demokratiförfall

Efter att skrivit förra inlägget surfade jag och blev akut skrivnödig igen.

Ibland kallas Israel för Mellanösterns enda demokrati.
Så var det men så är det inte längre. Dels är inte Israel ensamma om att ha folkvalda parlament utan det finns exempel på att arabiska autokratier blivit godtagbart demokratiska. Med godtagbart menar jag just det ordet. Den fria opinionsbildning, höga valdeltagande och politiska debattkultur vi känner från vårt eget Svedala har man inte men demokratiskt godtagbart kan det anses var i Irak och Palestina. Och då menar jag både Västbanken och Gaza. Kuwait däremot – som världens demokratier befriade – har väl fortfarande sin emir liksom Saudiarabien har sitt västvänliga oljegenerösa kungahus.

Nåväl! Israel är demokratiskt.
Kan då någon förklara för mig varför de inte bär sig åt som man kan förvänta sig av demokratier. I tidningen Dagen läser jag att hela världens vädjan och uppmaningar om stopp av byggande i östra Jerusalem och på Västbanken avvisas av Nethanyahu - här. Påminner faktiskt lite om när Saddam trots världens maningar vägrade (frivilligt) lämna det ovan nämnda emiratet. Och läsaren vet vad som hände sen…

I den israeliska engelskspråkiga tidningen Haaretz finns idag en annan intressant artikel – vad gäller det här med demokrati, alltså. Artikeln handlar om Israels parlament detta år – redan – antagit rekordmånga lagar som kan anses vara rasistiska. Läs artikeln!

Nu menar jag ärligt att Israel är ett demokratiskt land.
Jag menar också att det därför behöver uppföra sig som ett sådant. Stelnackad ockupationspolitik, nonchalans gentemot världens alla andra demokratier samt folksärskiljande lagstiftning är ovärdigt ett land som vill finnas med i den folkstyrda gemenskapen.

När Saddam som inte var någon demokrat ockuperade grannområden tvangs han genom det första gulfkriget iväg. Om det var rätt att göra så då och om det var rätt att inte redan då störta honom helt är en annan sak. Min poäng är att demokratierna satte press på den som inte agerade demokratiskt. Och så bör demokratier göra.

Givetvis förordar jag nu inget krig mot Israel. Nejnejnejnej! Och nej!
Jag är inte ens säker på att kriget behövdes mot Saddam - men det är en annan fråga.

Men någon form av kännbar press har väl Netanyahu jobbat ihop till – eller? Press från USA och från EU vore inte helt fel. Ekonomisk press genom att hålla inne vissa varor och vägra import av vissa. Så det känns. För demokratins skull!!

Dessutom är det vad de palestinska kristna vädjar om i sitt Kairos-dokument.


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

En tänkvärt artikel.

Kriterier för en demokrati

1.Regelbundna val

2.Allmän och lika rösträtt

3.Valalternativ/partier

4.Fri opinionsbildning

5.Majoritetsprincip

6.Respekt för minoriteter och mänskliga rättigheter

7.Rättssäkerhet.



I Israels fall så uppfyller de inte punkt 6 och 7.

2010-03-22 @ 17:53:42
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0