uppsamlingsheat

Några dagar har gått sedan jag senast fick fason på något som kanske skulle kunna vara publiceringsbart å denna min blogg. Jättemassor har hänt men den viktigaste av februari månads händelser har ännu inte ägt rum. Den listige/listiga återfallsläsaren drar av detta mitt påstående slutsatsen att jag ännu inte blivit bärare av titeln farfar. Aviserat datum var Torstendagen den 23 men i knapprande stund har inget hänt – att döma av sonens och sonfästmöns notiser på Fäjsbåck.

De tre första dagarna denna vecka har vad gäller arbetet fyllts av lektioner och samtal kring allsköns Bibliska, kyrkliga och teologiska frågor. I den distans- och innehållsmodifierade uppdelade ½fartsgrundkursen som ges på folkhögskolan denna termin har det varit en ”eleverna-inne-på-skolan-vecka” vilket inneburit full kubbning kring centrala delar av kristen tro. Intressant och lärorikt - åtminstone för mig.

Idrottande på olympisk nivå tenderar att ha tagit en del tid. Alldeles nyss bekikade jag damstafetten vilken innebar en hedrande femteplats för de blågula töserna. Viss avmätthet kan väl kännas då det bara gick utför för Anja Pärson i storslalom och då fortsatt puckande för tre Tre kronor blockerades av Slovakien. Svensk drömfinal på is blir då inte mot Kanade med puck men väl utan sådan: en dammatch med betydligt större trissor men mot samma land.
Herrstafetten igår var dock riktigt skojig. Dom leder och vinner! noterade jag lakoniskt lätt överröstad av tjoande familjemedlemmar.

Internet innebär lättåtkomliga tidsfördrivande bildningsmöjligheter. I akt och mening att följa med brukar jag läsa tidningen Dagen på nätet och där dök igår och idag upp ett stim av artiklar jag vill rekommendera till genomläsning och eftertanke.

Kyrkornas Världsråd har fått en ny hövding – en norrman – som akkurat slagit huvudet på spiken med ett ord i rättan tid: Läs artikeln Åter till korset och begrunda att den faktiskt är nödvändig i en tid då så kallad etablerade förstavärldenkyrkor alltmer svävar på målet vad gäller både vem Jesus är och vilken avgörande betydelse för människornas situation inför Gud som hans död och uppståndelse hade.

En bukett artiklar (huvudartikeln är här och i anslutning till den finns fler länkar) om religionernas och särskilt kristendomens ställning i världen de närmaste 40 åren är också tänkvärda. Den ateistiska eller agnostiska nordvästeuropeiska hållningen med beröringsångest i förhållande till religion – märks bland annat i skolverkets aviserade förslag på kursbeskrivningar för grund- och gymnasieskola* – spås en mycket dyster framtid. Den ½sekulariserade nykoloniala besservisserattityd som exponeras av somliga kulturella och/eller kyrkliga företrädare med oförtjänt stort makt- och mediainflytande bedöms också vara på fallrepet. Boken som artiklarna bygger på – Atlas of Global Christianity – kostar över 2tusen slantar vilket gjorde att jag via länken böcker om allt här till höger sökte ta reda på varifrån jag med hjälp av lokala biblioteket skulle kunna fjärrlåna mig ett exemplar. Ett enda ex finns (ännu) i Sverige och det befanns vara ett icke utlåningsbart referenshylleexemplar i Växsjö. Via England skulle den kosta drygt ₤100 vilket åxå är en massa slantar. Köpa eller inte köpa? – det är frågan.

Religiösa kravaller någonstans i Indien känns inte kul då tre-fyra av skolans elever reser dit för att volontära ett par månader. Hoppas det inte rör sig om samma region.

Läseri har jag också ägnat mig åt men de alster som avklarats och/eller för närvarande uthärdas ber jag att få återkomma till i senare inlägg. Nu slutar jag för ikväll för att återvända till mina försoffade olympiska idrottsövningar – med en pilsner.


* I TV-programmet Debatt denna vecka diskuterade frågan. Se programmet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0