stillas stormar än? - extended version

Att Jesus stillade stormen skapar för mig inga problem.
Att vädret påverkas av Gud ger Bibeln ännu fler exempel på. Här finns mörkret vid Jesu död, stormen som upphörde när profeten Jona kastades över bord, delningen av Röda havet osv. Så det verkar som tydligt att vädret påverkas av Gud - åtminstone ibland.

Fransmännen skyller eller beskriver allt väder som Guds-givet. Il fait du solei betyder ordagrant Han gör sol. Det kan vara ett exempel.

Den senaste tiden väderförvecklingar får mig att ange rubrikens undran. Jag kommer att skriva mer sedan - men tyck via kommentarerna så länge. Stillas stormar än?

Det är söndag kväll 29 oktober - jag skriver vidare på min stillastormlinje. Och lite annat.

Alltså: Förra veckoslutet anlände vi till Vilhelmina i full snöstorm och besnöades där i dagarna tre. Snön skapade trafiksvårigheter, glädje för ortens barn samt möjlighet till att träffa en ärkebiskop med en snöboll.
Egentligen hade det börjat snöa lite redan på torsdag. Lyckliga över detta och sugna på mer - detta fick vi veta - hade två unga kvinnor från Palestian/Israel på torsdag kväll bett Gud om mer snö. På söndagen frågade man sig om, och i så fall när, de slutat be.
Fredagen denna vecka präglades norra Sverige av stormvarning. Tidningar, TV, radio talade om ett kommande oväder som i intensitet skulla motsvara stormen Gudrun i södra Sverige förra året. Vägverket intog högsta beredskap. Det varnades för storm-nivå 3 vilket innebär påtagliga störningar av samhällsfunktioner. Allmänheten rekommenderades att stanna inne och inte ge sig ut på vägarna.
Problemet var att folkhögskolans personal hade planerat och bokat för personalfest i Piteå. Viss nervositet rådde men till syvende och sist beslöt vi att åka i alla fall. 6 mil tur och retur i oväder borde vi klara.
I förbigående nämndes stormläget för de koptiska bröderna som vistas på skolan  We vill pray that God calms the storm sa de då - Vi skall be att Gud mildrar stormen. Och sedan berättade de att i deras kyrka brukar man be, har till och med en kort liturgi, för att lugna hårt väder.
Och visst snöade det när vi for. Och när vi for hem. Men inte var det något speciellt med snöstormen.
Så antingen var media nojiga. Eller så mildrades stormen genom bön. Eller både och - typ.

PS. Bilden hittade jag på nätet - har inte målat den sjäv.
PPS: Några intressanta länkar om den koptiska kyrkan:
http://www.coptic.net/EncyclopediaCoptica/
http://www.copticchurch.net/ - kolla särskilt under liturgy. Lyssna!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koptisk 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0