en svamp som utsuger blod och märg

Ovanstående ord är rubriken på det kapitel i mitten av boken Vinden från väst - européernas möte med Ostindien som behandlar det svenska Ostindiska kompaniet. Resten av boken - innan och efter - sysslar med portugisers, spanjorers holländares och engelsmännens resor, handel och andra aktiviteter i området. Som helhet är boken givetvis intressant och just nu föremål för omläsning.


Varför?


Jo - Luleåkalaset pågår och i det sammanhanget gästas stadens hamn av Ostindiefararkopian Götheborg som vi igår förärade med ett avgiftsbelagt besök. Otroligt intressant. Inte klokt vad mycket snören och stroppar det finns på en tockendäringa segelbåt. Sonens nya fjällsäck vars remrikedom jag tidigare noterat är ju ingenting. Broschyren om Götheborg säger att det handlar om 20 ton rep.

Rundvandringen var som sagt väldigt intressant. Se gärna denna länk.


Efteråt bar det iväg till en kyrkstuga i Gammelstad för surströmming. På grund av det datum som råder givetvis fjolårsfisk men mycket god och trivsam måltid. Värd på stället och ägare till stugan var och är en av blogglänkarna till höger, närmare bestämt ägaren till den blogg där jag när jag skriver kommentarer använder signaturen den gamle kamraten.


Tillbaka till boken - som motiverar varför inlägget placerats under kategorin Predikaren 12:12. Från baksidestexten kan följande mer ingående presentation hämtas:


Vid sekelskiftet 1500 inleddes européeirnas expansion över världen. Naturvetenskapliga upptäckter och tekniska uppfinningar gav förutsättningar, och tidens magra livsbetingelser sporrade till  hänsynslös konkurrens och dådkraft. Det var moraliskt rättfärdigt att bekämpa "hedningar" och "otrogna" med brutala och blodiga medel.
Vinden från väst behandlar den 450-åriga historien om de expanderande européernas möte med de största av tidens makter: Ming- och Qingdynastierna i Kina, Tokugawa och Meiji i Japan, mogulimperiet i Indien och de stora religionerna islam, hinduism och buddhism.
Runo Nessén vill nyansera den ofta entydigt mörka bilden av euopéernas agerande. Den europeiska expansionen frambringade den industrialiserade masskonsumtionsvärld där föreställningar om humanitet, frihet och solidaritet blev fast etablerade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0