studentat mm

Så var det då studentat. Fjärde barnet alias yngste sonen och som liten kallad Heffaklumpen har nu muckat från gymnasiet under sedvanliga ovationer från familj, släkt och bekanta. Duktigt gjort!! Goda betyg dessutom vilket ju är ett extra plus. Bilden föreställer det mjukdjur sonen fick vid sitt utspring. Den med Nalle Puh bekante läsaren ser genast att det just är en Heffaklump vi fått tag i. Med studentmössa. Passande!

Studenteri i Piteå är egentligen ingen vilodag. Stök och bök, köra och ratta, parkera och leta, snören och skylt, blommor och fotograferande, mat och dryck, kaffe och tårta – de sista fyra sakerna dock hemma i Älvsbyn. Men kul och meningsfullt, högtidligt och stoltigt.

Stundande veckoslut blir inte heller någon sinekur. Troligen – men jag är inte säker – får jag ärende till Stiftskansliet i Luleå i morgon på förmiddagen. En delegation från Norwich stift är på plats bland annat för att övervara kommande söndags prästvigning. I morgon skall de sitta i diverse överläggningar bland annat kanske i ut- och fortbildningsfrågor. Ett utbyte kunna ske i sådant mellan folkhögskolan och stiftets vänstift skulle om det gick att genomföra vara intressant på många sätt.
I ett svagt ögonblick lovade jag dessutom för en tid sedan att medverka med predikan lördag kväll 19.00 samt söndag förmiddag 11.00 på Lillstrand strax utanför Älvsbyn*. På söndag firas gudstjänsten med mässa.

Helgen har kyrk-temat Kallelsen till Guds rike** och utifrån det temat finns i Psalmbokens Evangeliebok lämpliga Bibeltexter föreslagna just för denna helg. Nu är det så att man på Lillstrand har den förra upplagan av psalmböcker vilket innebär att man också har den tidigare upplagan av Evangelieboken. I den varianten var andra årgångens text denna söndag ett avsnitt från Lukas Jesusberättelse, närmare bestämt berättelsen om när Jesus kommer till Jeriko och stöter på den kortväxte Sackaios som innan händelsen är över har blivit en lärjunge – blivit typ kallad till Guds Rike***. I nuvarande Evangeliebok är den texten dock flyttad till långt senare under året och satt under rubriken Samhällsansvar. Det fanns säkert en poäng i att göra så och då denhär söndagen i stället fick ett annat avsnitt om när människor börjar följa Jesus har egentligen ingen skada skett - men inte heller någon direkt vinst.

Jag kommer dock att predika utifrån Sackaiostexten både på lördag kväll och på söndag men under olika aspekter. Lördag kväll kommer att handla om sökande och kallelse, om hur människor som söker av Gud ges positiva erfarenheter av att Gud finns, de själva är viktiga och det mesta är härligt. Alltså en sökandets sötma jag tror också Sackaios fick erfara.
Samtidigt kom han i det att han fann vad han sökte att radikalt modifiera sitt liv. Gissningsvis skedde utifrån ett samtal han och Jesus förde men som Lukas på det här stället inte berättar vad det innehöll. Men något tog tag i Sackaios och det blev sälta i sökandet.

Och det får bli mina två teman för predikningarna:
Sökandets sötma på lördag. Sökandets sälta på söndag.
I vart fall är det så jag tänker och planerar ganska sent på fredag kväll.


*  För utsocknes boende kan nämnas att Lillstrand är EFS:s sommarhem tillika lägergård några km från Älvsbyn längs vägen mot Arvidsjaur. Om somrarna flyttar man verksamheten dit ut och detta veckoslut är den officiella öppningshelgen för säsongen.
**  Förre ärkebiskopen KGHammar sade för några år sedan vid ett föredrag vid Luleå stifts prästmöte att Guds Rike inte finns, men måste av allt att döma vara felunderättad. Evangelieboken talar ju om det liksom många Bibeltexter. Inte minst Jesus själv dillar ju i saken – eller så var det ärkebiskopen som dillade och Hammaren slog fel – typ.
***  Lukas evangelium kapitel 19 verserna 1-10.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Här i Piteå har det även "studentat" Mitt yngsta barn ( nr 2) dottern tog studenten vid Strömbacka ( även hon med goda betyg ), men efterföljande mottagning för släkten på eftermiddagen.

2010-06-12 @ 13:58:23
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0