öppen port

26 juli kväll

Måndag 26 juli ca 22 skriver jag denna notering befinnandes med madammen i tält nogsamt uppslaget västvart Pajep Paddustievva – eller på en annan karta Báddosdievvá – ca 5 km från Abisko turiststation. Vi är således tillbaka i fäderneslandet inhalerande den friska luft som kommer ur ett EU-medlemskap. Norge lämnat men i ljust och tacksamt minne bevarat. Henningsvær klart värt ett framtida återbesök även utan att en familjemedlem redan i förväg befinner sig där säsongsarbetande.

Vägen till Sverige var inte alls som den 15 år gamla kartan vi hade visade. Massa vägar med ny sträckning. Tunnlar genom berg i stället för knirkling runt om. Tunnlar under fjordar i stället för färja. Broar närmare himlen än fjordvattenytan under. Resan gick fort så fördärvat vilket innebar ankomst till Björkliden i mycket god tid innan sonen därstädes klockan 16.12 placerades i en blek kopia av en Pullman-vagn för att genom SJ:s försorg transporteras till Älvsbyn.

Vi – jag och hustrun alltså – spatserade timmen senare fullt fjällpackade ut i geografin med närriktningen ställd mot Lapporten som alltid står öppen*. Nu är vi i tältet efter att ha middagat sent. Utanför är det ingen nämnvärd blåst men det regnar svagt. Om morgondagen innebär fortsatt vandring in genom nämnda öppna Lapport eller en alternativ rutt in i Nissunvagge – Nissonvággi – avgörs av väder och dagsform.


*  Att Lapporten är öppen är viktigt att nämna. Dottern som nu jobbar i Norge har tidigare i omgångar jobbat i Björkliden och vid ett tillfälle tillfrågades hon av en turist på klingande sydsvensk dialekt: Vilken tid öppnar Lapporten?
En annan gång undrade en annan sydlänning: När slås norrskenet på?
Och jobbar man inom turismen skall man bara le och vara tillmötesgående…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0