praha III - turer till fots

image179

Detta är tredje blogginlägget om resan till Prag.

Inläggen utifrån resan har snarlika rubriker: Praha + en romersk siffra.


Måndagen den 29:e innebar för mig uppstigning i arla morgonväkten. Innan frukosten gick jag ut på egen hand för att uppleva de nära omgivningarna och ta en del bilder. Promenaden gjordes utifrån min gå-vilse-metod vilken innebär att jag traskar iväg i någon godtycklig riktning i ungefär femton minuter, svänger sedan vänster och går i tio minuter. Där tar jag fram stadskartan och letar reda på var jag är. Därefter tar jag vänster igen i ungefär en kvart för att efter en sista vänstersväng och tio ytterligare minuter sannolikt vara tillbaka vid utgångsläget. Denna metod, vilkens princip jag också följer i lingonskogen, fungerar för det mesta ganska bra och jag har aldrig kommit bort på allvar.


På min rundvandring passerade jag två kyrkor - bägge hermetiskt tillslutna. Den ena var en stor katolsk historia medan den andra var en liten protestantisk sak med namnet Betlehemska Kaple. Utanför bägge fanns anslag på tjeckiska som jag givetvis inte förstår men siffror om klockslag kan jag gissa mig till vad det betyder och jag fick intrycket att det var något i kyrkorna kanske två gånger i veckan. Kontrasten med vad jag tyckte mig se i Polen - se inlägg under kategorin Auschwitzresa - blev förvånansvärt stor.

Tillbaka på hotellet frukosterades det och måltiden bestod av smörgås, varmkorv, ägg och jogg-hurt - det närmaste hård motion jag ägnar mig åt.


Gajdad tur blev det denna dag. Anförda av en pratsam gajd bar det iväg till Hradcany - slottsområdet - väster om floden Vltava - på tyska Moldau. Där pilade vi omkring som de turister vi var och betittade borggårdar, dörrar till kungliga och furstliga bostäder osv. Egentligen ogillar jag att av en gajd fösas runt på detta sätt. Jag föredrar att på egen hand i lugnt tempo gå, se, tänka och inse.


Gajden - hon sa you know två till tre gånger per mening - var duktigt frispråkig vad gäller åsikter om både ditt och datt och därigenom faktiskt småintressant. Tjeckiska Republiken var givetvis bäst i alla avseenden men den nuvarande ficktjuvsplågan i spårvagnarna berodde på att det fanns så många zigenare i stan. Hon fäste vår uppmärksamhet på vad hon menade vara dålig städning i tunnelbananen och menade att det beror på att städningen sköts av ukrainare. När hon stördes av en annan gajd med en annan grupp hon tyckte stod för nära fick vi veta att det var typiskt ryssar att bre ut sig på det sättet. Hon nämnde i sitt anförande att i Prag fanns tidigare en stor grupp judar som odlade sina seder, sin ekonomi och annat men i och med nazismen försvann nästan alla utom några som för det mesta är assimilerade så nu är vi av med det problemet. Gammalt tillbaka fanns - fick vi veta - spänningar mellan aristokrater av tysk börd och tysktalande å ena sidan och tjecker å den andra men då ca 2 miljoner tysktalande efter andra världskriget flyttade västerut är vi av med det problemet. Slovakerna som tidigare levt i federation med tjeckerna bara klagade och gnällde men nu har bodelningen skett och vi är av med det problemet. Undrar vad hon sa om oss till sina kollegor...


Efter lunch arbetade vi med frågor om kvalitetssäkring, verksamhetsutveckling mm men det väljer jag att okommentera alldenstund de samtalen fortsätter på skolan öra mot öra.


Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Vilken hemsk guide!!

2007-11-05 @ 21:47:29
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0