brata taklänges

Barn och ironi är knepiga kombinationer. Därför skall vuxna inte använda ironi med barn. På lek gjorde jag dock det när barnen var små men sa alltid: Nu ska pappa prata tvärt-om-prat. Brata taklänges kom det att heta. Och så sagt förstod barnen att när jag sa att spagettin med köttfärssås som vi åt smakade bajs tyckte jag att det var smarrigt värre. Nu är barnen vuxna och förstår ironi också när den inte tydligt annonseras. De inser att den är en del av (den allvarliga) humorns register och kan använda ironi själva.

Ändå är ironi marigt. Att tala uppskattande så att åhöraren hör att man menar motsatsen är svårt. Eller att tala klandrande men mena beröm. Därför skall man vara försiktig med ironi när man talar. Och i skrift blir det ännu svårare, kanske omöjligt.
I dagens Haaretz skriver den avbildade kolumnisten Gideon Levy* ironisk text. Med hjälp av Google fick jag fram en råöversättning som jag finputsat till nedanstående – som sagt är ironisk. På engelska kan texten läsas här.



NETHANYAHU FICK RÄTT

Alla premiärministerns förutsägelser har besannats.
Han sa alltid att hela världen var emot oss - nu har han rätt. 

Det är dags att ta av oss hatten för premiärministern. Benjamin Netanyahus förutsägelser har visat sig vara korrekta, och hans profetior har besannats mitt framför våra ögon. Nu kan vi stolt proklamera att vår regering leds av en man med visioner, en statsman som har förutsagt framtiden. Inte ens hans största kritiker kan förneka det. Fakta talar för sig själva.

Netanyahu sa att hela världen är emot oss. Hade han inte rätt? Han sa också att vi är hotade till vår existens. Börjar det inte nu se ut så? Ge allt en minut till och även Turkiet kommer att vara i krig mot oss. Netanyahu sa att det inte finns någon chans att nå en överenskommelse med araberna. Är inte det på pricken? Vår premiärminister, som såg faran som lurar i varje gränd och fiender som väntar bakom varje hörn, som alltid har lärt att det inte finns något hopp, som trummat in i oss att vi alltid ska leva av svärdet (som hans fader historikern lärt honom ), visste vad han pratade om.

Vi har inte haft någon som honom sedan David Ben-Gurion. Han är en verklig profet vars varje förutsägelse slår in, den ena efter den andra, och någon som verkligen kan vara stolt över vad han åstadkommit. Nog med hån, tillräckligt med åtlöje. Netanyahu är inte bara en profet. Hans ledarskap har samlat hela landet. Det finns inte längre någon som kan hindra honom att förverkliga sin vision, och snart kommer alla förståsigpåare att skriva att Netanyahu hade rätt.

Vårt land har nu en blind kapten i cockpit och med exemplarisk precision flyger han sina med ögonbindel försedda passagerare mot den destination han tänkt. Om det fortfarande funnits något i hans skrämselpropaganda som inte besannats innan denna vecka så kom det upprörande beslagtagandet av flottiljen att lägga också sådant i säcken.

Hyste någon fortfarande en strimma hopp att vår pilot inte var helt blind eller kanske hade någon speciell synförbättrarmanick så kom då hans deklaration att blockaden av Gaza skall fortsätta. Låt världen och visdomen och Gaza gå åt helvete, och för övrigt även Israel - och släck också den strimman av hopp. Då sågarna och knivarna som togs i beslag Marmara blivit offentligt utställda kan vi en gång för alla övertyga oss själva att det faktiskt lurar en fara i varje gränd, finns en al-Qaida-aktivist på varje fartyg, vapen på varje däck och att även Marmara var ett hot mot vår existens – precis som våra ledare hade förutsagt.

Naturligtvis kommer ingen att be att få se vapen aktivisterna påstås ha avfyrat eller video-inspelningar där israeliska soldater ses skjuta eller de konfiskerade fotografierna som togs av journalisterna på plats. För oss räcker det med bilderna försvarsmaktens kansli släppt av när soldater misshandlas.

Cirka 7 miljarder människor har fel. De har inte en ledare som Netanyahu och därför fortsätter de att tro att beslagta passagerarfartyg på internationellt vatten är ett piratdåd som inte skiljer sig från vad som pirater i Somalia gör. De tror (felaktigt förstås) att Israel inte har rätt att stoppa en flotta av båtar, att offren är folket i Gaza och de blödande passagerarna och inte de militära kommandosoldaterna som stormade fartyget och blev slagna. De tror (felaktigt förstås) och att angriparna var soldater som hissades ner på fartyget från helikoptrar och med skarp eld dödade nio civila och sårade dussintals.

Världen har fel och Netanyahu, med oss i släptåg, har rätt. Vi kommer inte att häva blockaden. I fyra år har den inte gjort ett uns nytta, bara skada, men vad gör det? Hej och hå! Låt oss uppfylla Netanyahus vision. Vi kommer att bli ett ännu mer föraktat land och inte att ha en enda vän kvar i världen, inte ens USA. Visserligen var det Netanyahus föregångare, Ehud Olmert, som med Operation Gjutet Bly inledde detta fruktansvärda jordskred som gjorde att världen slutade tolerera Israels våldsamma agerande – men Netanyahu följer i hans spår.

Trots allt har hans vision ännu inte helt förverkligats. Han väckte ett hopp – hoppet om en "ekonomisk fred" – som skulle ge välstånd åt palestinier och israeler. Men än så länge finns ingen större sabotör av Israels export än Netanyahu, och snart kommer allt som produceras här inte att kunna säljas längre bort än i Petah Tikva**. Även profeter har rätt att ta fel ibland men det hade varit bättre att han inte gett upphov till några större förhoppningar.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades i går vill nu ungefär hälften av israelerna ha en utredning och man kan anta att detta enbart är för att våra soldater blev slagna och förödmjukade. Varför? Vad finns mer att utreda? Nu när vi ändå har en profetisk statsman vars förutsägelser besannas den ena efter den andra– och förlossaren kommer (inte) till Sion.


*  Gideon Levy är kolumnist för Haaretz och ledamot av tidningens redaktion. Han kom till Haaretz 1982 och var biträdande chefredaktör i fyra år. Han skriver veckans Twilight Zone – som följer den israeliska ockupationen på Västbanken och Gaza under de senaste 25 åren – och är tidningens politiska ledarskribent.
Levy fick ta emot Euro-Med Journalist Prize 2008, Leipzigs frihetspris 2001, den Israeliska Journalistförbundet pris 1997 och Föreningen för mänskliga rättigheter i Israel Award 1996. Hans nya bok, Bestraffningen av Gaza, har just publicerats av Verso Publishing House i London och New York.
**  Petah Tikva är en stadsdel mitt i centrala Tel Aviv, Israels huvudstad.


Kommentarer
Postat av: Gunnar Stenbäck

Tack för förra blogginlägget som var mycket bra och för att du översatt Levys satir, som är stark. En liten detalj bara: Har bestämt för mig att Petah Tikva är en stad som ligger mellan Tel Aviv och Jerusalem.

2010-06-03 @ 14:06:46
Postat av: Anonym

Läs gärna detta till skillnad från svensk press skildrat från en annan vinkel.



http://isaskar.wordpress.com/2010/06/03/free-gaza-flottan-uppdateringar/#more-2184

2010-06-03 @ 19:18:57
Postat av: bloggare själv

Fox News!!!

Drar man fram den TV-kanalen måste argumentdesperationen vara kraftig och bristen på sakligt omdöme spränger alla ramar.

Återkommer sannolikt i ärendet med ett nytt inlägg angående källkritik, sånt jag funnit om IHH och annat - samt nu också Fox News. Men knappast ikväll.

2010-06-03 @ 20:34:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0