julerium

Skrivet Juldagen den 25 december 2007. Lagt på bloggen efter hemkomsten tredjedag jul.


När detta skrivs befinner vi oss i julens efterfas och författandet sker hemma hos svärmodern dit vi detta år förlagt julandet. Julerium och julerisk - för tydlighetens skull nämner jag associationsmöjligheterna delirium och kolerisk - är ord jag aldrig mött utan själv kommit på och som skulle kunna beskriva människors handlande och vandlande kring de aktuella dagarna. Ingen må nu tro att vårt firande är speciellt och anmärkningsvärt juleriskt. Tvärtom! Vi är ganska måttfulla egentligen. Såhär blev det för oss:


6 personer, 11 väskor, bägar och andra kållin, en liggvagnskupé med start 18.19 några dagar före jul och ankomst Uppsala 07.05 dagen efter är inte speciellt juleriskt. Att ena frysbägen, som i väntan på tåget placerats - oavsiktligt - på en av mörkret dold plusgradersmjuk hundbajsblobba, julerade pulsen litegrand gjorde inte mycket. Det är sådant som händer och jämfört med tidigare - jag är faktiskt 54 år ung - hundbajsblobbekontakter var det inte märkvärdigt.

Vi var således framme fredag morgon och Upptågade vidare till orten svärmodern bebor. Med döttrarna gjorde jag tämligen omedelbar returresa till Uppsala för att därstädes införskaffa fler julpresenter att strö över dem som står mig nära. Så förgick i stort fredagen den 21 december 2007.


Ett stycke svåger ankom om kvällen för att under lördagen hinna träffa oss Norrbottningar ett tag innan han skulle återvända till sitt för att med sin hustrus anhöriga fira julhelgen. Den svågern är en stillsam figur som inte bidrar till större mängder julerium.


Söndagen gick i julstökets tecken med pyssel, prassel och pussel. Inte så att vi la pussel men eftersom alla numera är i större eller mindre grad vuxna blir julförberedelsens befälsordning inte alldeles självklar - särskilt i annans bostad. Det var enklare när vi var i det egna hemmet, madammen svingade spiran och barnen mellan frågor som Vad är klockan? och När skall vi äta? och Vad ska vi äta? genomförde  de uppdrag som anförtroddes dem. Nu var det hela lite mer diffust men fungerade kul och bra i alla fall. Svåger 2 hade som exempel till sin moder levererat tvenne träd vilka skulle inplanteras i bostaden. I markplanet står av jultradition då alltid en gran och i källarens gillestuga skall det finnas en tall och bägge buskarna blev ljus- och glasbollebehängda under glatt samarbete.


Den eventuelle läsaren eller eventuella läserskan (det gäller att vara korrekt i genusfrågor nuförtiden) har säkert nu noterat att bloggarens julfirande egentligen inte präglats speciellt av åkomman julerium. Det har varit ganska måttfullt vilket antyddes i inläggets inledning.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag finner ett tilltagande intresse att läsa ditt bloggande! Ditt humor inriktade språkbruk tilltalar mig mycket för övrigt. Bra Stig!

2007-12-30 @ 16:18:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0