tröst för dårar

Inte varje dag men ändå flera gånger i veckan brukar jag titta i den israeliska tidningen Haaretz engelska internet-version. Givetvis läser jag inte hela tidningen men en och annan ledare och debattartikel fångar då och då mitt intresse. För fullständighetens skull vill jag också säga att jag också brukar läsa i den mer högerinriktade Jerusalem Post men i den hittar jag tyvärr inte många röster som ger mig hopp om rättvisa, fred och försoning för folket i området. Gideon Levy i Haaretz upplever jag dock vara en intressant skribent som – trots att han förefaller vara en ropande röst i öknen – visar på vägar i och kanske ur den situation som råder mellan Israel och dess grannar. Jag kopierade in gårdagens ledare i Googles översättningsfunktion för att sedan putsa den text jag fick till vad jag menar vara en bättre svenska. Införs här till bloggläsarens upplysning, glädje och fromma.ISRAEL ÄR LÄTTAT ÖVER ATT INTE ENSAMT VARA EN KRIGSFÖRBRYTARE
Glädjens röst, jublets röst hörs i Israel:
Amerikaner och britter har också begått krigsförbrytelser, inte bara vi.

Glädjens röst, jublets röst hörs i Israel: Amerikaner och britter har också begått krigs-förbrytelser, inte bara vi. Wikileaks avslöjanden har eldat på alla våra bullriga propagandister: Var är Goldstone? jublade de, och vad skulle han ha sagt? De var lättade. Om amerikanerna får göra det, så får vi.
Faktum är att krigsförbrytelser inte är tillåtet för amerikanerna, och inte heller för oss. När trafikpolisen stoppar en för fortkörning hjälper inte argumentet "andra gör det". När Richard Goldstone visar på det i Gaza, hjälper inte påståendet "alla gör det". Alla gör det ju inte och de som gör det skall de hudflängas och bestraffas.

Enligt logiken hos israeliska propagandister, en del är maskerade som journalister, bör nu Israel med stolthet se på resten av världen: De dödade fler människor där. Det finns inget behov att förbättra förhållandena i Israels fängelser – i Kina är situationen mycket värre. Det finns ingen anledning att rusta upp hälso- och sjukvården – i Amerika saknar 50 miljoner människor sjukförsäkring. Inget behov föreligger att minska klyftorna mellan rika och fattiga – i Mexiko är den större. Vi kan fortsätta att lönnmörda utan rättegång – britterna gör ju också så. Skydd för mänskliga rättigheter här? – iranierna är mycket värre. Israel har ingen korruption – titta på Afrika. USA har dödsstraff – låt oss också ha det. Det är också tillåtet att döda oliktänkande journalister – se bara på ryssarna.

Ja, krig är grymt och världen är full av brott och orättvisor men inte en enda av dem friar Israel, även om Israels synder verkar rena som snö jämfört med det stora USAs. I stället är det dags att kraftigt misstro Amerika, inte att förlåta Israel.
Det är en uppgift för alla patrioter och för alla som har ett samvete att visa sin ilska över sådant som nu avslöjats, framför allt och naturligtvis, i sitt eget land. Israelerna måste sträva efter mer rättvisa och mycket mer laglydighet i landet utan att hänvisa till vad som händer i världen i övrigt. Sant är att vi inte är värst, långt därifrån. Antalet civila offer i Irak, visar det sig, är tusen gånger mer fasansfullt än antalet dödade i Gaza. Men ändå! Även om världen dömer oss efter en hårdare mall blir inte våra händer renare. Världen är mer kritisk mot oss av olika anledningar, en del berättigade, men samtidigt behandlar den oss positivt och blundar för många saker men den avgörande faktorn bör vara vad vi ser i spegeln när vi ärligt ser in i den.

Våra lyckliga propagandister har nu bytt taktik och talar nu inte mer om "den mest moraliska armén i världen” – ett påstående varje vettig människa ser är löjligt. Nu säger de: "Vi är hemska – liksom alla andra”. Detta håller inte, speciellt eftersom Israel inte bedöms utifrån endast en eller annan militär operation utan utifrån sin flera decennier långa ockupationen som inte har något slut i sikte. En sådan långvarig ockupation saknar motstycke i den moderna världen och är en skam för Israel, oavsett vad Amerika gör i Irak och Afghanistan.

Wikileak har visat att till slut kommer sanningen fram och att det nuförtiden är svårt att dölja något. Goldstone visade samma sak men mycket mindre dramatiskt. Och nu, två år efter Operation Gjutet Bly, sysselsätter sig den israeliska försvarsmakten fortfarande med att utreda och rannsaka officerare och soldater som gjort vad Goldstonerapporten, som gjorde Israel så ursinnigt, faktiskt sa de hade gjort.
Israel borde tacka Goldstone och Amerika borde tacka Julian Assange. Deras avslöjanden visar krigets ynkligheter och brott. Föreställ dig hur mycket hat Amerika sått i Iraks tusentals sörjande familjer, och hur mycket hat Israel sått i Gaza med sina tusentals sörjande familjer och stora ödeläggelse. Hur fruktlöst är inte alla mord och all tortyr, alla övergrepp och falska arresteringar, när Irak och Gaza ser på saken som de gör.

Vad är det vi svänger oss med? Mer än 100000 döda i ett fruktansvärt, meningslöst krig, utifrån en nyck hos en demokratisk ledare? Sant är att George W Bush nu bör skickas till Haag. Men det faktum att andra gör det, som Assange avslöjanden visar, är en tröst för dårar, och bara för sådana.


Kommentarer
Postat av: Janne L

Vet du när Israel blev måltavla för allt o alla. Jo när kyrkan börja svammla om det "andliga" Israel, då drog helvetet lös. Sen att man inte kan försvara allt Israel gör är en annan sak, men krig har aldrig varit vackert. Det begås det ena o det andra brotten i ett sånt, men varför låter Gud inte Palestinierna fåå hela landet. Jadu Stig läs på gamla testamentet o lämna bort svammlet om det andliga Israel så kanske ögonen öppnas. Gud ska upprätta Israel, dom kommer att göra en omvändelse, sen ska det så kallade "andliga israel" (västvärlden) omvända sig.

2010-10-29 @ 08:57:32
Postat av: A-K Roth

Janne, jag hoppas du när tanken att judarnas tro räcker för dem liksom din tro räcker för dig och buddisters tro räcker för dem. Tal om omvändelse skrämmer mig. Som om judismen inte vore bra nog som den praktiseras idag.Det sagt, så skrämmer mig även de israelfientliga seloter som inte missar en chans att diskreditera och ensidigt skuldsätta den judiska staten Israel. Att Stig för fram Gideon Levys uppfattning av sakers tillstånd förvånar inte. Men hans är bara en och ganska radikal synpunkt.Jag uppmanar läsare att söka mer information, kritik av Goldstones uppdragsgivare, hans metodik, kritik av Gideon Levys uppfattning och att läsa från många olika källor. Först då kan man bilda en informerad uppfattning.

2010-11-12 @ 16:06:19
Postat av: A-K Roth

[Egon, skickar samma till Stig (trots att han ogillar kopiöst skriveri) så han får läsa, om han så väljer, utan insinuerande framställning om anledningen till refusering.]:Håller inte med Winroth i detta att införliva Västbanken. Jag önskar palestinierna den stat de vill ha för sin folkgrupp, sida vid sida med den judiska staten i fred. Då måste de ha land att bygga sin stat på. Om Gaza är evigt förlorat till religiös fanatism för en palestinsk fri stat får tiden visa. Jag är rädd å palestiniernas vägnar. Troligen får Hamas uppmuntran från äventyr som Ship to Gaza.Anser att BR raljerar onödigt mycket. Varför BR retar upp de redan uppretade/uppviglade om denna konflikt? Vet ej, liksom jag inte vet vad som driver mig att fösöka nå de som bara ser fel hos en sida i konflikten och som ignorerar så många faktorer. Men hav hopp, Stig, jag håller på att få nog snart.Dagen skulle inte ha tagit in Winroths åsikt, tycker Egon. Frihet, någon?Stig, det går inte att jämställa de ockupationer du nämner med den som kallas Arab-Israeliska konflikten, ibland Israel/Palestina, etc. Då blev det ett officiellt slut på kriget och förloraren fick lägga ner vapnen och gjorde det!!! När Israels grannar gick ihop och attackerade, Nasser hotade utplåning, kom ett krig där det fanns en vinnare men ingen som ville sluta fred. Det är en helt annan situation med fortsatt beväpning av terrorgrupper och med Iran och Syrien som sponsrare. Detta vill du inte ta i med tång ens, Stig. Krig på krig kom efter 1967. Jordanien och Egypten slöt fred till slut och Israel gav tillbaka Sinai. Det fanns en fredspartner att ge land tillbaka till! Detta är nyckeln.

2010-11-28 @ 16:17:27
Postat av: bloggaren själv

Som synes av datum är A-K Roths senast kommentar hitlagd en god tid efteråt, något som hon också meddelade i en kort kommentar till ett inlägg i en helt annan sak runt första Advent.

Jag tyckte det var bra att hon gjorde på detta sätt. Denhär kommentaren ovan hör ju ihop med samtalen kring situationen Israel-Palestina och hamnade på detta sätt under "rätt inlägg". Sedan berör kommentaren också parallella samtal i Adventstid på bloggen "minstabröder" som jag länkar till här till höger.

2010-11-28 @ 20:16:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0