skänk från ovan

Redan klockan 7 denna morgon fick jag ta del av ofantligt goda nyheter.

Det skall byggas ett kapell strax nedanför Storforsen.

Läs om detta på http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=123488.


I mitt förra liv, eller rättare sagt när jag arbetade som stiftsadjunkt i Luleå, fick jag tillsammans med några andra syssla med sådant som hade med Kyrka och Turism att göra. Under aspekten evangelisation - ett ord som nästan aldrig används idag fick vi samordna Sommar-kyrko-grupper , Vägkyrkor i Luleå stift och en del annat av samma slag. Det handlade alltså om sådant församlingar kan men inte måste göra för människor som under kortare tid vistas i församlingen skall få möta budskapet om Kristus.


I den vevan visionerade vi i början av 90-talet om ett kyrkligt arbete vis-a-vis turister i norra delen av stiftet. Vi konstaterade att turisterna söderifrån är på väg till Nordkap och alltså på genomresa. Eller så bor de vid Atlantkusten och semestrar vid Bottenviken. För att möta dessa behöver alla församlingar vara på alerten. Att sälja in den idén, att man skulle göra något för andra än sina egna, var inte det lättaste och än svårare är det nu sedan församlingarnas sjlälvständighet (läs gärna självupptagenhet) blivit än starkare.
Dessutom tänkte vi att det skulle behövas tre centra för arbetet bland turister och de skulle vara: 

  • Nederluleå kyrka i Gammelstad - sedan dess placerat på världsarvslistan. 
  • En kyrka på Pite havsbad - skapades av andra och invigdes 93 typ.  
  • Någon form av kyrkligt aktivitet eller centrum sommartid vid Storforsen.
Sedan dess har hotellet vid forsen byggts och hunnit byta ägare och har flera året-runt-gäster, främst biltestare och militärfolk från andra länder som använder flygbasen i närheten för att vintertesta och öva. Och nu blir det ett kapell! Wow!!

"Hur ska man bemanna kapellet?" frågade hustrun. Ingen vet än men det måste ju ske. Erfarenheter från Havsbadskyrkan, Fjällkyrkan i Hemavan etc går att använda när Älvsby församling får ta enot skänken från ovan och ges en bas för att möta många många människor med budskapet om Kristus.

Skänk från ovan kallar man det. Och en Guds gåva är det - genom en klarsynt entrepenör som förstår nutidsmänniskans längtan efter och behov av helhet och helighet. En Guds gåva är det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0