kyligt fiasko

Som jag nämnde i inlägget 22 juni 2010 passade jag på att bli ett år äldre förra månaden. Förutom ökningen av livslängden innebär födelsedagar i familjen alltid också en ökning av bokhyllornas samlade innehåll. Så också denna gång och en av böckerna – mig förärad av madammen i mitt liv – blev Drömmar av silver. Silververket i Kvikkjokk 1660-1702 - fritt efter verkligheten.

Boken är skriven av fjällknodden Tore Abrahamsson, bygger på 8000 sidor källmaterial ur arkiv och bibliotek och är förfärligt detaljrik och intressant. Den handlar om fjällen, silvergruvornalångt i norr och stormaktstidens Sverige. Den beskriver de maktfullkomliga, färgstarka, fängslande och ibland brutala människorna som arbetade med silverbrytningen på Kedkevare högt uppe på kalfjället, senare även silvergruvan i Alkavare några mil norrut samt smälthyttan i Kvikkjokk. Det är ett fascinerande kapitel i svensk historia om stormaktstidens förblindning och rövslickande. Gruvorna var förlustprojekt från de första sprängningarna på kalfjället 1660 till dess Karl XII undertecknade verksamhetens dödsdom1703 men det vågade ingen säga då. Silververket i Kvikkjokk gav under 40 år knappa 600 kilo silver som bara täckte en bråkdel av kostnaderna.

Villkoren måste ha varit gräsliga. Sommartid fungerade inte malmbrytningen på grund av att regn- och smältvatten fyllde gruvhålen. Vintern blev den aktiva tiden då snö kunde skottas undan och is kunde hackas bort och transporter kunde ske. Detta sista inte minst viktigt. Landet var – och är – helt väglöst så ren och ackja blev de trafikmedel som kunde brukas. På kalfjället!!

En intressant bok. Och bra. Med fantastiska bilder. Storleken är det enda negativa. De cirka 340 sidorna går att leva med men måtten – 27cm x 21cm och drygt 1½kilo – gör att den inte går att läsa liggandes på rygg. Lätt slumring ger spräckt läpp!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0