burgarna klämda

I en hamburgare kläms själva burgaren mellan bröden.

Dagens radio- och andranyheter leder till tankarna att på liknande vis kläms nu borgaren mellan verkligheten och allvaret. Herr Reinfeldt vill ju nu sänka avgiften till A-kassan som han var så noga med att höja när regeringen började sin framfart.

Tanken med arrangemanget var då att motverka kollektiva försäkringar och att folk med sänkta skatter i stället skulle få kulor att sörja för framtiden. Många kom - dock inte de rikaste som fick de största skattelindringarna utan de som var tvungna att vända på slantarna - att tycka A-kasseavgiften blev i högsta laget och lämnade denna frivilliga gemensamma trygghetsförsäkring.


Nu viker konjunkturerna och varslen om uppsägningar ökar samtidigt som en halv miljon människor ställs och ställt sig utanför möjligheten att genom A-kassan frivilligt vara försäkrade inför eventuell arbetslöshet. Dessa blir därmed för sin försörjning beroende av kommunernas sociala stöd. De kommer således att bli - borgerligt uttryckt - "bidragsberoende" och direkt "betunga" dem som genom att betala skatt bidrar till det solidariska samhället.


Hade det inte varit bättre om man låtit människor bevara sitt eget försäkringsskydd??
Så att de själva haft råd att ta ansvar för sina liv - också när konjunkturerna viker??


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0