julaftonen grydde!!

Skrivet Annandagen den 26 december 2007. Lagt på bloggen efter hemkomsten tredjedag jul. Kompletterat med bild den tredje januari tjogohundraåtta.


Barnen är nu så stora att tidiga morgonklappen kunde hoppas över. Detta gav att koncentrationen omedelbums kunde riktas mot risgrynsgröten vilket är en frukosttradition i gästfamiljen som värdinnemormodern glatt hakade på. Väl grötade var det dags för nästa programpunkt på den fullmatade julaftonens dagordning: Julbön!


Ett ivrigt bläddrande i lokalpressen hade inte givit tydliga ledtrådar kring när och var julböner skulle gå av stapeln i ortens kyrkor. Danföredopparedan hade äldsta dottern kvällspromenadsrekognoserat och funnit att Svenska kyrkan på orten under julen synkroniserat sitt gudstjänstfirande med Missionskyrkan vilket innebar att Julafton 11.00 var det julbön i Missionskyrkan och klockan 23.00 gudstjänst i den kyrka där jag och madammen sammanvigdes sommaren 1978 - bägge inom synhåll från svärmors fastighet.


Sagt och promenixat: Det blev Julbön i Missionskyrkan!
Julpsalmer,  körsång, Bibelläsning, möblering av Julkrubba, trumpet...
Med andra ord ungefär som det skall och brukar vara.


I sammanhanget noterades dock en märklighet som förtjänas att nämnas.
Jag tillfrågade kyrkoherden - relativt nytillträdd - huruvida 23-gudstjänsten var en mässa eller inte och fick svaret att det inte var mässa. Detta är väl i och för sig OK men motiveringen som gavs - och som herden genom sina himlande ögon och övrig mimik visade sig ogilla - var:
Det var mässa klockan 23 för några år sedan.
Det fanns då en del som tyckte den blev för lång.
Kyrkorådet har därför bestämt att det inte skall vara julnattsmässa under tre år.

Varför blir en mässa lång? Stort antal nattvardsgäster gissningsvis...

Sådant kyrkorådsagerande kallar jag julerisk stollighet. Och tillägger: av sällan skådat slag!!


Efter julbönen promenad till morfars grav och sedan hem för fortsatta julförberedelser innan svåger (trädleverantören) med familj skulle anlända för gemensamt ätande och julklapperi.


Bilden som pryder detta inlägg föreställer klapperiets Klapparnas Klapp.
Madammen och jag fick av den av dem den föreställer - våra fyra barn. Tre myndiga, en ännu inte men stor i alla fall. Vanligen är jag sparsam med familjebilder och annat på bloggen men denhär är för bra för att inte visa.
Idag den tredje januari - väl hemkomna sedan flera dagar tillbaka - läggs bilden på bloggen. Den pryder också vardagsrumsväggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0