om skolan låter präst delta i kyrkan...

Så har jag varit på skolavslutning för årskurs 7-8. Det är den enda avslutning vi har nu och den gällde yngste gossen. Tidigare år, när alla fyra arvingarna befann sig på olika nivåer i utbildningsväsendet skolavslutades det hela dagarna - fyra stycken som mest.

Givetvis var skolavslutningen i kyrkan*. Det brukar den vara här där vi bor. Och tre psalmer sjöngs - 200, 201 och 199an. Skolkören sjöng. Och en duett. Prästen, klädd för kyrk-kaffe*  var kom-fram-och-säg** med uppdraget att tala om vilka olika inslag som var på tapeten. Kollegan hade visserligen I början pratat lite grann och tänt trenne ljus - ett för eleverna för att dom ska ha nån som tycker om dom, ett för skolans personal på det att de skall ladda om batterierna under sommaren och det sista för oss andra fast anledningen har jag glömt. Kollegan sa inte ett ord om Gud!

Så sjöng barnen en Afzeliuslåt som innehåller raden det är tron som ger oss styrka och det var det mest kyrkligt profilerade i alltsammans. Jo vänta: kollegan sa på slutet: Nu skall jag läsa Guds välsignelse över er och så gjorde kollegan det. Och då nämndes ju faktiskt Gud. Till sist. För skams skull?

Jag vet att Skolverket har en massa åsikter om hur fruktansvärt ruggigt det är med religiösa inslag inom ramen för skolans verksamhet. Länken nedan går till skolverkets religionsfobiska text där deras krumbuktande noga kan studeras.

Men min undran blir: I vilken utsträckning är skolans verksamhet i avslutningsformen också en kyrklig verksamhet? Och kan/bör kyrkorummet - som är byggt, invigt och genom åren vårdat för att vara ett rum för gudstjänst och bön - utan ordentliga samtal i arbetslag och kyrkoråd upplåtas till aktörer som skall styra och ställa och komma med en massa villkor? Ta bara denna formulering från Skolverket: Om skolan låter en präst delta i en skolavslutning, oavsett om det sker i kyrkans eller skolans lokaler... Om skolan låter präst delta ... i kyrkan!!!

  • Varför lägger sig kyrkan över landet flat för detta?
  • Varför låter vi oss beläggas med munkavle - skilda från staten som vi nu är?
  • Varför ger vi intryck av att i kyrkan sägs ingenting om någonting?
  • Varför ger vi intrycket att präster inte har något angeläget att säga?
  • Med vad möter vi egentligen barnen, ungdomarna och föräldrarna?
Till sist: Detta är inte en kritik av just den kollega som var aktuell som kommunal gisslan vid just detta tillfälle utan skall uppfattas som ett inlägg av mer generellt slag. Ett inlägg som har att göra med vilket kyrkans budskap är, vad det är att vara kyrka, kryperi för överheten och allt möjligt annat.

* Kyrkan är byggd i tydlig korsform och med andra inslag som skall visa på Jesu lidande, död och uppståndelse - alltså hur Guds kärlek till människorna utformades. Bilden ovan är dock inte från vår kyrka utan ett fynd på Google under suffering of Christ.
** Detta betyder kollegans egen prästskjorta, inte alba och stola.
*** Transkribering till svenska av den franska glosan confroncier.

http://www.skolverket.se/sb/d/467/a/2321;jsessionid=A99BEB661149C31A33362551D4048367


Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Bra skrivet fader Stig!

Ps. ja, jag skall blogga ett nytt inlägg snart...

2006-06-09 @ 15:05:26
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: Madonna

Vad skulle Jesus ha tyckt om detta tilltag?
I min kyrka applåderades det efter varje framträdande ....så blev det också efter prästens betraktelse.... Jag frågade efteråt och... det var första gången han hade fått applåder... Han såg rätt nöjd ut! Jag hoppas Gud ler däruppe åt oss

2006-06-10 @ 08:41:50
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: Bodil Edenhagen

Hej Stig,
ja jag lyckades klämma in Gud på ett flertals tällen när jag talade för niorna vid skolavslutningen, och en fläskig välsignelse fick jag med på slutet. Ingen klagade och inget ris i tidningarna vad jag vet. Jag sa i och för sig att nu skulle komma att läsa en välsignelse över alla, och den som ville ta till sig den, fick väldigt gärna göra så... ;)
Även yngre barn fick se en "föreställning" av mig, Tobbe och Jenny där Jesus ingick med sin Fader.
Trevlig sommar...hälsa de dina och hälsa pappa när du besöker honom nästa gång.
Bodil

2006-06-20 @ 13:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0