66 år sedan

Idag för 66 år sedan nådde sovjetiska Röda armén fram till förintelselägret Auschwitz och befriade dem som då fanns kvar i lägret. Fångar som hade någotsånär ork hade nazisterna tvingat på dödsmarsch västerut undan befrielsen och mycket av sådant som vittnade om lägrets groteska syften hade man sökt förstöra. Dock hade man inte hunnit sopa igen alla spår, transporterat bort alla levande, bränna alla döda och förstöra allt man rövat från dem man förintat. Och första halvåret 1945 blev det uppenbart som många redan visste: i industriell skala hade naziregimen systematiskt gått in för att utplåna människor enbart för att de var det de var – tillhörde ett visst folk. Och det folket – judarna – var inte ensamma om sitt öde utan fick i Förintelsen sällskap med andra grupper herrefolket ansåg vara av mindre värde och såg som hot mot den egna rasen och egna kulturen.

För att folkmordet och de attityder som ledde fram till det regelbundet skall berättas och respekteras är 27 januari Förintelsens minnesdag, i år liksom tidigare år uppmärksammad på folkhögskolan. Det blev likt förra året och åren innan ett gemensamt program för alla elever på skolan. Två timmar detta år men med samma avsikt och till en del liknande innehåll som 2010 - om vilket man kan läsa härhär och här.

Först en berättelse kopplad till bilder. Inte helt likt förra året men ganska. Att göra så är inte farligt eftersom elevkåren i ganska stor utsträckning förändras år från år. Sedan, efter paus, prat om attityder och människovärde, värderingsövningar mm. Två viktiga timmar med stort gensvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0