intressanta länkar

genetikkartaI kväll har jag bläddrat igenom Illustrerad Vetenskap 17/2005. 
Jag fann (minst) två mycket intressanta saker.
Bilden bredvid är en PrintScreen-bild från en hemsida som handlar om hur människan spred sig över världen. Vandringarna kan spåras genom genetiska markörer i olika folkgrupper. Gå in på hemsidan och bli fascineras!!
https://www5.nationalgeographic.com/genographic/atlas.html .

En annan intressant länk verkar vara http://worldwind.arc.nasa.gov där man kan ladda ner ett program från NASA och med hjälp av det få tillgång till 3Dkartor över hela världen söder om 60 grader nordlig bredd. För ca 1000 spänn kan man få sin egen genetiska förfädershistoria. Fast detta har jag inte kollat än.

Kommentarer
Postat av: Fredrik N

Har kollat kartorna och konstaterar att det är mycket intressant! Jag är faktiskt en av de få i Sverige som utfört ett sådant här DNA-test.

PÅ fädernet heter min DNA-typ (hablogrupp, tror jag det heter) R1a, och härstammar från Kurgankulturen vid kaspiska havet. Kurganfolket var det första folk som talade indoeuropeiska språk och deras ättlingar var den första germanstammen som slog sig ned i Norden. R1a är vanligt i Skandinavien, Ryssland och brittiska öarna.

På mödernet heter min DNA-grupp X (kallas "Xenia")och återfinns bara i norra Sibirien och Nordamerika. Inte konsigt att mormor är så mörk! =)

Detta med mödernet och fädernet betecknar mormormormors... urmoder, typ, och farfarsfarfars... urfarder. Alltså får man inte veta alla (inte någon faktiskt) sidogrenar, vilket ju är tråkigt.

Jag gjorde testet via det Texasbaserade företaget "Family tree DNA" (www.ftdna.com) och fick karva i munnen med en lite minitandborste, placera i ett rör och skicka iväg till USA. Kostade några tusen, men jag vet ju också då saker som inte andra vet!

Om du kollar på 20 000 B.C och klickar på stigarna X (längst upp i Sibirien) och R (i Kaukasus) på kartan och kan man faktiskt se mina släktingar på bild! =)

2005-12-06 @ 22:24:19
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0