jag är så less att vara snäll

Strunt är strunt och snus är snus - om än i gyllne dosor

Nu har jag överväldigats av akut ilska-lust och känner att all konstruktiv faddhet som omger mig står mig upp i halsen. Alltid och överallt verkar människor vara konstruktiva, diplomatiska, inriktade på att vi måste ju komma framåt att ingen längre säger som det är.

Detta yttrar sig bland annat så att folk på mellanlägen i organisationer och verksamheter tiger eller åläggs att tiga så att bara överlägare får uttala sig - om de vill. Toppar i patriarkala hierarkiska system lägger därigenom lock på, hänvisar till sekretesser eller att ärenden befinner sig i känsliga stadier, något som regel brukar betyda att det just nu är pinsamt just för övermäktigheten. Dumheter tillåts därför fira oanade triumfer och sanningens röst hörs inte på torgen - för att uttrycka sig Bibellikt.


Vad skapar detta utbrott hos mig?
Svar: flera saker.
Till att börja med en sak - en sak jag inte är mest ilsk över, bara lite gnällig.


I en artikel i förra veckans Kyrkans Tidning - länken nedan samt lösenordet blåsippa - debatterar (eller vad han gör) författaren så dåligt och faktagrundlöst att klockorna börjar gå baklänges. Han - Sven Hillert - påstår att det inte var politiska krafter som drev igenom beslutet 1958 att öppna prästämbetet för kvinnor och motiverar i sin artikel det påståendet om ett historiskt skeende för femtio år sedan med en 25 år yngre lite särpräglad teori inom Bibelvetenskapen om att kvinno-apostlanamn maskuliniserats.


Hallå i holken!!

Att beslutet 1958 - som man kan gilla eller ogilla - var tvärtom mot kyrkomötesbeslutet året innan och att det förekom en gedigen massmediainsats och partipolitiska påtryckningar från riksdagen mellan mötena är en välkänd och väldokumenterad beskrivning av händelseförloppet. Att säga att det inte var så är fel!! Att missunderrättelsen finns hos och förmedlas av inte en vanlig menig kyrkotillhörig utan en prästutbildningsrektor gör det hela än mer anmärkningsvärt.


Att det kanske sedan var ett rätt beslut är en annan sak. Det är inte det jag skriver om här.


Den tankegång som ligger bakom teologie-doktorns resonemang hittar man till exempel hos författaren Elisabeth Schüssler Fiorenza i boken Hon får inte glömmas - kristendomens ursprung ur ett feministteologiskt perspektiv (Verbum 1983). Boken är viktig och ger intressanta kompletterande infallsvinklar kring hur Bibeltexter kan uppfattas men bygger samtidigt på ett något av ett - som jag fattat det - cirkelresonemang av följande art.

  • Från början rådde hel könsjämlikhet hos de Jesustroende - en antagande grundtes.
  • Skrifterna vittnade från början om detta.
  • Nu tiger Bibeln om det hela.
  • Det tigandet beror på att det som vittnade om könsjämlikhet medvetet rensats ut.
  • Tystnaden tyder alltså på att det från början rådde hel könsjämlikhet hos de kristna.

Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllne dosor var något min mor brukar säga.
Emballage, prakt eller ställning styr inte halten är väl vad ordspråket betyder - typ.


http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/kyrkan_har_blundat_for_samhallsutvecklingen_0_5131.news.aspx
PS: Det lustiga året 2008 - fortsättning XIIIhttp://www.ostran.se/bloggar/dagblogg behandlar samma artikel - kanske lite onödigt förklenande.


Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Bra skrivet (även om jag vet att jag helst inte skall tycka sâ här i offentligheten)!

2008-04-22 @ 10:50:54
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0