folkrörelsetimmerbröte - vägval i massor

Idag kollikrockar en massa folkrörelserelaterade folksamlingsanledningar på ett sätt som inte tillhör det vanliga.


Primärt är det Kristi Himmelsfärds dag som infaller extremt tidig detta år beroende på den tidigare Påskens extrema tidighet. Högtiden med dess fokus - Jesu triumftåg in i den tillvaro Sonen kom från - är belagd sedan 300-talet och bör på grund av sin aktningsvärda ålder, samt av anledningen att den har världs- och evighetsavgörande betydelse, givetvis nämnas först. Den kristna kyrkan är den folkrörelseliknande historia som förvaltar högtiden - jämte inemot 60-talet andra helger och högtider av tung eller tyngre dignitet under året.


Folknykterhetens dag har sedan 1924 placerats på Kristi Himmelsfärdsdagen. Varför vet jag inte men att dagen har sin koppling - eller hade - till nykterhetsfolkrörelsen är ett obestridligt faktum.


Första maj återkommer sedan 1890 en gång varje år och är - kanske var - kopplad till den folkrörelse som kallar eller kallade sig arbetarrörelsen, en rörelse som idag mest förefaller bestå av partianställda och kommunala tjänstemän som årligen samlas för att demonstrera för sådant de i sina befattningar inte verkat för sedan första maj förra året.


Stillasittande folk i rörelse står för det yngsta inslaget i denna dags folkrörande timmerbröte. Här handlar det om en massa motorcykli(gi)ster som i samlad tropp kör fyrkanten runt - alltså Luleå-Boden-Älvsbyn-Piteå.


Vad skulle jag fokusera på denna dag??

Vilken folkrörelsegrej skulle jag låta beröra mig och låta få mig att röra mig?


Motorcykel har jag ingen men då det bakom några av de hundratals visiren finns oigenkännbara kända personer promenerade vi ner på byn för att betitta en samling fordon som tillsammans säkert betingar ett värde av mer än 50 miljoner slantar. Kul blev att vi träffade alla de tre vi gissade skulle köra - äldre sonens flickväns föräldrar samt barn- och ungdomskamraten Tobbe till vilkens blogg det är länkat i spalten till höger och som därtill med sin anabola moped bildpryder detta inlägg.


Folknykterhetes dag firar jag inte. Detta beror delvis på att den inte firas på orten annat än i stillhet av de som är nyktra av beslutade nykteristskäl. Ändå är jag för närvarande och mestadels nykter - även om denna text kan få någon att misstänka annat. Ideologisk folkrörelse nykterist är jag är inte utan kan tänka mig vid vissa tillfällen både en god öl eller ett par glas vin till maten eller rentav en konjak eller en whisky. Observera ordet eller i meningen nyss. Och räkneorden. Det säger något om bruket - typ.


Firandet av Första maj hade sossepartiet tidlagt så att det firandet kolliderade med firandet av Kristi Himmelsfärd. Så tvingad att välja kom jag inte ens att betitta tåget eller lyssna till någon talare. Gå i ett förstamajtåg blir aktuellt först när man dammar fram den gamla goda parollen:
För frihet, jämlikhet och demokrati! Krossa monarkin, statskyrkan och militarismen!


Således blev det Högmässogudstjänst i Älvsby kyrka, ledd av den prästkollega jag i denna blogg brukar anspela på med orden: jag vet vad han heter och jag vet var han bor. Som förkunnare är han riktigt klurig utan att vara svår och förmår också - fast inte alltid - att öppna nya tankespår kring Bibeltexter för mig som har 30 prästår på nacken och Bibelvetenskap som hobby.
Lite trist är bara att man i församlingen valt att ofira Jesu triumftåg in till sin Fader genom att inte fira mässa. Tyvärr planeras Pingsten - enligt vad annonseringen visar - också gå i samma ransoneringsanda vilket får mig att avslutningsvis dikta kort till en melodi av Påvel Ramel:

Vart tog det lilla kyrkoåret vägen? Ingen som vet, Ingen som vet!

Vart tog det lilla kyrkoåret vägen? Ingen som vet, Ingen som vet!  


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Vad snällt att du la in en bild av mig i din blogg. Då behöver jag ju inte lära mig hur jag ska lägga in den i min.

2008-05-01 @ 20:42:24
Postat av: bloggarn själv

Rätt skall vara rätt! Det var inte Påvel utan Owe Thörnqvist som i tidernas morgon sjöng om loppan.

2008-05-03 @ 15:56:05
Postat av: Fredrik Fernbom

Och därtill kommer att baron Ramel stavade sitt förnamn Povel.

2008-10-13 @ 15:20:46
URL: http://www.fernbom.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0