så mycket har hänt - punkt 5

Jag har samarbetat med församlingens komminister vad gäller sommarkonfirmation och då uppfunnit en gudstjänst ingen av oss mött tidigare.
Älvsby församlings konfirmandarbete har bedrivits som samverkanskurs med Älvsby folkhögskola. Om detta kan man läsa också i tidigare noteringar i denna blogg - konfirmandläger 1-3 under kategorin Folkhögskola. Det betyder att jag förutom fjällägret deltagit i konfirmationsundervisningen 2 av sommarens tre veckor. Mellanveckan när de cyklade på Gotland var jag hemma. Och 20 konfirmander samt 6-10 hjälpledare har deltagit i verksamheten.
Inför konfirmationen delades konfirmanderna in i fyra grupper som fick spåna kring vad de ville redovisa i själva konfirmations-gudstjänsten. Symboler i den egna kyrkan, Nattvarden, Symboliken i dopdräkt-konfirmationskåpa-brudklänning-prästkläder-liksvepning samt dess koppling till dopet var exempel på ämnen som berördes. Ungdomarna ärbetade självständigt och redovisade sitt arbete i gudstjänsten på ett chockartat proffsigt sätt. 15 år,  utan tvekan, med mick i handen, utan manus, inför 250 pers, på ett enkelt sätt förmedla viktig information - detkunde inte jag i samma ålder. Nu kanske jag kan det.
Sedan: Tre av konfirmanderna var inte döpta som små. De döptes i själva konfirmations-gudstjänsten och det har jag aldrig varit med om att någon vågat tidigare. Så just när trosbekännelsen var bekänd klev de tre fram litegrand och fick frågan "Vill ni döpas till denna tro och leva med församlingen i Kristi gemenskap?" Och på deras "Ja" bads befrielsebön och döptes de i tur och ordning samt tog emot sina dopljus. De steg tillbaka och till de andra sades: "Den tro vi bekände för en stund sedan döptes ni som små för att ha och leva i. Vill ni leva i den tron och visa den i kärlek till Gud och era medmänniskor?" Och på deras "Ja" följde sedan handpåläggningen.
På det sättet blev det en väldigt tydlig markering av sambandet Dop - konfirmation. Och det gjorde mig och en del andra ganska tagna faktiskt.
Söndagens gudstjänst var sedan en vanlig Högmässa på Kristi Förklarings dag. Predikans tema var dagens: Till syvende och sist är det Jesus ensam allt beror på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0