könsneutral frivillig vigselplikt

I dagarna läser man både i tidningen Dagen och  Svenska Dagbladets opinionsida Brännpunkt en massa artiklar* kring könsneutral äkten-skapslagstiftning, obligatoriskt civiläktenskap och annat. Artikelflödet är intressant och visar på omaka allianser, slumpvisa gemensamheter och egendomliga sammanträffanden.


Kristdemokraterna vill inte en samkönad äktenskapslagstiftning. Inför verklighetens kalla blekhet - att borgarbröderna tillsammans med oppositionen trycker genom en sådan - föreslår man obligatoriskt civiläktenskap. Då kyrkliga ceremonier därmed tappar karaktär av myndighets-utövning kan kyrkor om de så önskar utifrån religionsfriheten behålla synen att äktenskap är en heterosexuell historia.


Representanter för Pingströrelsen, Katolska kyrkan och en del andra samfund formulerar tillsammans med de organiserade ateisterna också tanken att samfundens vigselrätt skall avskaffas alternativt av dem själva skall avstås.


Oppositionen är som gemenskap lika förvirrad som regeringsalliansen. Vänsterns och Miljöpartiets riksdagsledamöter talar om civiläktenskap men sossarna är kluvna i frågan. Svenska kyrkans centralstyrelses ledamöter av S- och C-kulör vill nästan undantagslöst kämpa för att kyrkan får behålla vigselrätten men åtminstone i sossarnas fall konstaterar jag att de kyrkligt valda hos sina riksdagskollegor i så fall finner en majoritet för ren vigselplikt: Den präst och/eller det samfund som har vigselrätt skall också ha vigselskyldighet, annars tar man av dem rätten. Basta!!


Borgerliga riksdagsledamöter vill genomföra samkönade äktenskap men ge både personer och samfund rätt att avstå från att myndighetsutöva samkönade vigslar.


Och de blir i sanning ganska rörigt!


Men intressant är ändå den bukett förändrande viljor och krafter som ur olika utgångspunkter och med olika motiv önskar att i ett sekulariserat Sverige införa civiläktenskap som enda juridiskt giltiga vigselform: frikyrkliga, ateister, katoliker, kristdemokrater, en del folkpartister, vänster- och miljöfolk samt sossar beredda att visa tuffa tag mot kyrkor eller kyrkliga företrädare som inte anpassar sig.


Och konservativa krafter som vill ha samkönat äktenskap men i övrigt inga förändringar alls är många centerpartister och moderater i riksdagen, en röd-grön röra av nästan alla sossar och centrar i svenska kyrkans centralstyrelse, hälften av biskoparna, gissningsvis en hel del sverigedemokrater samt många många svensson.

Och var tror läsaren att jag önskar vara?
I en sammansatt ideologisk medveten samling?
Eller i en traditionalistisk svunnentidromantisk grupp?


*  Läsaren må själv klicka sig fram på respektive tidnings hemsida. Artiklarna under den senaste veckan är många, många och flera. Och fler lär komma.

Kommentarer
Postat av: Pär

Det var verkligen en märklig allians, om än begränsad och tillfällig, mellan Sturmark, Morgan Johansson och kyrkorna. Fascinerande hur intressen sammanfaller ibland, så att en "fiende" blir vän.

2008-11-06 @ 00:51:36
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0