dEUmokratisk legitimitet?

På något sätt måste man ju!

På något sätt måste man göra det så många gör!

På något sätt ska man väl kommentera resultatet i EU-valet!


För det blev ju resultat.

Lite udda och nyhetsväckande resultat.

Nästintill förskräckande resultat.*


Vänsterpartiet kollapsade och Miljöpartiet gjorde succé. Moderaterna förlustvann och Sossarna segerförlorade, De små borgarpartierna i övrigt medförde ingen upphetsning mer än att de stackare som röstade KD stökade om så att gubben Alf en bit ner på listan avancerade till partiets enda namn i EU. Krysstök blev det också hos M. Junilistan fick ingen sommar och Sverigedemokraterna får hålla sig hemma i det land de vill bevara solid-ariskt. Alltså stadigt vitt.


Och så Piraterna som gör storslam! Går från ingenting till över 7% på ett surfafrittprogram!


Detta tror jag de vanliga partierna skall se som en skrift på väggen**. Inte att Piraterna sakligt sett innebär något politiskt men att det faktiskt var Piratpartiets väljare som tillkom och höjde valdeltagandet. Deras väljarkår är till 75% män 18-30 år gamla, många med låg utbildning. I den kategorin har man vanligtvis det lägsta valdeltagandet och Piraterna fick upp dessa, som upplever sig kölhalade av de vanliga maktbärande partierna, i riggen!  Dessutom var det nog så att sjörövarna tog vinden av Sverigedemokraterna som annars hade legat närmast till att få flera av jollrogerrösterna.


Givetvis är Piraternas kärnfråga om det här med fildelning en struntfråga. Och egentligen blir jag en liten smula småförbaskad över att fildelning av dessa 7% anses viktigare än frågor som arbetslöshet, skola, vård, omsorg, internationell solidaritet och annat som seriösa politiska partier vill pyssla med. På något sätt måste man ha en svart lapp för ena ögat för att vara så bortskämt engögd.


Men det stora problemet är att mindre än hälften av de som hade kunnat rösta faktiskt gjorde det. Detta, kamrater och bloggläsare, anser jag mycket allvarligt. Näst intill demokratiparodiskt. Som i USA ungefär. Och jag tycker frågeställningen vilken legitimitet EUparlamentarikerna kan anses ha blir viktig. Samt frågor om hur demokrati skall förnyas och fördjupas.


Till hösten blir det i alla fall tjyrkoval. Valet kommer att genomförs fritt, korrekt och demokratiskt och kanske 15% av de röstberättigade kommer att delta. Uppfattningen att resultatet skulle kunna anses representativt blir därför bisarr. Ändå uppträder de i kyrkan stora - M, C, S - utan insikt om den demokratikris som kyrkans styrsystem befinner sig i.


Nu är det 136 minuter kvar till kvällens första avsnitt av LOST. Direkt efteråt sänds ett avsnitt till och dit återstår det enligt programtablån för TV4 189 minuter.



*  Märkte läsaren de retoriska finesserna i att låta de tre första meningarna börja likadant. Och att de tre följande bildade en egen avgränsad grupp med likadana slut. I retoriken heter sådant säkert något men vad vet jag inte. Retorerar bara.
**  För uttrycket en skrift på väggen - se Daniels bok i Gamla testamentet, hela kapitel 5, särskilt verserna 25-28.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Problemet är ju att man inte riktigt vet hur man ska se på EU-parlamantet.

Å ena sidan: om man låter den riktiga makten finnas i ministerråd o dyl så är det ett demokratiskt underskott (vilket vi inte vill ha), men man kan då samtidigt hävda att detta (EU alltså) inte är en union utan ett samarbetsorgan mellan självständiga stater (vilket man tycker det ska förbli)

Å andra sidan: om man stärker parlamenetet så kan man anse att det blir mer demokrati (och det är ju bra) men kan samtidigt upplevas som ett steg mot en union (vilket i alla fall jag inte vill ha.

Såå???!!!

(tro nu inte att jag själv hittat på¨den fantastiska analys. Nej, den har jag hört på TV)

2009-06-10 @ 00:06:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0