biskop – tog bladet från munnen och talade om vad Svenska kyrkan tror, lär och bekänner. Det skulle inte bli sannare då men intrycket skulle bli ett annat eftersom vem > vad – tyvärr.

Eller ta de inomsossiga diskussionerna om Sverige ska vara med och fortsätta militärt bekämpa Libyska regeringsförband också efter det att den tremånadersperiod vi lovat tagit slut. Nye partiledaren Håkan Juholt tycker att vi ska ta vår mats ur skolan men svensk utrikespolitiks socialdemokratiske nestor Jan Eliasson tycker vi ska vara kvar. Vem eller vilka som tycker vill till att bli viktigare än argument i sig - vem > vad.

I tidningen Haaretz – israelisk – läste jag idag en bra artikel. Vad som stod var så väldigt vettigt. Jag googlade på artikelförfattaren och fann efter dryga ½dussinet klick inget annat påtagligt än att han – Nehemia Shtrasler – brukar skriva i Haaretz. Så långt jag sökte hittade jag inga titlar, inget om hur han brukar positionera sig. Att jag inte fick klart för mig vem han är – i och för sig finns över 49000 träffar jag inte klickat igenom – gjorde mig tveksam till att översätta hans text och publicera den här – vem > vad.

Detta att vi räknar vem > vad är ganska oundvikligt – men är det smart?
Finns inte risken att vi missar många viktiga vad bara för att inte rätt vem säger det?
Tar vi in rent galna vad när det sägs av någon vem som vi av någon anledning valt att lyssna till?
Här Vaksamhet viktigt. Det är vem > vad som i historien inneburit bokbål.

Haaretz-artikeln hittar du på engelska här. Den är lång som halva fjolvintern – vi snackar norrbottnisk vinter – men jag fann innehållet tänkvärt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0