aluf benn igen

Idag fann jag ytterligare en läsvärd artikel av Aluf Benn, huvudredaktör för den israeliska tidningen Haaretz. Jag lät Google göra en grovöversättning som jag putsade en del. Artikeln visar på den inrikespolitiska röra som råder i Israel och som komplicerar fredsarbetet i mycket hög grad. Att det hos palestinierna också finns motstridiga viljor – Hamas accepterar ju inte heller förhandlingar – gör det inte lättare.


LIEBERMAN GÖR NETHANYAHU TILL EN LÖGNARE
Netanyahu har gjort en hel del ansträngningar för att övertyga världens ledare att han menar allvar med fred med palestinierna. Och så kommer Lieberman, och berättar för alla dessa ledare att allt detta bara är skit.

Israel visade på tisdagen det internationella samfundet att landet styrs av en cirkus och inte av en ansvarsfull regering med en politik. Utrikesminister Avigdor Lieberman berättade från FN:s podium för representanterna för världens länder att premiärminister Benjamin Netanyahu sprider illusioner och talar dumheter om fred. Det finns inte en chans för en permanent lösning på en generation, sa Lieberman, och det är nödvändigt med ett "utbyte" av befolkade områden och att justera staten till sin rätt storlek. Eller, på mindre diplomatiska engelska: de arabiska medborgarna i Israel måste utvisas till den palestinska sidan av gränsen.
Under de senaste veckorna har Netanyahu lagt ned en hel del ansträngning för att övertyga världens ledare att han menar allvar med fred med palestinierna. Han bad dem att förbise återupptagandet av byggandet av bosättningar och övertalade den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas att inte lämna förhandlingarna.
Så kommer Lieberman, Israels högste diplomat, och berättar för alla dessa ledare att allt detta är skit, att Netanyahu bluffar. Än värre: utrikesministern antyder att Netanyahus krav att palestinierna ska erkänna Israel som en judisk stat bara är en täckmantel för att kunna utvisa de arabiska medborgarna. Men ett tal av utrikesminister för ett land, hållet inför FN, är väl tänkt att spegla regeringens officiella politik, inte bara privata åsikter hos ordföranden för partiet Yisrael Beiteinu?
Netanyahu hörde talet och betedde sig som en vekling. Han borde ha befriat utrikesministeriet från Lieberman för länge sedan på grund av den skada han har orsakat Israels internationella anseende. Netanyahu fick chansen på tisdag när Lieberman utmanade honom och gjorde honom till en lögnare inför hela världen.
Lieberman bad om att avskedas och vad gjorde Netanyahu? Han gjorde ett uttalande till pressen och sa att han inte hade sett talet i förväg men undvek att kritisera dess innehåll eller stil. I och med detta har Netanyahu fastslagit att ministrarna kan säga vad de vill samt att han inte motsätter sig Lieberman ståndpunkt.
Ariel Sharon skulle ha omedelbart avvisat Lieberman och tvingat honom välja mellan om han är för eller emot regeringen. Sharon skulle ha skapat en politisk kris i en fördelaktig position och tvingat Lieberman att komma krypande och be att få behålla sin position eller lämna koalitionen. Tyvärr är Netanyahu inte byggd för sådana modiga beslut.
Utrikesministern gjorde på tisdagen klart att hans politiska partnerskap med Netanyahu närmar sig sitt slut. Lieberman kommer inte att backa upp fredsprocessen som han anser onödig och skadlig.
Om Netanyahu ska förhandla med Abbas måste han byta ut Lieberman moy Tzipi Livni, och Yisrael Beiteinu mot Kadima. Det finns inte längre någon logik i att hon är i opposition nu när förhandlingarna med palestinierna har återupptagits. Tills det händer, fortsätter dock cirkusen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0