dött lopp i västerås

Man har valt biskop i Västerås stift.

Valet har innehållit en "valrörelse" av lite udda slag med kampanjanklagelser och brevagitationer. Jag skrev för några dagar sedan ett blogg inlägg om detta men det kom aldrig att bli publicerat och läsbart. I pyssladet med länkar och annat gjordes klanteligen en snedtryckning på fel stänga-fliken-kryss vilket förpassade hela den skrivna härligheten ut i intigheten.

Nu vet man dock hur det gick: dött lopp mellan sossar och centern.

Följer man "Dagen-länken" nedan kan man klicka sig fram till insikter om före-valet-flängandet som korteligen kan sammanfattas så att en kandidat - i valet nu utslagen - under förspelet dristat sig att bjuda in personer till förutsättningslösa samtal om stiftets framtid. Lite ovanligt är detta alldenstund biskopskandidater brukar ligga väldigt lågt och bara lite luddigt svep-svarar på frågor av TV-soffe-karaktär inom ramen för hearingar och annat.

Enligt socialdemokratisk kyrkopamp var kandidatens inbjudan till samtal mycket olämpligt. Varför vet jag inte men gissar att det kan ha att göra med den fara för etablerat kyrkopolitrukande som informella opolitrukiska samtal utgör. Partipampen tar i vart fall tag i problemet och klatschar brev- och artikelvägen med partipiskan till förmån för en politligsk* kandidat som är väl hemmastadd i parti(s)vängarna och gissningsvis aldrig skulle göra något så vildsint som att nätverka med sådana partiet inte nominerat. Att sådan högljudd aktion verkligen bryter mot sedan av att bara lågmält dra i partitrådarna verkar inte bekomma pampen.

(c)rörelsens agerande har jag inte sett innan valet. Vanligtvis drabbas (c)kyrkopolitruker av samma extatiska yra som (s)are vad gäller tanken på lösa informella förutsättningslösa samtal. Utifrån detta tolkar jag valet som att de förtroendevalda (s)- och (c)-lekmannaelektorerna fylkat sig kring "sina" kandidater och inte kastat röster på än den ena. än den andra. Hur prästerna resonerat i Västerås stift vet jag inget om men sannoligt har de spridit sina röster mer jämt över de fem kandidaterna. Den kyrkopolitrukiska röd-gröna röra som mentalitetsalliansen (s)+(c) utgör segrar därför totalt och det enda som återstår är frågan om vem av de två politligaske* kandidaterna som tar hem andra valomgången.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=148033 med klickmöjligheter tillresultatlistor osv.
http://www.ostran.se/bloggar/dagblogg innehåller 9/1 Dag Sandahls kommentar - läsvärd!

* kortform för politiskt pålitlig

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0