helgeriet når sitt slut

Epifania - det är Trettondag jul som i år infaller på en söndag och avslutar jullovet. Detta innebär att måndagen den 7:e januari inleder en så kallad blåvecka med nytt arbete. Som lärare på folkhögskolan var det tänkt att jag skulle vara ledig* över alla helgerna men den uppmärk-samme bloggläsaren har kunnat notera att lägret Livskraft naggade min ledighet i kanten rejält.


Epifania - Uppenbarelsens ljus - är den gamla julen. Ortodoxa kristna firar Epifania mycket mer än de de firar den 25/12. Jag har under flera års tid föreslagit familjen att vi skulle göra på samma sätt för att kunna köpa julpresenterna billigare under mellandagsrean. Som vanligt har jag talat för döva öron.


Epifania återberättar bibelhändelsen när stjärntydarna kommer till Betlehem**. Kapitel två i Matteusevangeliet säger inte så mycket vilka de är. Tidiga legender gör dem till tre där en är gammal, en medelålders och en ung men, en asiat (semit), en afrikan (hamit) och en europé (jafetit).

Utifrån Bibelns sätt att se alla människor som ättlingar till gubben Noaks tre söner Sem, Ham och Jafet betyder berättelsen om stjärntydarna till Betlehem att hela världen leds till Kristus, Guds son.

Sakrala bendelar av dessa astralt påverkade resenärer ansågs under medeltiden befinna sig i Mecklenburg och då en pamp från denna nordtyska region blev pamp i Sverige kom symbolen för stjärntydarna - tre kungakronor - att införlivas i det svenska riksvapnet för att långt senare bli namnet på det folkkära hockeylandslaget*** vars juniorvariant förlorade sin VM-final mot Canada igår. Övergången från sakralitet till idrottighet kan därmed anses vara gjord.


Charlotte Kalla från Tärendö har vunnit en fullständigt tokgalen skidtävling där det gällde att så snabbt som möjligt åka uppför en slalombackes svarta pister. Undrar om hon såg stjärnor. Gissningsvis såg hon i så fall inte bara en starkt lysande punkt - snarare Karlavagnen i dubbel eller tredubbel upplaga och jägaren Orion med både bälte och hängslen mitt i en kennel.
Bra gjort i alla fall!




* Lärares lov beror så kallad intjänad tid som innebär att de vanliga veckor skall kunna redovisa 44 timmars arbete med lektioner, förberedelser och uppföljningar, samtal med elever, kollegiala planeringar, verksamhetsutveckling etc. Mycket av detta är förtroendetid där jag själv kan bestämma när och var jag gör mitt tankearbete. Det blir alltså inga som helst svårigheter att komma upp i 44 timmar men det är också möjligt klara jobbet på 30 - fast då blir det ju endast det operativa arbetet som blir utfört, inte så mycket verksamhetsutvecklande. Alltsammans påminner om att arbeta som präst i församling där man utan svårigheter kan skapa sig arbete långt över 40 timmar/vecka men faktiskt också enbart kan nöja sig med de gudstjänster, födslar, vigslar och dödslar som kommer - alltså 30 timmar max.
** http://www.thebricktestament.com/the_life_of_jesus/index.html har underavdelningen Jesus is born varifrån bilden är snodd. Följ länken och njut av berättelserna.

*** I samhället jag bebor finns en pizzeria vid namn Tres Coroña - invigd under en Canada-cup-turnering för många år sedan och då uppkallad efter landslaget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0