så var det skolavslutat, flickvänsstudentat och nationaldagat

Gårdagen brassade solen på för fulla lumen-, lux-, candela- och värmemuggar. Det var riktigt präktigt examensväder - kanske alltför präktigt för att sitta i bil till Luleå. Men nu tar jag det i ordning:


Skolavslutning skedde på folkhögskolan med gudstjänst, tårta och diverse tal. Gudstjänsten leddes av lilla jag och eventuellt återkommer jag med en utskrift av stolparna jag hade i mitt manus. Kaffet med tårta var också traditionsmässigt liksom erhållandet av en och annan elevinköp ros. Kul.


Avslutad och klar bar det tillsammans med övriga familjen av till residens- och stiftsstaden för att ta emot äldre gossens flickvän som studentade samt efteråt fira henne hemma hos hennes sina. Jättemassor med folk eftersom gymnasiebyn i Luleå spottar ut betydligt fler studenter är det 70-tal som lokalsamhället levererar. Snart fylldes innerstadens gator av mer eller min packade studenter mer eller mindre packade på lastbilar, traktorsläp, brandbilar och höskrindor. Betydligt lugnare hemma på studentskans föräldrars villatomt där de närmaste bringade tösen sin hyllning.

Gissningsvis skedde detta denna sommars hitintills varmaste dag. Och var det varmt i Luleå där fyra isbrytare ligger vid kaj - hur var det då inte i Älvsbyn?

Idagdagen har inte varit lika brassande soligt. Nationaldagen firades genom arbete i trädgården - vår egen lilla del av fäderneslandet. Så småningom pallrade jag mig upp på kyrkmalmen - alltså stora öppna plätten framför Älvsby kyrka - för att bistå i församlingens internationella grupps försäljning av kaffe till förmån för Burmas katastrofdrabbade befolkning. Det blev med andra ord ytterligare ett tillfälle till att bruka slagordet Ät eller fika till förmån för dem som inget har!

Dethär med nationaldag är egentligen ganska paradoxalt. Firandet av nationen och dess särart har verkligen vuxit sedan vi gav upp vår nationella suveränitet genom att inträda i europeiska unionen EU. Märkligt!!
Firandet sker i kyrkan med nationaldagsgudstjänst. Här sparas således inte på det kristliga krutet för nationen eller det nationella motsvarande för kyrkan. Och kyrkan som egentligen är det mest övernationella som finns. Här är inte jude eller grek, barbar eller skyt....står det ju någonstans - eller?
Och i Sverige som är så pluralistiskt och så mångfaldigt att för skolavslutningar religiös ofald måste råda kommer dock den sjätte juni kristlig nationell enfald råda. Givetvis har nationaldagsfirandet inget att göra i den kyrka vars Herre säger: Mitt rike är inte av denna världen... 
Och så sker det fan-överlämning i kyrkan! Jag som alltid trott att man i kyrkan inte velat ha med fan att göra. Men i nationell yra blir fan-skapet viktigt.

Så tycker jag kring nationaldagen - sådetså!!*.

Till sist: Expressen är en tidning jag aktivt går in för att undvika. Idag har dock undantag gjorts alldenstund en bekant till familjen pryder sydan 4. Klicka på denna länk och ta del av en klok debattartikel flyhänt författad av en duktigt mallig farfar - som vi hade på besök i förra veckan. Farfaderns sonson med far, bröder och moder har fta varit och kommer ofta vara kära gäster i bloggarens kök, vardagsrum oc


*  En viktig fotnot:
Ingen må här anklaga mig för brist på Sverigekärlek!!!
Jag tycker vår flagga är den vackraste i kartboken!
Jag njuter av Du gamla du fria i samband med hockey!
Jag kommer att vara bänkad under fotbollsVM!
Jag har till tjänst för riket gjort lumpen och ett antal repetitionsmöten.
Snällt och nationellt har jag alltid betalt min skatt.
Patriotiskt har jag erlagt mina TV-avgifter (till skillnad från de borgarbrackor som nu företräder nationen) och acciser och andra avgifter den hulda överheten ålagt mig har jag inte heller dragit mig undan!
Så kom inte med att jag inte skulle gilla Sverige!!!
Det är stor-svenskt kyrkligt knätofseri jag betackar mig för!!
För övrigt anser jag att det är dags att STÖRTA MONARKIN och INFÖRA REPUBLIK!!!!

Kommentarer
Postat av: Pär

Matt 22:21

"Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud."

2008-06-07 @ 00:04:05
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0