Jesu vision

Följande text är en översättning av ledaren den 29 april 2011 i den Liberianska tidningen Daily Observer som jag skrev om i förra inlägget. Tänkvärt hur språket, tanken ledaren driver och tankegodset färgats av kristen tro i en vad jag fattat ”vanlig tidning”. Kanske ett talande exempel på hur den kristna trons tyngdpunkt flyttats från Europa och Nord-Amerika till vad vi brukar kalla ”tredje världen”.
Google gjorde en grovöversättning, jag putsade och originalet finns här.


Må Jesu vision förverkligas!

Igår firade Kristna över hela världen Påskdagen, årsdagen av Jesu Kristi uppståndelse från de döda. Det är kyrkans viktigaste högtid eftersom Jesus uppstigande ur graven gjorde honom till segrare över synd och död.
Förra fredagen, som vi kallar Långfredag, mindes vi hans korsfästelse på korset på Golgata nära Jerusalem ca 2000 år sedan. Medan den judiska religiösa hierarkin såg till att deras vilja att Jesus skulle dödas genomfördes av de romerska soldaterna ropade Mästaren sju ord från korset. I det första sände han en rörande vädjan till Gud, Jesus himmelske Fader: "Fader, förlåt dem" .Kristus ropade: "för de vet inte vad de gör."
Innan han gav upp andan i och med det sjunde ordet, sade han i sjätte, "Det är fullbordat”. Vad var "färdig?" Svar: det arbete hans far hade sänt honom till jorden för att göra var klart. Han hade nu fullbordat sitt gudomliga uppdrag genom att dö på korset för att rädda människorna från deras synder, och så bana väg för deras frälsning.

Detta eviga löfte kristalliseras i Johannesevangeliet kapitel 3 vers 16: "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son så att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."

Problemet med mänskligheten idag är att så många människor inte inser att Jesus kom till världen, led och dog inte bara för judarna, hans egen etniska grupp, eller bara för de kristna, som följde honom i Bibeln och de som följer Honom idag. Jesus kom för att frälsa hela världen från deras synder!
De exempel han gav och som berättas i Nya Testamentet finns där för alla att se och efterlikna dem. Vad finns mer för människa som levt så att han använt all den kraft han hade inte till förmån för sig själv utan för andra? Som Gud själv hade Jesus mycket mer makt än någon människa som någonsin vandrat på denna jord. Han hade makt även över döden, huvudfienden till den mänskliga rasen. Jesus bevisade den makten genom att väcka Lazarus och andra från de döda och senare, på Påskmorgonen, själv uppstå.

Vi har i detta land, Liberia, sett hur människor missbrukat och fortsätter att missbruka den lilla makt de har, inte för dig eller mig och vårt kära land utan för sina egna själviska, ekonomiska intressen även om det innebär att utrota andra för att behålla makten.
Titta bara på vad som händer i Nordafrika och Mellanöstern där de som kallar sig ledare skjuter och avfyrar granater och kulor från stridshelikoptrar över sina egna folk bara på grund av skilda åsikter.
Närmare här hemma: se hur många människor som måste dö eller förflyttas i Elfenbenskusten eller längre bort bara för att en man var fast besluten att i det oändliga klamra sig fast den makt han redan förlorat.
Då en del människor tror att de är de som skulle styra Nigeria: se vad som hände häromdagen då de på grund av kärleken till makten skickade ut unga människor på gatorna för att döda och dödas, väcka etniska och religiösa spänningar och i processen släcka de små utvecklingsvinster landet gjort i ett turbulent halvsekel av självständighet.

Mitt i alla dessa mord och förödelser finns det dock ändå goda nyheter: Jesus dog och uppstod för alla i världen, och visade så oss alla hur man använder makt. Makt, menar han, bör användas inte för oss själva utan för andra. Han vill att vi lever inte för oss själva utan för andra.
Tänk hur världen skulle vara om alla följde Jesu undervisning och exempel på kärlek. Som profeten Jesaja förutspådde om Jesu återkomst: "Vargen skall bo med lammet, och pantrar ligga tillsammans med killingar; och kalven och det unga lejonet och gödboskapen skall vara sams, och en liten gosse skall valla dem. Och kon och björnen skall beta, deras ungar skall ligga tillsammans och lejon skall äta halm likasom oxar. Och spenabarn skall leka på huggorms hål och det avvanda barnet skall lägga sin hand på basiliskens öga. De får inte skada eller förstöra på mitt heliga berg, ty jorden skall vara full av Herrens kunskap, likasom vattnet fyller havsdjupet".

Gud give att det en dag blir så, också på denna syndfulla plågade jord.


Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Amen!!

2011-05-02 @ 20:34:07
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0