kan israel pudla?


Det verkar ha gått alldeles överstyr!!
Såhär kan det bara inte vara tänkt!!
Nu har Israel bajsat i det blå skåpet!!
Israel har många gånger uppträtt och uppträder många gånger mycket arrogant i förhållande till internationell rätt och internationell opinion. Nationens talespersoner – och press – visar ofta prov på stark ghettomentalitet och avskärmar sig från vad både motståndare – begripligt! – och vänner - mer obegripligt - anser.  Och i någon sorts förtröstan på att USA (och EU) till syvende och sist skall överse med de åtgärder man vidtar lever och agerar man med öra och samvete stängt och levererar den ena krystade ursäkten efter den andra.

Ändå – fast man kan aldrig veta – tror jag inte israeliska marinen hade tänkt att det skulle gå som det gick i morse. Det vore bara så dumt. Jag tror inte heller israelerna är så dumma att de tror att aktivisterna på fartygen skulle vara så dumma att de skulle bära vapen och på det sättet spela bordande trupp i händerna. Men de kan inte ha varit så dumma – israelerna alltså – att de inte räknat med ett passivt motstånd och att att någon eller några av 700 nyväckta, rädda, frustrerade och arga resenärer skulle kunna ta till nävar eller tillhyggen. Den erfarenhet israels styrkor har av att i toppbeväpnat skick hantera obeväpnat folk torde innebära en insikt att folk skulle bli arga – och att det då gäller att inte brassa på med vad man har! Dels är det övervåld, dels ser det illa ut.

Såhär tänker jag med den information jag genom media har vid lunchtid den dag då Israels flotta startade piratverksamhet i Medelhavet med ett okänt antal dödsoffer som följd.

Och jag undrar: Kan israel pudla? Det vore läge nu!!
Kan Israel säga: Det vi gjorde var fel! Det gick alldeles överstyr!!
Och sedan fortsätta: Vi öppnar gränserna till och från Gaza för all vettig trafik med folk och varor. Inte vapen givetvis, men allt vad som behövs för att få ett civilt samhälle att fungera till både handel och vandel.

Det vore att pudla, att helomvända. Hoppet är det sista som sviker och därför hoppas jag på det – fast tror det egentligen inte.

Medias bevakning är stor och oöverblickbar. På www.haaretz.com finns  en hitintills ganska bra bevakning i flera olika artiklar. Då tidningen är israelisk blandar den givetvis sin händelsekritiska hållning med ett stöd för det egna landet och med det i åtanke kan man ta del av mycket information. Dessutom kan nyheterna där inte ens av den mest fanatiske så kallade ”Israelvän” stämplas som Hamas-kramande, Israelfientliga eller än mer grundlöst anti-semitiska.

Bilden?
Israeliska Women in black vid deras regelbundna demonstration i Jerusalem. Varje vecka demonstrerar de under parollerna Stoppa ockupationen!, Fred nu! och den på bilden:
Häv belägringen av Gaza!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0