flykt norrut - 5

Så går dagarna. I morse när vi vaknade var det alldeles vitt så vitt vi såg. Och inte var det särskilt vitt. Bara 30 meter. Allt bortanför var insvept i dimma.

Nu är det lustiga med fjällen att det mycket väl kan vara strålande sol på höjd samtidigt som det är mulet och dimmigt nere i dalgångarna. Någon gång av de tidigare gånger vi varit här har vi varit uppe åt Låktatjåkko-hållet har vi njutit av skenet från solsystemets centralkropp samtidigt som vi blickat ner på molnen över Torne träsk med Björkliden invid.

Stärkta av denna tanke tog madammen och sonen vid 11-tiden sig före att åka upp till nyss nämnda Låktatjåkko med tillhörande fjällstation 1228 meter över havet. Ungefär en mil är det dit och de beräknades vara borta hela dagen. Själv stannade jag kvar i den diminsvepta stugan. Vid ½1-tiden fick jag anledning att undra: Vem är det som klampar på min bro?? Det var de bägge skidåkarna som efter en timmas åkning befann sig fortfarande förblivande i dimman varvid de lappkastade om åkverktygen och for tillbaka.

Någon timme senare hade dock solen brutit igenom och det blev också för ögat njutbart att ge sig ut. Jag tog de turskidor sonen hyrt och åkte uppåt fjället ett tag. Bara för att vara ute och svetta ner kläderna lite.

Hade allt fungerat som det skulle ha fungerat skulle lilla Tyra nu varit framme. Men så ha det inte funkat. Lavin och/eller rasrisk på norska sidan gjorde att SJ valde att låta Tyra med föräldrar och morbror stanna i Kiruna i väntan på en buss. Ganska nyss ringde Tyras pappa och sa att bussen nu rullar västerut. Så om en timme – drygt.

På radio debatteras vilka bemärkta personer som skall figurera på konungariket Sveriges framtida sedlar. Märklig debatt. Jag föreslår temat mördade statschefer: Engelbrekt, Gustav III och Olof Palme räcker inte till alla valörer men Erik XIV som förgiftad och han som åt ihjäl sig på semlor och varm mjölk kan kanske bli aktuella. Annars kan Ragnvald Knaphövde, Sverker den äldre, Erik den helige, Magnus Henriksson, och Karl Sverkersson komplettera listan över avlivade statschefer.
Länk till sedelaspiranter enligt mitt kriterium hittas här.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Jag det är härligt i fjällen så här års. När jag bodde i Kiruna år 1979-81 brukade jag åka upp med tåg över dagen till Riksgränsen för att åka skidor slutet av maj, oftast perfekt snö och solsken.

2011-04-08 @ 19:04:09
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0