daily observer


Regelbundna följare av min blogg vet att jag stundom läser i utomländska tidningar – enkannerligen en sådan: den israeliska oppositionstidningen Haaretz. Jag gör så för att jag tycker den är intressant – givetvis – och viktigt. Dessutom tränar jag min läsengelska. Ibland dristar jag mig att översätta något jag läst och publicera det här till läsarens upplysning, lärdom eller ytliga oengagerade överhoppning.

”Jag förstår inte varför en del lägger så mycket energi på konflikten Israel-Palestina! Det finns ju så mycket annat lidande i världen. Många har det minsann mycket värre än folk på Västbanken eller i Gaza.”

Repliker av ungefär det innehållet har jag hört och läst när situationen i Mellanöstern dryftas. Tanken är värd att fundera över lite grand.
Ibland sägs det av personer som är genuint och brett engagerade för mänskliga rättigheter, fred och annat både ute i världen i Irak, Egypten, Latinamerika – you name it! – och för utslagna, sjuka, flyktingar och så vidare här hemma. Bakom orden finns en äkta vädjan om en bredare mer vidsynt solidaritet. Sagt så respekterar jag uppfattningen.
Ibland kommer saken från människor som egentligen inte är engagerade i någonting utan bara vill ifrågasätta solidariteten med det ockuperade Palestina och att kritiken av ockupanten skall tystna. Men de maskerar sin sak med andra drabbades situation – som de inte bryr sig om heller. Den andan av missunnsamhet respekterar jag inte! Den påminner alltför mycket om vad som sades en annan gång när en person satsade till synes oproportionerligt för en i hennes tycke viktig sak: Varför slösar man så mycket dyrbar äkta nardusbalsam på honom? Det finns ju så många andra behov!*

Så jag fortsätter att titta i Haaretz. Och lägga ut en eller annan artikel här.

Samtidigt har tanken väckts att jag kanske skulle något bredda mitt läsande på nätet av engelskspråkliga tidningar. Det gör ju inte ont att försöka läsa sig om annat och skaffa inblick i ytterligare någon politisk, religiös eller social situation. Men vad? Vilken?

Ser jag till vad som kan komma ur arbetet på folkhögskolan saknas inte uppslag!
Ett gäng volontärer är nyligen hemkomna från Malawi – finns där något?
Eller Uganda, som snart två elever återvänder ifrån? Finns Kampala-posten?
Eller Manilla-kuriren om jag tänker på volontärerna som snart kommer hem därifrån.
Eller Hanoi-bladet? Eller något egyptiskt typ Pyramid-demokraten?
Läsaren ser att uppslagen är legio. Det gäller bara att välja.

Svenska kyrkan på nationell nivå har uppdragit åt Luleå stift och Älvsby folkhögskola att utveckla kontakter med den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Liberia och göra det för hela Svenska kyrkans räkning. Utifrån detta tog jag idag beslutet att leta upp en Liberiansk tidning att försiktigt bekanta mig med. I Google skrev jag in Liberia och newspaper och fick mig en lista till livs. Utan kännedom om någon av de nämnda blaskorna, deras politiska riktning, innehåll etc valde jag på måfå Daily Observer. Lät gediget på något sätt. Numera lagd som favorit i Outlook.

Tog mig en stund till att titta i den – främst ledarplatsens innehåll. Fann då en ledare jag översatt och publicerar i ett separat blogginlägg. Inte i detta som om så gjordes skulle bli olidligt långt. Men det kommer – ledaren från den 25 april med rubriken Må Jesu vision förverkligas!

Det skulle sitta som titel på ledaren i en svensk dagstidning.


*  Läs om denna händelse i till exempel Markusevangeliet kapitel 14.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0