praha VIII - dödskallar

image179

Detta är det åttonde blogginlägget om resan till Prag.

Inläggen utifrån resan har snarlika rubriker: Praha + en romersk siffra.

Schwarzenberg hette en adels-ätt med stora gods och andra egendomar i Böhmen. Släkten tillhörde den österikisk-tyska överklassen under släkten Habsburgs styre från Wien och kom att till kejsardömet leverera kompetenta medarbetare, generaler osv. Som ett exempel var det en Schwarzenberg som ledde en armé som erövrade en turkisk fästning och som en erkänsla för detta dåd 1599 gavs rätten att till det heraldiska vapnet nedre högra del foga en bild av en korp som äter på en död turk - klicka på bilden.


En annan Schwarzenberg kommenderade de österrikiska trupper som allierade med fransmännen opererade självständigt långt till höger om Napoleons armé vid angreppet på Ryssland1812. Då fransmännen - men inte österikarna - prydligt frös ihjäl under återtåget från Moskva och Österrike året efter böt sida kom samme Schwarzenbergare att leda de allierades huvudstyrka både vid "Nationernas kamp" vid Leipzig - över 100.000 döda och sårade - samt under marschen mot Paris och första slutstriden mot Napoleon 1814.


Allt detta historiska är väl i och för sig roande men har bara lite att göra med resten av upplevelserna vi hade onsdagen den trettioförsta oktober tvåtusensju. Eftereftermiddagen kom att fyllas av intryck som jag gissar har sitt ursprung i släkten Schwarzenbergs mentalt mer tolalinavlade del där kompetens och snille totalt ersatts av intellektuella dödskallefasoner. Vi besökte nämligen Dödskallehuset i andra ändan av Kutna Hora.


Fantomens Dödskallegrotta är en mild västanfläkt mot vad vi här mötte: skelettdelar från ungefär 40.000 personer sades det. Alltsammans hade börjat med att en kyrkogård grävts om då man behövt marken till annat och alla ben från kyrkogården - bevarade i väntan på Jesu återkomst och de dödas uppståndelse - hade vräkts in i ett gravkapell. Där hade en blind munk som någon sorts terapi börjat sortera lårben för sig, bäckenben för sig, kotor för sig och lillfingerben i gissningsvis ganska små högar. Inspirerade av denna verksamhet på sin egendom hade sedan godsägarsläkten Schwarzenbergs mer galna del pysslat och donat och finurligt ordnat hela benhögen i mönster, pyramider, dekorationer, lampkronor, girlanger, sin egen vapensköld och annat.
Totalskruvat!! Vrickat!!


Det är lik-som inte lätt att välja bilder som på ett dö-bra sätt illustrerar dethela men en bild på det ovan nämnda och visade turkhuvudet med korp men i benbiteutförabde ger en inblick i vad det hela lik-nade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0