svenska kyrkan eller kyrkan i sverige

Från Stiftsfullmäktige i Luleå Stift:

Tore Klippmark (Pajala) vill att Svenska kyrkan byter namn till Evangelisk Lutherska kyrkan i Sverige. Han skriver i sin motion: "Svenska kyrkan säger inget om vilken grund vår kyrka står på. Därför bör vi byta namn..."
 
Huvvaligen en sån bra idé!!!
Svenska kyrkan - vad är det för tjafs?


Sverige äger inte Kyrkan - inte ens svenskarna. Genom sitt namn kan Svenska kyrkan kopplas - lämpligt att säga såhär dagen före Nationaldagen - till stor-svenskhet, rågblond blå-ögdhet, knätofs och sill. Helt galet! Det låter som om Sverige skapat och vidmakthåller kyrkan. Som om Sverige var och är först och kyrkan kommer senare.
Det var ju faktiskt så att när Sverige föddes för 1000 år sedan agerade kyrkan barnmorska. När språket fick sin rikslikare 500 år senare var det Bibeln på Swensko som blev språknorm. När Sverige som nation i framtiden är helt insjunket i EU och alla svenskar övergått till att prata engelska kommer Kyrkan att vara kvar likt förgjordat.
Allt sedan den första Pingsten varken erkänner eller har den kristna Kyrkan gränser mellan folk och nationer. Den är i stället en gräns- och folköverskridande gemenskap kring juden Jesus från Nasaret som uppstått från de döda. Kyrkan i Sverige är en del av denna.

Att sedan Svenska kyrkan förvaltar ett evangelisk-lutherskt arv kan väl synas i namnet. Det handlar om kyrkligt och ekumeniskt varumärkning väsenskilt från den språk-, nations- och folkuppdelning Babels torn ställde till med och som annulerades den dag vi firade igår.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Thore Klippmark är Vittangi bo. Mvh Herr Stålnacke

2006-06-06 @ 01:01:56
Postat av: Fredrik Norberg

Byt namn på skräpet bara, det är ju ändå bara falsk marknadsföring! Dessutom kan vi Svk vara så ärliga att man skippar ordet "kyrka", så ingen missuppfattar budskapet!

Evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige finns dock redan: http://evluth.se

Kanske lät lite väl småsurt...

2006-06-06 @ 12:20:29
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: bloggägarn själv

"Skräpet..."
För många år sedan lyssnade jag till ett föredrag av en av förra århundradets teologer inom Svenska kyrkan. Carl Henrik Martling var stor som teolog och just knappt 2 meter i strumplästen.
Han sa att kyrkan var hans mor. En mor skall man högakta. Hon kan vara gammal dendär modern. Knarrig, senil, spiller på sig, ganska besvärlig. Man kan bli galen på sin mamma. Och besviken när om hon är försumlig.
Hon förtjänar kanske inte ens kärlek längre - men hon är värd den. Hon är ju ens mamma - inget skräp.
Så är det med en mamma, menade Martling. Och med kyrkan.

2006-06-06 @ 14:29:39
Postat av: Fredrik Norberg

Kristi Kyrka är som sagt större än politikerstyrda organisationen Svenska kyrkan, det är mot henne, Kristi Kyrka, jag är lojal - inte mot en liten upprorisk "bortbyting" som förtrycker dem som tror vad Kyrkan alltid trott!

2006-06-07 @ 09:39:13
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0