heliga trefaldighets dag

Det var jättelänge sedan jag använde bilden invid! Jag brukar ta till den om jag inte har någon annan bild att ta till när jag här på bloggen publicerar manustexten till en predikan införd under kategorin "predikan mm". Att det blir sällan beror bland annat på att jag predikar sällan. Och på att jag ibland predikar utan skrivet manus - som till exempel på folkhögskolan i stilla veckan. När jag skall predika söndag kl 11 försöker jag skriva jag vad jag tänker säga. Och det är det skrivna som nu kommer. Alltså predikan på Heliga Trefaldighets dag 2009 på Lillstrand. Som blev lång...


VAD GÖR GUD? Egentligen?

Den funderingen kan ha många bottnar och en massa plan.

Vad gör och vill Gud kring saker i mitt liv, kring framtidsplaner, yrke, val. Eller kring hälsa, sjukdom, lidande, död?

Vad gör och vill Gud om åsikter, värderingar, äktenskap, ekonomi?

Vad gör och vill Gud kring utvecklingen i kyrkor, samfund? EFS?

Vad gör och vill Gud med EU, kommunala musikskolan, vård, omsorg, skola?

Vad gör och vill Gud ....?

Svar och tankar kring funderingar av dessa typer är minsann inte enkla. Eller entydiga.

De blir frågan om eftertanke, förnuft, bön, Bibel, erfarenhet, mer eftertanke, mer förnuft.

För det verkar ju (ofta) så att ju mer detaljerat man frågar Vad gör och vill Gud? desto mer vaga blir svaren.


Undrar man dock om övergripande svar på frågan VAD GÖR GUD? blir det lättare att ana svar och se linjer. Faktiskt. Och tankar kring det tänker jag uppehålla mig vid nu ett tag. Och det är öppna tankar att tänka kring. Ditt förhållande till vad Gud gör och vill är ju ditt förhållande. Där kan jag inte ge direktiv. Bara tankebidrag.


VAD GÖR GUD? Egentligen?

  

Här behöver man starta i förra helgen. I Pingsten. Som är helhetens helg

För Pingsten - så som den är återberättad i Bibeln med Anden som eldslågor och att alla språk kunde uppfattas - är en Guds avgörande insats för helhet från uppdelning och splittring.

Uppdelningen, splittringen beskrivs i Bibelns berättelser med berättelsen om Syndafallet i Bibelns tredje kapitel om kvinnan, ormen, frukten, mannen och Gud. Här kan man haka fast i detaljer och börja diskutera om det gick till så och i så fall när och var. gör man det löper man risken att bomma poängen. Berättelsen handlar nämligen inte främst om exakt hur det gick till utan är mer en förklaring hur det är. Där är poängen! Eller poängerna!!

•  Kontakten människa-Gud är bruten - ut ur Eden.

•  Relationen människa-människa är förstörd - över och underställande.

•  Förhållandet människa-skapelsen är grundskadat - arbete och födande plågsamt.

Ett annat Bibelexempel på den brutna helheten är att vi talar olika språk. Enligt Bibeln en följd av våra själviska gudsupproriska tilltag. Lästes förra helgen i berättelsen om Babels torn.


I detta läge GÖR GUD!  Och GUD GÖR DET GUD VILL GÖRA!!

Det Gud GÖR är att skapa helhet, helande, enhet, helighet

•  Gud förenar sig med människan genom att bli människa.

•  Gud helar relationen till människorna genom Långfredagens och påsken händelser. Alltså att som människa dö och uppstå för människorna.

•  Gud bryter söndringen, enar, människa-människa genom sin Ande - pingstens händelse. Som upphäver språksplittringen i Jerusalem den dagen. Som ett tecken på vad Gud vill/gör. Genom Anden.

•  Gud helar hela världen (genom kyrkan och) vid Jesu återkomst.

Allt detta är det stora helhetsprojektet. Det GUD GÖR, VILL. Hela. Ena. Helga. Genom Anden.


En parantes: Detta betyder att allt som söndrar, splittrar, bryter mot helhet och enhet Gud-människa, människa-människa och människa-skapelse är emot Guds avsikt. Alltså synd. Allt! Det kan inte vara Andens verk. Utan en annan andes. Slut parantes.


När Gud helar sin värld - HUR GÖR GUD?

Redan sagt: blir människa! Jesus från Nasaret., avlad av den helige Ande, född av... osv.

Gud arbetar alltså nerifrån, underifrån, inifrån.

Det sättet kan synas ineffektivt. Borde vara bättre att bara brassa på med Allmakten. Änglar, basuner och allt. Den som inte skulle bli from då är ju inte skapad!

Men det är en annan väg Gud väljer: möta människan: nedifrån, underifrån, inifrån.

Så Gud utvalde ett folk - litet, oansenligt och lika Gudsfrämmande som andra folk. Sökte med klent resultat förädla folket men det blev besvikelser hela vägen.

I detta måttligt perfekta folk levde så Gud som en hantverkare. Och tog kontakt, avslöjade sig, visade sig, agerade. Nerifrån, underifrån, inifrån.

Och summerade efter en tid det som är dagens text:


Textläsning: Matt 11:25-27 - (lästes två gånger).


Är du lärd och klok eller som ett barn?

Skulle jag säga till var och en av er som är vuxen: Du är okunnig och tokig! skulle ni känna er förolämpade. Säger jag: Du är barnslig! blir ni lika sura.

Så är du lärd och klok eller som ett barn? Alltså ärligt? Egentligen?


För det var ju så motsatsparen i texten var

Lärda och kloka å ena sidan som inte tar emot det Gud gör. Som inte godtar.

Lika barn å den andra sidan. Som accepterar.


Läser man Matteus fram till vårt ställe har man läst om många som avvisat Jesus. Så det måste vara dem Matteus/Jesus åsyftar med orden lärda och kloka. Vilka var det? Svaret på det visar hur ser riskgruppen ser ut?


Riskgruppen var de troende, de fromma, de som älskar Guds ord, de som ber, de som firar gudstjänst, de som är betrodda, de som anses vara rätt, de som anses ha sitt på det andliga torra, de som själva anser sig vara rätt, själva anser sig ha sitt på det andliga torra, de som har många välgrundade tankar om Gud.


De lärda och kloka - då och i alla tider - är alltså religiösa sanningsförsvarare som slår knut på sig själva och den villervallan avvisar Jesus. Det är de som är klara i läran och tycker Jesus visar sig på tok för släpphänt när han tar in allsköns människor i sin gemenskap. Han accepterar ju allt. Tjuvar, horor, Guds-ords-brytare. Ingen ordning! I deras ögon blir Jesus en liberal-teolog med slapphet utan gränser. Så inte i vår synagoga, tack!! Eller vårt samfund, församling, kyrka.

Så låter de lärda och kloka som har så många tankar att de inte uppfattar Guds.


Och de som i Matteusevangeliet är som barn, tagit emot Jesus, förstått, fått det uppenbarat för sig, är just de personer som de gudfruktiga troende tycker är så fel. Som gör så fel. Tycker så fel. Tar så fel. Har så fel. Som barn som inte vet.


Det är de människorna som tar in Jesus och tar emot Jesus som Guds gåva eftersom de inte har något alternativ. I sin okunnighet om och brist på åsikter om hur Gud är fokuserar de på den Gud Jesus visade på. Och den Jesus-visade Guden blir så de okunnigas Gud.


Det är SÅ GUD GÖR. Går bakvägen, underifrån, inifrån. Då som nu.


Det är därför Gudsmötet, Jesusmötet, 9999 gånger av 10000 är ett underifrånmöte, en oansenlighet - i yttre mening. Det är på så sätt Anden lotsar till Sonen som uppenbarar Fadern. Det är VAD GUD GÖR. Och HUR GUD GÖR det. Detta att Anden lotsar till Sonen som uppenbarar Fadern.


Du som är lärd och klok - vet, förstår, tycker, bekänner.

Bevara dig själv från att vända ryggen till. Avvisa andra. Underkänna andra. Låt dig inte luras till att vända ryggen åt den kärlek Gud visar också de oväntade. Och det oväntade.

Ha Jesus som föredöme. Han som aldrig vände ryggen åt någon - utom att han höll fram den åt dem som piskade honom förstås.

Låt Anden fortsätta att lotsa dig till Sonen som uppenbarar Fadern.


Du som är som ett barn - okunnig, oerfaren, ny, liten, misslyckad, trasig, sorgsen, upplever du inte duger, anses opassande av andra, vadsomhelst. Se på Jesus. Hur han är. Vad han gör. Vilka han ger sig åt. Och du ser Gud. För det är så Gud gör när Gud genom Jesus skapar helhet, nerifrån, underifrån, inifrån.

Låt Anden på det viset lotsa dig till Sonen som uppenbarar Fadern.


Till sist en liten notis till:

I Nattvarden är det klockrent tydlig att Gud skapar helhet, nerifrån, underifrån, inifrån.

Där ber vi Fadern att Anden skall komma till brödet och vinet så att det blir Sonens kropp och blod. Så att vi genom en materiell småsak, bröd och vin, nerifrån, underifrån och inifrån får del av honom som också idag förenar oss med Fadern, Gud. Till den helhet och enhet som var i begynnelsen. Och skall råda i evigheten.

Amen.



Sedan trosbekännelsen följd av Psalm 62 som länk till mässan.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack Gud för att du fortfarande sänder trogna arbetare i Din tjänst.

2009-06-07 @ 16:07:06
Postat av: SvBG

Tack för en god predikan. Gillar särskilt formuleringen: Låt Anden lotsa dig till Sonen som uppenbarar Fadern.

2009-06-09 @ 11:42:42
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0