"hänt" i veckan

Sitter nu på Arlanda väntandes på att flight DY3743 med ursprunglig avgångstid 17.45 skall ta mig norrut efter en tre dagars vistelse i kungliga huvudkommunen. Orsaken till resan berörde jag i förra inlägget men innehållet kan relateras nu i ett inlägg jag åtminstone börjar på Arlanda.

Tisdag morgon innan tuppen skott sig kom taxin och tog mig med till Luleå flyghamn alias Kallax. Resa ner och framme på Ersta ungefär kl 10.30 därvars lärardagarna skulle hållas. Blandade känslor fyller mig alltid när detta sker då programmen som regel inte innehåller något med vare sig krok eller spets. Bra och gediget, givetvis, med utomordentligt prognosbart utan provokationer eller spetsigt sanningssägande. Detta år, liksom alla år, är det någon aspekt av hur kyrkan skall/bör/må fungera i vår tid och hur vi som utbildare kan relatera till sådant som är på tapeten. Viktigt alltså. Men uddlöst. Att församlingarnas många gånger inte fungerar slås fast ofta och innerligt av både folk inom och utom det kyrkliga anställda och aktiva hanket och störet men någon djupare analys av problemet – annat än att det beror att man konservativt vill förvalta traditioner – sker inte. Vem, vad eller vilka som rår för att saker inte fungerar utreds alltså inte. Alltså inte var korkarna sitter och flaskhalsarna befinner sig. Jag misstänker – som vanligt – att korkar och flaskhalsar befinner sig högst upp i buteljen och att det är därför de maktnära personerna på kyrkokanslier och annorstans inte gärna vill anlägga ett avslöjande underifrånperspektiv – typ. Liksom inte heller ansvariga i lokala hierarkier.

Fryshuset besökte vi. Imponerande anläggning och verksamhet som givetvis behöver en storstad för att fungera. Gissar att det reella upptagningsområdet bebos av mellan – lågt räknat – en kvarts till en halv miljon människor som naturligtvis medverkar till att initiativet kunde ge stora resultat. När samma inställning som präglar Fryshuset finns på smärre orter räcker det ju bara till ett Frysfack – typ.

Mer kan naturligtvis sägas om lärardagarna men här räcker det – hemkommen som jag är. Lektioner att förbereda till i morgon och dessutom en natts nattinattislummer.

Bilden? Instrumentpanelen i taxin tisdag morgon. Rena Star Trek!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0