välkommen till dyträsk!

Inom ramen för Svenska kyrkans grundkurs vid Älvsby folkhögskola ägnas en del av arbetet kring tankesmideri om hur församlingar i Svenska kyrkan fungerar och kan tänkas fungera. Deltagarna har var för sig och tillsammans visioner och erfarenheter som tillsammans med en del annat ligger till grund för arbetet med att utforma vad som kan och behöver göras i den fiktiva församlingen Dyträsk. Vad den nuvarande kursomgången – på ½ fart och modifierad distans – tänker och kommer fram till kommer jag inte att avslöja här.

Här och nu inbjuder jag denna bloggs läsare att genom kommentarfunktionen göra samma sak som kursen på skolan: utveckla församlingslivet i Dyträsk. I detta tankearbete är du som läser dig själv, ingen annan. Har du ringa eller ingen kontakt med församlingsliv ber jag dig fantisera som en sådan men boende i Dyträsk. Är du kyrkligt eller frikyrkligt aktiv är det exakt vad du är men just i Dyträsk. Är du präst eller annat slags kyrkproffs – sådana finns i läsekretsen – är det just den funktionen du har i Dyträsk.

I tanke- och kommentarsmideriet finns några allmänna förutsättningar: 

  • Enligt Kyrkordningen – Svenska kyrkans regelverk – har församlingen syftet att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.
  • Enligt samma regelverk är församlingens Grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission*.
  • I Kyrkoordningen står också att alla döpta – personal, förtroendevalda, män och kvinnor i församlingen – tillsammans har ansvaret för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd.

 Vad gäller Dyträsk är en del förhållanden speciella: 

  • Det är på grund av att man i Dyträskberget öppnar en ny gruva och att man i ett område inte långt därifrån avser bygga 800 vindkraftverk som ett helt nytt samhälle kommer att växa upp – tätorten Dyträsk. Det närmaste sedan gammalt etablerade samhället Vankelboda har 700 innevånare och dit är avståndet 3 mil. Till kommunens huvudort Gladköping är det drygt 6 mil.
  • Dyträsk planeras stå klart hösten 2012 då drygt 5000 personer flyttar in – 2000 i lägenheter varav 500 i enrummare, 3000 i villabebyggelse.
  • En ”Församlingstomt” är tilldelad av kommunen. Budget medger eventuella byggnationer för 10 miljoner.

I Dyträsks nybildade församling finns alltså du sådan du är med erfarenheter, åsikter och roller.

Hur kan och bör Dyträsk församling formas från scratch? Svårare är inte frågan.
Vilka visioner kan man ha för församlingens liv och arbete 2017?
Vilka mål kan man sätta upp, vilka vägval och prioriteringar görs?
Vad ska, bör och kan man göra?

Välkommen att via kommentarerna ”tycka till”!!


*  Detta kan också uttryckas: Kyrkans Mission – hennes sändning och uppdrag – är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni. I fornkyrkan beskrivs detta med de grekiska orden (här skrivna med våra bokstäver) lietourgia, martyria, diakonia.


Kommentarer
Postat av: Pär

Tja, jag är ju inte ny inför Dyträsk (fast vindkraftverken var inte med när jag "utsattes" för övningen!), men min direkta och spontana tanke är ju: Vilken chans att få bygga frivillighet och delaktighet redan från början! Får väl utveckla det vidare en annan gång. :)

2011-05-28 @ 16:29:31
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Stig Sundström

Det här kommer jag att följa med intresse!

2011-05-28 @ 19:56:31
URL: http://stigsundstrom.blogg.se/
Postat av: bloggaren själv

Prällarna "Pär" och "Stig Sundström" tycker detta verkar intressant. Bra! De två - samt alla andra personer av skilda åldrar, yrkan och skrån - inbjudes att här beskriva hur de med skilda erfarenheter och åsikter skulle vilja agera för att bygga församling från noll-läge.

2011-05-29 @ 21:29:47
Postat av: Kyrkvärd spånar

När anbudstiden gått ut för att lämna in offerter för det nya bygget kombinerad bykyrka/kapell med serveringslokal kan kyrkorådet förtvivlat konstatera att bland de två anbuden är det lägsta på nästan 17 miljoner. Man antar att det beror på den extrema högkonjunktur som råder inom främst anläggnings- och kontorsbyggnation. Nyheten om att församlingen tills vidare skrinlägger byggplanerna sprider sig snabbt inom det lilla samhället. Besvikelsen är stor och när delar av Dyträsks olika inflyttade nybyggare samlas på det lokala matstället till en After work på fredagskvällen är samtalsämnet givet. Diskussionens vågor går höga. Ganska snart står det klart att ingen accepterar situationen. På orten finns två nyligen pensionerade byggchefer och de kontaktar kyrkorådet med ett unikt förslag. Dessa två ställer upp ideellt och man skall bygga i egen regi. De offererade företagen är närmast lättade och lämnar gärna ifrån sig både jobbet och redan uppgjorda detaljerade tidsplaner och andra flödesscheman mm. Nu blir snabbt många fler på orten intresserade att delta i detta stora frivilligarbete. Bygget kommer snabbt igång när de båda företagen för vindkraftsparken och gruvan gärna lånar ut sina entreprenadmaskiner på lördagar. Den lokala småhusproducenten inser att här finns en unik chans att få god PR. Man ser till att kanalisera en del överblivet fullgott material till bygget och genom goda affärskontakter förses kyrkan med möjlighet till prisvärda materialköp. Den lokala hotellkungen kan inte vara sämre och när hotellets kök vid den stora forsen måste byggas ut, så skänks all befintlig köksutrustning till kyrkbygget. Kvällstid ses allt fler dyträskbor bidra med arbetsinsatser. Nyheten sprider sig snabbt och snart är både lokalpress och riksmedia på plats. Alla rapporterar om den enorma samhörighetskänsla, som man nästan bokstavligen kan ta på och hur folk bryr sig om varandra. Arbetet organiseras i olika grupper där allas olika kompetenser smart utnyttjas av de två arbetscheferna. Sommaren och semestertider är i antågande och man slås av häpnad när folk längre ifrån börjar fråga om tillfälliga boenden. Semesterfirande tågresenärer vill bidra med en arbetsvecka var. Allt man har att erbjuda är stora militärtält och ett antal husvagnar, men dessa sätts upp vid den relativt nya campingplatsen bara en kilometer från kyrkbygget. Nu sker mycket på kort tid. Bygget går på rekordtid och till allas förvåning kan man börja använda kyrkan för enkla sammankomster redan till hösten. Nu står det klart att notan hamnat på knappt 8 miljoner och kyrkorådet beslutar sig för en tredagars invigningsfest lagom till första advent.

Stig: Jag tog mig friheten att skriva lite längre inlägg om hur församlingens lokal byggs. Nu får någon annan spinna vidare på det här (och vad arbetet gjort med dyträskborna) eller på sitt eget sätt hur församlingen byggs.



2011-05-30 @ 17:25:24
Postat av: bloggaren själv

Tack "kyrkvärd"!

Inblick i möjlig hus- och lokalproduktion verkar onekligen finnas! :-)

Så nu, alla andra vänner: Folket självt har byggt - vad sker i huset och annorstans?

2011-05-30 @ 21:24:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0